Anmeldelse

Hooked On: Creatures of the Deep

Få napp hvor du vil

Selv i lommeformat kan høsting av havets frukter være spennende.

Som de fleste sikkert har fått med seg er N-gage som spillformat tilbake, og på enkelte av Nokias N-modeller er det nå mulig å nyte stadig mer avanserte mobilspill. Et av de første slippspillene er Hooked On: Creatures of the Deep. Det kan kanskje høres ut som et eventyr rundt mytiske sjøskapninger, men det er faktisk uskyldig sportsfiske som står i sentrum her.

Med fisk i lomma

Vis større

Trailer: Hooked On: Creatures of the Deep

Stikkord:
  • spill
  • sport
  • n-gage
  • fiskespill
  • bærbar


Karriere på havet

Fisking er jo en morsom og sunn hobby, men stanken blir for mange uholdbar når det først blir fangst. I Hooked On slipper du eimen av fisk, uansett hvor mange av dem du drar om bord i båten din. Målet med spillet er å bygge en karriere som sportsfisker i fire ulike fiskemekkaer. Det hele starter i farvannet utenfor Costa Rica, et varmt og innbydende sted for stangfiske. Deretter kan du ta turen til Alaska, Skottland og Thailand når du blir god nok.

Dette er nemlig et fiskespill med rollespillelementer i seg. Fyren du styrer tjener erfaringspoeng på alt han foretar seg. Enten du fisker opp et anker eller en skikkelig rugg får du verdifulle poeng, men det sier seg selv at en skikkelig fangst gir bedre betalt. Du får også poeng ved å utføre gode kast og gjøre oppdrag for lokalbefolkningen. Med jevne mellomrom stiger du i nivå, og du blir en stadig mer avansert fisker. Det åpner også for å reise fra Costa Rica til de andre nevnte fiskestedene, og du får tilgang til fetere utstyr i fiskebutikkene.

Her varierer nemlig fiskeforhold og fangst enormt, og det er flott å se at utstyrsvalget ditt faktisk spiller en rolle i forhold til hva du får på kroken. Hvis du tar de riktige valgene når det gjelder lur, agn og snelle skal du se at kjempene snart sitter på kroken – og det er en deilig følelse. I den spede starten må du stort sett nøye deg med koraller, redningsvester og flasker i håven. Etter litt trening får du imidlertid litt mer motstand når du skal dra opp fangsten.

Du får stadig oppdrag av de lokale.

Selve fiskingen er relativt enkel. Du bruker to tastetrykk på å slenge ut luren med stanga, så er det bare å la agnet synke. I vannskorpa får du stort sett bare søppel, så det gjelder å komme seg dypt ned. Når bunnen nås får du en liten vibreringsbeskjed, og da er det bare å dra inn. Det beste er å kjøre på i rykke og napp, slik at luren får synke med jevne mellomrom.

Før du vet av ordet av det biter det. Telefonen vibrerer, musikken kjøres på full guffe og stanga bøyer seg som bare det. Du må hele tiden balansere mellom å dra og slippe ut for å lykkes med å få utysket om bord, og det er et herlig adrenalinrush.

Slugger

Når fisken er i båten får du vite hva slags fisk du har fanget og vekten, og hvis det er rekord blir det tatt bilde og datert. Deretter kan du velge å kaste fisken uti eller beholde den. Du tjener ekstra erfaringspoeng på å fange en fisk du tidligere har gitt nåde, så det kan lønne seg å vise seg fra sin barmhjertige side.

Nattfiske ute i skjærgården.

Det beste av alt er at all moroa kan kontrolleres med én enkel knapp. Kontrollene er genialt minimalistiske, og manøvrering av alt fra båten på oversiktkartet til innhanking av fisk går som smurt – i hvert fall med senterknappen på en Nokia N95 8GB. Det er denne tilnærmingen som gjør at Hooked On fungerer så godt kontrollmessig på en mobil, du slipper å knote og irritere deg for å oppnå målene i spillet.

Variasjon er også viktig for at slik spill skal lykkes, selv om det som oftest spilles i kortere bolker. Mange av fiskestedene gjentar seg selv litt for ofte, men det er lite å klage på når du først har låst opp alle fire kartene – her er det nok å ta tak i. Variasjonen i fisk er også utrolig flott, og det er fint at man aldri helt vet hva man får. Dessuten er det midt i blinken når de virkelig store biter på, da føler du deg som en helt når den først er i båten.

Selv om det er omfattende merkes det at Hooked On ikke er ment for å vare i time etter time. Rutinen med å kjøre båt, kaste ut og hale inn blir litt forutsigbar etter en stund, spesielt om du bare vaser rundt uten konkurranse. Spillet er dessuten et lite hakk for lett, med unntak av de aller største fiskene kan man omtrent hanke inn byttet i blinde.

En fin fangst i Alaska.

God bismak

Til gjengjeld er turneringene et fint krydder. Her konkurreres det på tid om å fange visse typer fisk, og du blir premiert per kilo. Da gjelder det å kjenne kartet og utstyret godt, forholdene må nemlig legges til rette for «riktig» fangst. Om du er i tvil kan du følge etter dine konkurrenter i oversiktskartet, men det er faktisk ikke alltid de heller vet hva de driver med. En god fisker må derfor stole aller mest på egen intuisjon. Innsatsen din i turneringen gir deg poeng i en global sammenlagtkonkurranse på de ulike brettene, og det er alltid ekstra spennende å se hvordan du ligger an her.

Dessverre støtter ikke Hooked On spill over nett, det kunne ganske enkelt vært genialt. Trøsten får være at du kan sammenligne statistikk med andre fiskere verden over. Hvem har fått mest erfaringspoeng, den største fisken eller den tyngste tunfisken? Alt er tilgjengelig for studier via N-gage Arena på telefonen.

Visuelt er Hooked On veldig solid. Oversiktskartene er flotte og levende, noe som også kan sies om fiskeplassene. Her opplever du døgnskifte, væromslag og en herlig detaljrikdom. Luftballonger og fly svever over deg, flasker driver rundt i sjøen og vakre solnedganger blir nesten en vane der du står med stangen din. Dessuten er enkelte av effektene når du får fisk midt i blinken, slik som at viltre krabater ofte tar gigantisk byks over vannoverflaten for å slippe unna.

Flere av miljøene er svært vakre.

Lydbildet er langt mer anonymt, men det fungerer godt. Når du bare står der og pilker er lyden dempet, og du hører kun sjølivet rundt deg. Om du får napp kjøres en leken musikk opp og hjertepumpa følger med. Hånd i hånd gir grafikk og lyd et sjarmerende helhetsinntrykk, spesielt når vi tenker på at dette er et mobilspill.

Konklusjon

Hooked On: Creatures of the Deep ser ut til å være blant de beste slippspillene til nye N-gage. Variasjonen er god og du får mye fiske for pengene, men spillet kan oppleves som litt ensformig over lengre økter – det er begrenset hvor mye du kan få ut av sportsfisking.

Om du har en kompatibel telefon har jeg likevel ikke problemer med å anbefale Hooked On til spillere som er mye på farten. Skitt fiske!

Siste fra forsiden