EM i Football Manager

Norske Mats vant EM i Football Manager

Danket ut motstanderne, selv med «norsk handicap».

Privat

Helgen 10. - 12. november arrangerte Sports Interactive EM i Football Manager, kalt Copa Manageria, i sine lokaler i London. 16 nasjoner deltok, og den norske representanten ble håndplukket gjennom en konkurranse arrangert av Nettavisen. 25 år gamle Mats Andrè Breesth Kristiansen fra Sarpsborg overbeviste dommerne med sin lange og detaljerte Football Manager-CV.

25-åringen møtte mange solide spillere på veien mot finalen, og kronet verket i finalen der han møtte en nederlandsk deltaker som har blogget om spillet i over 15 år.

Føler han spilte med handicap

Kristiansen forteller til Gamer.no at han tilfeldigvis kom over konkurransen på nettet, og bestemte seg for å gå all in for å delta.

– Jeg kom over en konkurranse på Nettavisen der de søkte etter Norges beste FM-spiller. Der skulle man legge inn utmerkelser i spillet. Jeg gikk i dybden med å forklare formasjon, spillestil, ønskede spilletyper, hvorfor jeg tar disse valgene når jeg spiller, sier Kristiansen.

Deltakerne i aksjon under turneringen.
Privat

Det er ikke mange som kjenner formatet i en e-sport-turnering i Football Manager. Spilleren selv sammenligner formatet med en fotballturnering med gruppespill og sluttspill.

– Det fungerte på samme måte som en vanlig internasjonal turnering med gruppespill og utslagsrunder. Vi spilte i «fantasy draft»-modus, der man kan plukke sitt eget lag med et gitt budsjett. Vi spilte med maks budsjett, 500 000 000 pund. Dette kan jo sammenlignes med Fantasy Premier League, forklarer Kristiansen.

Nordmannen hadde også et lite handicap. Han var nødt til å ha minimum fem norske spillere i troppen, noe som gjorde at utvalget spillere naturlig nok ble smalere.

– Jeg måtte også starte med tre i elleveren til hver kamp. Jeg tenker jo at det er ganske stort handicap, da det går på marginer når man møter dyktige spillere. Jeg prøvde å minimere skadeomfanget ved å velge Jarstein som keeper, siden det ikke ødelegger flyten i spillet. Henriksen som sittende på midten, som dekker rom defensivt, i stedet for å være så mye involvert i angrep. Jeg kjørte også Elabdelaoui som spiss, men byttet han ut etter et sekund i hver kamp. Konsekvensen av det var at jeg bare hadde to resterende bytter i hver kamp, men kun to nordmenn på banen

For de fleste som har spilt spillet, tenker man automatisk på at det innebærer mye flaks når man kommer langt eller vinner tøffe kamper. Kristiansen sier at det selvfølgelig er en del flaks involvert, men at man som manager kan påvirke utfallet mye.

– Ja, det er klart at det er flaks og marginer involvert. Jeg prøver å minimere disse ved å ha en spillestil der jeg forsøker å ha mye ballinnehav for å kontrollere kampene, slik at motstander uansett ikke skaper så mye sjanser om man lykkes. Dette kan også føre til at jeg selv skaper noe mindre, siden fokuset er på å holde ball i stedet for å utnytte ubalanse hos motstander, sier Kristiansen før han fortsetter.

– Jeg kombinerer dette med å bruke en stor del av budsjettet vi hadde tilgjengelig på angrepsspillere med gode avslutningsferdigheter, slik at jeg har høyere sannsynlighet for å få uttelling på muligheter som skapes enn den jevne motstander.

Mener han vant finalen fortjent

Les også
Anmeldelse: Football Manager 2018

Selv om Kristiansen sier at an kan påvirke utfallet, sier han at det er tilfeldigheter i Football Manager akkurat som i ekte fotball.

– Jeg føler jeg vant fortjent da jeg styrte de fleste kampene statistisk. Et annet viktig element i FM er jo evnen til å lese og påvirke kampbildet. I flere av kampene ble vi presset innledningsvis, og da må det endringer til for å påvirke kampbildet i riktig retning.

I finalen møtte Kristiansen nevnte nederlender, som er kjent for sin lange erfaring med FM. Nordmannen sier at han ikke var nevneverdig bekymret før oppgjøret.

– Jeg tenkte at jeg også har god erfaring, selv om dette ikke har vært like tydelig for omverdenen. Jeg visste at han ofte ønsket å utnytte mellomrommet mellom min midtbane og mitt forsvar, og jeg gjorde derfor noen taktiske grep før finalen. Jeg stilte med en litt annen midtbane posisjonelt og ferdighetsmessig. Jeg kjørte også et noe lavere tempo for å øke ballinnehavet, og angrep med maksimal bredde for å utnytte hans relativt smale formasjon.

Nå som Kristiansen har vunnet europamesterskapet sikter han naturligvis mot VM, om noe slikt blir arrangert. Utenfor spillet håper han prestasjonen hans kan åpne muligheter andre plasser.

– Ja, om VM arrangeres så hadde det jo vært gøy. Ellers så hadde det vært en drøm å få testet noen av mine strategier i virkelige klubber, der det er ferdigheter nok i laget til å kunne få de skikkelig til. Jeg har brukt alt for mye tid av mitt liv på å analysere hvordan fotball fungerer som strategisk spill, og jeg tror personlig at veldig mye av dette er direkte overførbart til fotball i virkeligheten. Der er det fortsatt mange som kjører tradisjonelle taktikker, som åpenbart ikke har like mange fordeler som andre, mer moderne alternativer, som delvis har blitt utviklet i en simulator som FM.

– Så du mener at denne bragden kan være en inngangsbillett for deg inn i et ekte manageryrke?

Privat

– Nei, jeg tror ikke det er en inngangsbillett. Men jeg tror at jeg kunne hatt forutsetninger for å lykkes rent strategisk og taktisk, sier Kristiansen.

Hvis nordmannen hadde kunne fått jobben for en valgfri klubb, tenker han seg nøye om, før han kommer med et velvalgt svar.

– Det er vanskelig å svare på. Det sentrale for meg hadde vært få muligheten til å delta i det taktiske og strategiske spillet fotball er på et høyt nivå. Jeg hadde ønsket meg en klubb der jeg kunne hatt mål å jobbe mot, i stedet for en klubb som allerede var på toppen. Liverpool er et eksempel på en slik klubb, med uforløst potensiale og fantastiske fans. De spiller offensiv fotball med høyt press , om noe ubalansert, men det hadde vært en morsom klubb. Real Madrid eller Bayern München hadde også vært sykt, for da kunne man spilt verdens aller beste fotball, avslutter Kristiansen.

I videovinduet under kan du se turneringen i opptak på Twitch.

Opptak av turneringen. Vinnerøyeblikket ser du på ca. 1:55:00.

Siste fra forsiden