Steam-brukere i harnisk over kvinnelige generaler i Total War Rome II

Spillet fikk nesten 1500 negative anmeldelser på fire dager.

Creative Assembly

Total War: Rome II ble denne uken bombardert med negative anmeldelser på Steam, fem år etter at det opprinnelig ble lansert. På bare fire dager plukket spillet opp snaue 1500 «tomler ned», for det fans mener er en urealistisk andel kvinner i spillet.

Klagestorm og krangel

Kvinnelige soldater skaper trøbbel for Total War: Rome II.
Creative Assembly

Flere kvinnelige generaler ble introdusert til Rome II for seks måneder siden, i en utvidelse kalt Desert Kingdoms. Som Eurogamer melder begynte klagestormen imidlertid først i august, etter at et skjermbilde dukket opp som viste fem rekrutterbare generaler, hvorav alle var kvinner.

Klagene flest går på at dette ikke er historisk korrekt. I tillegg skal flere ha tolket skjermbildet som at spillere blir tvunget til å droppe menn til fordel for kvinnelige generaler, eller at det tydeligvis er en feil i spillet som utvikleren nekter å erkjenne. Da enkelte Steam-brukere kommenterte at de ikke ville kjøpe den nyeste innholdspakken til Rome II på grunn av de mange kvinnene, smalt det hardt og kontant tilbake fra Creative Assembly.

– Total War-spill er historisk autentisk, ikke historisk korrekt. Dersom du blir såpass opprørt over kvinnelige figurer, kan du enten bruke modifikasjoner for å fjerne dem eller bare ikke spillet. At folk sier de ikke vil kjøpe spillet fordi det er for mange kvinner er helt greit for oss. Om det er deres begrunnelse vil vi helst at de ikke gjør det uansett, sa samfunnsansvarlig for utvikleren – forøvrig også en kvinne.

– Vi endrer ikke på noe

Kommentaren ble ikke videre godt mottatt, og i løpet av den neste måneden uttrykte mang en sint fan sin frustrasjon over situasjonen. Til slutt begynte det altså å gå ut over Steam-anmeldelsene til Total War: Rome II, gjennom et fenomen kalt «review bombing» – hvor grupper slår seg sammen for å gi et spill dårlige anmeldelser fordi de er uenige med utvikleren.

Creative Assembly mener spillet fungerer som det skal, og vil ikke endre på noe.
Creative Assembly

Til slutt tok Creative Assembly til Twitter, i håp om å roe gemyttene. Ifølge utvikleren har ikke sannsynligheten for å finne kvinnelige generaler endret seg. Derimot har introduksjonen av familietrær åpnet for at kvinnelige familiemedlemmer kan rekrutteres som generaler i de fraksjonene som tillater det.

Videre bekrefter teamet at alt fungerer som det skal, og det foregår ingen planer om å endre på systemet.

– Kvinnelige figurer dukker opp i spillet, men har mellom ti og 15 prosent sjanse for å dukke opp som rekrutterbare generaler for noen av de spillbare fraksjonene. Unntakene er de greske statene, Roma, Karthago og noen av de østlige fraksjonene, som har null prosent sjanse, og Kusj, som har 50 prosent sjanse, forklarte utvikleren og fortsatte:

– Disse prosentandelene kan modifiseres av spillere. Vi har ikke sett noen påviselig feil i spillet, hvor dette fremstår annerledes eller ikke virker som det skal. Vi har ingen planer om å endre på dette eller fjerne denne funksjonen fra spillet.

Siste fra forsiden