Skuespillere vil ha høyere lønn

Skuespillerne som lager stemmene i spill vil ha en større del av kaka, og nå kan det bli streik i den amerikanske skuespillerbransjen.

Det er store pengesummer i omløp i spillindustrien, og det har det amerikanske fagforbundet for skuespillere, American Federation of Television and Radio Artists, lagt merke til. De er ikke lenger fornøyd med den avtalen de har hatt med spillutgiverne siden 1993, og ønsker seg en større del av profitten fra spillindustrien. I stedet for å få engangsbetaling per jobb, krever de å få penger per solgte kopi av spillet de deltar i.

I følge en artikkel på Yahoo! News jobber cirka 2000 fagorganiserte skuespillere med stemmer til spill, og hvis spillindustrien ikke gir etter for kravene deres, kan det bli streik allerede fra to uker av. Dette vil i så fall kunne være et stort problem for enkelte selskaper i industrien - i følge fagforbundet jobbet deres medlemmer på ni av de ti bestselgende spillene i fjor.

Spillindustrien svarer med å påpeke at å gi etter for skuespillernes krav ville være urettferdig for alle de hundrevis av menneskene som ofte bruker flere år på å utvikle et spill. Det å legge på stemmer representerer kun en liten fraksjon av arbeidet med et spill, og er dessuten ikke like viktig for hvor mye glede brukeren får av spillet som andre aspekter av spillproduksjonen.

Det siste poenget får støtte fra uavhengige analytikere. Mike Goodman fra Yankee Group hevder at i 99 prosent av tilfellene er skuespillerne irrelevante, og at ingen vil merke forskjell om en fagorganisert skuespiller blir byttet ut med en uorganisert skuespiller.

Siste fra forsiden