Nintendo-sjefen er død

Satoru Iwata ble 55 år gammel.

Skjermbilde, Nintendo Direct i 2013.

Nintendo meldte søndag kveld om at Satoru Iwata, som ledet selskapet de siste 13 årene, har gått bort. Han ble 55 år gammel. Den korte beskjeden forteller at Iwatas dødsfall inntraff 11. juli, og at årsaken skyldes en svulst i gallegangen.

Satoru Iwata ble sjef for Nintendo i 2002, og tok da over for Hiroshi Yamauchi som hadde ledet selskapet inn i spillverdenen i over 50 år. Iwata har fått mye av æren for å ha staket ut den nye kursen for Nintendo som ledet til gigantsuksessene Nintendo DS og Nintendo Wii på midten av 2000-tallet.

Satoru Iwata ble et av Nintendos mest profilerte ansikt de siste årene.

De siste årene hadde Iwata vært i en vanskeligere situasjon, etter at konsollduoen Nintendo Wii U og Nintendo 3DS ikke greide å følge opp suksessen til forgjengerne. Han var også lenge imot å bruke Nintendos figurer og merkevarer i mobilmarkedet, på tross av press fra aksjonærer.

De siste årene ble Iwata også mer synlig utad. Gjennom å lede flere Nintendo Direct-sendinger – videopresentasjoner av Nintendos kommende spill – ble spillfans verden over kjent med Nintendo-sjefen. Mange vil nok huske ham for hans presentasjonsstil og mange absurde påfunn. Han fikk også en del oppmerksomhet for artikkelserien Iwata Asks, som bestod av mer personlige intervju med spillskapere.

Nintendo har vært ganske private om Iwatas helse de siste årene, etter at han i 2014 gikk glipp av både spillmessen E3 og et påfølgende aksjemøte. Også den gangen var det en svulst i gallegangen, samt den påfølgende behandlingen, som sto for sjefens sykeleie. I oktober 2014 fortalte Iwata at han var i god nok form til å gjenoppta jobben, men siden har vi ikke hørt mye om hans helse.

Det er ikke kjent hvem som tar over rollen til Iwata.

Siste fra forsiden