Norsk infokampanje om aldersmerking

Nå blir det lettere for foreldre å velge spill.

Data- og konsollspill er en viktig del av hverdagen til tusenvis av barn, unge og voksne. Men dessverre er det fortsatt mange foreldre som ikke har peiling på hva barna spiller, og hva de eventuelt heller bør spille.

Godt råd.

Fra i dag av blir det forhåpentligvis litt lettere for disse å sette seg inn i situasjonen, for nå lanserer Medietilsynet Trygg bruk og Spillforeningen en brosjyre som forklarer den europeiske aldersmerkeordningen PEGI, som brukes i Norge. Denne blir å finne i spillbutikker rundt om i landet.

– Det er nå og fram mot jul at det selges mest spill. Mange voksne uten egen erfaring med data- og konsollspill føler seg i villrede om hva slags spill som passer for både egne og andres barn. Dårlig tid og mye stress gir mange voksne ubehagelige overraskelser når barna pakker opp spillpakkene under juletreet, sier Medietilsynets spillrådgiver Rita Astridsdotter Brudalen-Adriansen, i en pressemelding.

Meningen med PEGI-systemet er å gjøre det enklere å finne ut hva slags innhold man kan forvente å finne i spillene. Ikke bare merkes spill med en anbefalt aldersgrense, men de får også symboler som viser om de for eksempel inneholder spesifikke ting som vold, sex, referanser til narkotikabruk og så videre.

Dette gjør det lettere for foreldre og andre å ta stilling til om hvorvidt barna bør få de spillene de ønsker seg, eller om man bør vurdere noe annet. Medietilsynet er imidlertid klare på at at foreldre bør ta langt mer ansvar for barnas spillhverdag enn å lese en brosjyre:

– Jeg understreker at det fortsatt er foreldrenes ansvar å finne riktig tilpasset spill til sine barn, og at det aller beste knepet for å forstå spillene og å gi barna en trygg spillopplevelse er å delta selv! Spill sammen med barna, oppfordrer Rita Astridsdotter Brudalen-Adriansen.

Du kan selv lese brosjyren på Medietilsynets nettsted.

Siste fra forsiden