Guide

Strømming

Slik strømmer du spill enkelt med Twitch.tv

Vi gir deg en innføring i hvordan du kan strømme spill helt gratis.

Har du noengang hatt lyst til å strømme?
Shutterstock, Bjergsens strøm på Twitch.tv
1: Dette er strømming
2: Det enkle oppsettet
3: Slik konfigurerer du OBS

Slik setter du opp Twitch

For å bruke Twitch.tv som en strømmetjeneste må du først sette opp en konto, enkelt og greit med epost eller med Facebook-registrering. Deretter er det Dashbordet som er den viktigste menyen på nettsiden. Det er her du kan teste om strømmen fungerer, bestemme om du skal la folk se innspilte opptak, og klippe til høydepunkt fra strømmene, for å nevne noe.

Det viktigste i første omgang er likevel fanen som heter Stream Key. Dette er nøkkelen du trenger å mate inn i Open Brodcaster Software for at programmet skal vite hvor videosignalet skal gå. Du bør ikke dele denne nøkkelen med andre, og bør passe på at den ikke vises når du strømmer video. Heldigvis er den skjult bak en knapp, så det skal litt til før du roter det til her.

Slik setter du opp Open Broadcaster Software

Egentlig er det mest kompliserte med å sette opp en strøm Open Broadcast Service. Programmet i seg selv er enkelt å bruke, men det er fullt mulig å gå seg vil i de mer kronglete innstillingene.

I første omgang er det mest hensiktsmessig å forklare hvordan man får organisert videoområdet. Den mer avanserte finpussen tar vi på neste side.

Det du ser i bildet til høyre er skjermen som møter deg når du først åpner Open Broadcaster Software. Det du må følge med på først er de hvite vinduene nede til venstre kalt «Scener» og «Kilder». Du kan tenke på Scener som et blank lerret, mens Kilder er alt du kan putte på lerretet.

Høyreklikker du i Kilder-vinduet får du opp en rekke valg. Det vi i første omgang skal fokusere på her er det som kalles Spillopptak. I denne undermenyen kan du velge hvilket program som skal vises i videovinduet – det eneste du må huske er at spillet allerede må være åpnet for at Open Software Broadcaster skal kunne registrere det.

Når du så har lagt til denne kilden, kan du sjekke hvordan videostrømmen kommer til å se ut når den sendes over nett ved å bruke forhåndsvisningsfunksjonen. Dersom alt er slik det skal være, burde du se spillet i forhåndsvisningsvinduet midt i programmet.

Hvis du opplever at bildet ikke passer inn i rammen, eller at området er alt for stort, kan du justere bildestørrelsen ved å markere den aktuelle kilden og trykke på Rediger scene. Denne funksjonen gjør at du kan dra i hjørnene på kilden for å gjøre området større eller mindre. I utgangspunktet er forholdene låst, men holder du inne shift-knappen mens du drar i hjørnene kan du forme kilden slik du vil.

Etterpå kan du legge til flere kilder og forme området akkurat slik du ønsker. For eksempel liker mange å ha et webkamera av seg selv på skjermen. Det ordner man ved å gjøre samme prosess som med spillet, men heller velge Filmopptaksapparat.

Les også
Valve ser ut til å jobbe med en egen spillstrømmetjeneste

Vil man ta opp hele skjermen heller enn bare enkelte programmer er dette også enkelt. Da velger man bare Skjermopptak fra Kilde-menyen. Det anbefales likevel å bruke Spillopptak, siden man da har mer kontroll over hva som vises. I tillegg har enkelte spill, slik som League of Legends noen grafiske problemer dersom man bruker Skjermopptak.

Om man ønsker å skifte mellom flere spill eller skjermen kan man oppnå dette ved å gjøre klar flere Scener, og så bytte om fra mellom de når det passer. Det finnes også et programtillegg kalt Simple Scene Switcher som automatiserer bytter mellom Scener basert på hvilket program som ligger på topp, og med et riktig oppsett her skal du ikke behøve å gjøre det manuelt.

Nå er du nesten klar til å starte strømmingen. Det eneste viktige punktet som gjenstår nå er å justere innstillingene til å passe med PC-en, Internettlinjen og spillet du ønsker å strømme.

1: Dette er strømming
2: Det enkle oppsettet
3: Slik konfigurerer du OBS

Siste fra forsiden