Spilling kan forbedre synet

Forskere har sett på muligheten for at spill med høy intensitet kan forbedre synet.

En studie presentert av Nature Neuroscience indikerer at ved å spille høyintensitetsspill kan kontrastsynet forbedres. Evnen til å oppdage små bevegelser i skygger på en mørk, uniform bakgrunn er en av hovedfaktorene som skiller de med godt kontrastsyn fra de med dårlig. Nå reises spørsmålet om hvorvidt videospill kan bli en egen behandling for å trene synet.

Intensiv Sims-spilling vil dessverre ikke stimulere synet ditt

Det er ikke likegyldig hvilke spill som potensielt kan trene opp synssensiviteten din. Spillene som foregår i miljøer hvor spilleren konstant må være klar til å reagere kjapt på uforutsette hendelser er det ideelle. Spilleren vil da være nødt til å reagere veldig fysisk presist som resultat av det visuelle som dukket opp.

Forsøket gikk ut på å utsette to grupper testpersoner for 9 ukers forholdsvis intensiv spilling. Den ene gruppen spilte The Sims 2, og den andre Call of Duty 2 og Unreal Tournament 2004. Kjønn og alder var fordelt likt over begge gruppene. Etter de 9 ukene var forskjellene markante. VGP-gruppen (CoD 2 og UT 2004) viste store forbedringer i evnen til å oppfatte små detaljer og bevegelser og reagere fysisk nøyaktig. For å sette ting i et virkelighetsperspektiv kan dette redde livet ditt på en glatt vei i mørket. NVGP-gruppen som spilte Sims 2 hadde derimot liten til ingen forandring, verken i negativ eller positiv retning.

Professor Gary Rubin ved University College Londons Institute of Ophthalmology summerer det hele ganske fint. "Dette er en liten studie som viser en liten effekt, men det var et nøye forsøk og fortjener videre forskning." Det blir nok neppe en revolusjonerende metode, men helserelaterte nyheter som er i spillernes favør er alltid bra. Og det er alltid fint å kunne slenge ut fakta når fruen sier du spiller for mye Call of Duty!

(Kilde: Nature Neuroscience)

Siste fra forsiden