Savnes en «ikke homo»-knapp?

BioWare benekter at Dragon Age 2 er urealistisk biseksuelt.

Rollespillutvikleren BioWare har en stolt historie med kjærlighetsdrama og påfølgende muligheter til å ligge med figurene i deres spill. Dette har skapt oppstyr ved flere anledninger, men kanskje særlig da Dragon Age lot den mannlige hovedpersonen ligge med en av de andre hovedrollene, som også var en mann. Dette hindret likevel ikke kanadierne fra å muliggjøre det samme i Dragon Age 2, noe som har fått reaksjoner.

Ifølge Eurogamer har en bruker på BioWares offisielle forum stilt spørsmålstegn ved om utviklerne neglisjerer heteroseksuelle menn.

BioWare inkluderer sexscener i flere av sine spill. Her fra Mass Effect.

– Jeg tror ikke mange vil krangle på at en overveldende majoritet av rollespillere er heterofile menn. Ja, det er et formidabelt antall kvinner som spiller TV-spill, men de spiller som regel The Sims og lignende. Jeg sier ikke at det ikke er et betydelig antall kvinner som spiller Dragon Age, men det burde vært mye mer fokus på å gjøre oss mannlige spillere glade, sier brukeren «Bastal».

– Jeg følte at flesteparten av kompanjongene i Dragon Age 2 ble designet for andre grupper. Anders og Fenris for homofile, og Aveline for kvinner. Slik blir den heterofile mannlige spilleren satt til side. Det er veldig rart når de mannlige kompanjongene dine gjør fremstøt til deg. Det faktum at de har utelatt en «ingen homoseksualitet»-knapp, som lett kunne vært integrert, beviser poenget mitt, fortsetter han.

Billigere og mer lettvint

Den frustrerte forumbrukeren fikk kjapt svar fra BioWare selv, da via en av spillets skribenter, David Gaider. Han forklarer litt om hvordan de tenker når de skriver disse subplottene.

– Forholdene i spillet er ikke for «den heterofile, mannlige spilleren» - de er for alle. Vi har mange fans som er verken heterofile eller menn, og de fortjener ikke mindre oppmerksomhet. Vi har gode tall på hvor mange som benyttet seg av lignende innhold i Dragon Age: Origins, og trenger ikke å lene oss på anekdotiske bevis for å si at de er ikke utgjør en ubetydelig minoritet. Majoriteten har uansett ingen naturlig rett til å få flere valg enn resten, forklarer utvikleren.

Hot Coffee-modifikasjonen til GTA: San Andreas skapte oppstyr.

I BioWare og Gaiders tilfelle har fleksibiliteten bak de mange forholdene også en veldig spesifikk årsak.

– Sannheten er at å gjøre et forhold tilgjengelig for begge kjønn er langt mindre kostbart enn å lage en helt ny. Om det skaper visse problemer? Javisst, men alt du prøver på denne fronten kommer til å skape problemer. Noen blir alltid utelatt. Om jeg hadde gjort det igjen? Det vet jeg ikke. Jeg synes at å la Hawke (hovedpersonen, journ. anm.) gjøre alle tilnærmingene er urealistisk. Jeg synes ikke det er et stort problem om noen oppfatter det som at spillet er urealistisk biseksuelt, forklarer skribenten.

Det er ingen utviklere som greier å behage alle, og det er umulig å unngå kontroverser når man lager et spill av Dragon Age IIs størrelse. Kanskje vil utvikleren vurdere å separere innhold i fremtiden, selv om Gaiders uttalelser ikke akkurat underbygger sannsynligheten for det. Det er i hvert fall hevet over enhver tvil at BioWare kommer til å fortsette med sin håndtering av kjærlighetsforhold, og vi vil nok få se flere sexscener i Mass Effect 3 i vinter.

Dragon Age 2 ble sluppet 10. mars til PC, Mac, Xbox 360 og PlayStation 3.

Siste fra forsiden