Neste generasjons mobilspill

N-gage er tilbake

Nokia gjør et nytt forsøk på å rekruttere spillere over til mobiltelefonen.

Vi husker vel alle gode, gamle N-gage: To telefonversjoner som skulle ta over det håndholdte spillmarkedet. Slik gikk det aldri. Det ble rett og slett for lange intervaller mellom de få kvalitetsspillene som kom ut på formatet. Dessuten innbydde vel ikke den relativt lille skjermen til de helt store spillopplevelsene. Etter hvert ble tilgangen på spill også minimal, og Nokia innså nederlaget. Spilltelefonen ble begravet, og det så ut til at den finske giganten ga opp.

Slik ser N-gage ut på telefonen.

Comeback

På Games Convention i Leipzig i fjor annonserte imidlertid N-gage sitt comeback. Ikke som en egen konsoll, men som et program til visse typer Nokia-telefoner i N-serien. Vi ble lovet bedre spill og en langt bedre måte å kommunisere med andre spillere på. Nå har Gamer.no testet den nye spillplattformen, og vi ser så absolutt potensialet.

N-gage er ikke annet enn en snarvei i telefonmenyen, men det er herfra alt av spilling skjer. Det første du må gjøre er å lage din egen profil, med et lite gamerbilde og det hele. Prosessen ligner svært mye på det vi kjenner fra Xbox Live, og det er tydelig at Microsoft har vært en betydelig inspirasjon for Nokia.

Når profilen er klar, med bilde, motto og informasjon om hvor du kommer fra, kan du begynne å sanke poeng. Det er tre måter å få slike poeng på. Solopoeng får du når du spiller alene, og passerer ulike milepæler i spillene. Flerspillerpoeng blir delt ut på samme måte, bare i spillenes flerspillermodus. Til sist er det mulig å tjene arenapoeng ved å delta på formatets offisielle nettsted. Du kan nemlig logge deg inn med ditt spillernavn også på nettet, og delta i nettsamfunnet Arena på ulike måter.

Slik sett forsøker Nokia å gjøre overgangen fra nett til telefon flytende. Man vil skape et levende og pulserende spillsamfunn, der du hele tiden er «pålogget». Her er selvsagt venner viktig. Disse kan på enkelt vis legges til i din profil, så har du hele tiden oversikten om kompisene dine er pålogget eller ikke.

Pro Series Golf kommer en gang i sommer.

Da er det en smal sak å spille mot hverandre, eller rett og slett bare følge med på hverandres utvikling. Poengene blir viktige her, om ikke annet for å skryte av hvem som har flest av dem i vennegjengen. Når du er i kontakt med andre bygger du også ditt eget rykte, som gjenspeiles i fem stjerner (høres det kjent ut?).

Brukergrensesnittet på telefonen er stort sett veldig pent og minimalistisk. Det er tydelig at dette er laget både for å være flott å se på og for at det skal være enkelt for alle typer spillere å bruke. Du har hele tiden grei oversikt over hvilke spill du har og hvilke spill du faktisk har spilt.

Det følger bare med et par prøveversjoner av spill til telefonen din. Du kan teste ut hva spillene går ut på før du bestemmer deg for et kjøp, noe som er et glitrende system. Prøveversjonene blir fullversjoner ved å bruke en aktiveringsnøkkel, og du slipper dermed å laste ned flere filer for å få spillene til å fungere.

Nedlasting

Helt nye titler må du imidlertid laste ned og aktivere. Dette kan du enten gjøre via telefonen, trådløst nett eller over en datamaskin. Sistnevnte er det mest effektive. Her kan du besøke N-gages offisielle nettsted, laste ned ønsket spill og føre det over til telefonen via den medfølgende USB-kabelen.

Dra storfisken i Hooked On: Creatures of the Deep.
Les også
Anmeldelse: FIFA 08

Hvis du liker det du ser i prøveversjonen kan du altså oppgradere til fullversjonen. Prisen for et spill ligger i øyeblikket på 60-80 kroner. Ikke billig, men Nokia mener du får mer enn nok valuta for pengene.

Vi har selvsagt testet noen av spillene, og det er ingen tvil om at dette overgår det vi tradisjonelt får levert av kvalitet på mobiltelefonen. FIFA 08 er kanskje det mest profilerte spillet av dem alle. Grafisk er det ingen perle, men det fungerer så absolutt som lettbent underholdning på fotballbanen. Dette er imidlertid ikke noe for alle, siden kontrollene virker overkompliserte og intrikate.

Denne fella har ikke Hooked On: Creatures of the Deep gått i. Dette flotte fiskespillet kan styres med én enkelt tast, og tilbyr tonnevis med underholdning i varierte miljøer. Her er målet å utvikle seg som fisker, og du får stadig større fangst på kroken. Det geniale er at man ved hjelp av det visuelle, lyd og bruken av vibrering klarer å få adrenalinet til å flyte fritt når du får fisk på kroken. Dette er trolig et av de aller beste lanseringsspillene til nye N-gage.

Mile High Pinball er svært avhengighetsdannende.

Vi har også testet litt eventyrlig ball-lek i Mile High Pinball, og svidd gummi i Asphalt 3: Street Rules. Spesielt førstnevnte fremstår som perfekt til formatet, og pinball i lomma er svært avhengighetsdannende. Spillene er selvsagt det aller viktigste med denne tjenesten, derfor vil vi gi flere titler oppmerksomhet med egne anmeldelser i ukene som kommer. Det kan være vel verdt å få med seg for mobilspillere.

Konklusjon

Nokia gjorde uten tvil det rette da lot være å lage en ny konsoll/telefon da N-gage skulle relanseres. Denne nye løsningen, som utelukkende baserer seg på digital nedlasting, er fremtidsrettet og brukervennlig. Selve N-gage-tjenesten er enkel å bruke, og noen av de tidlige spillene er svært underholdende. Problemet er at det foreløpig bare er fem telefoner som støttes, og uansett hva som skjer vil det kun være Nokia-enheter som får N-gage. Dermed har man allerede begrenset markedet voldsomt. Til sist kan det hende prisen på opptil 80 kroner blir en hemsko for brukere som ellers ikke spiller mye spill, men det vil tiden vise.

Merk: Våre tester ble fortatt på en Nokia N95 8GB. N-gage er foreløpig bare tilgjengelig på telefonene Nokia N95 (+ 8GB), Nokia N82 og Nokia N81 (+ 8GB).

Siste fra forsiden