Stor retrospillmesse i Sandefjord i mai

Spillmuseet inviterer til en nostalgisk og lærerik helg for spillinteresserte.

Bilde fra et tidligere arrangement
Spillmuseet

Den 24. og 25. mai finner Retrospillmessen sted i Sandefjord. Ifølge arrangørene kan vi se frem til en av de største retrospill-eventen som noensinne har funnet sted i Norge, og de inviterer både unge og gamle til å delta.

Styreleder Jan Olav Hegvik i Spillmuseet.

Retrospillmessen har blitt arrangert i det små i noen år, uten at arrangørene har reklamert for det i særlig stor grad. Dette året blir imidlertid ting annerledes, og styreleder Jan Olav Hegvik i Spillmuseet forklarer:

– Vi vil spre budskapet og gleden ved å spille retrospill, rett og slett den gangen kreativitet sto i høysetet hos spillutviklerne og ikke alt mas om grafikk var det viktigste for spillopplevelsen. Vi kommer til å koble opp 30-50 forskjellige spillmaskiner som folk kan komme og gjenoppleve sin barndoms pikselerte verden eller oppdage den helt på nytt.

Arrangørene planlegger å stille ut mengder av gamle konsoller og datamaskiner, som messens besøkende får prøve selv. Her inkluderes alt fra slagere som NES og Commodore 64 til langt mer obskure saker som Apple Pippin, Virtual Boy og Bandai Playdia.

Den tidligste historien blir også representert, med maskiner som Atari 2600, Atari 5200, Atari 7800, Magnavox Odyssey 2 og Philips Videopac G7000.

Unik mulighet

– Dette er en unik mulighet for mange av Gamer.no sine lesere å teste og faktisk holde i ymse maskiner og hardware som de kanskje også bare har et forhold til ved å ha sett videoer som for eksempel AVGN på cinemassacre.com. Det vil også stilles ut en mengde rariteter og sjeldenheter, både innenfor hardware og programvare, sier Hegvik til Gamer.no.

Forbudt klassiker – Giana Sisters på Commodore 64. (bilde: Spillmuseet).

Listen over gamle datamaskiner som skal stilles ut er for øyeblikket ikke helt komplett, så forhåpentligvis blir det mye nostalgi å se frem til også for de som ikke nødvendigvis er konsollfrelste.

I tillegg dukker rogalendingene bak Retro Crew-podkasten opp, og vil være med å skape show. Hegvik forteller også at det vil foregå salg av konsoller og spill til «fornuftige priser» slik at det blir mulig å ta opplevelsen med seg hjem.

Mange av de som vokste opp med spill på åtti- og nittitallet har nå barn selv, og Hegvik forklarer at det er gratis adgang for barn til og med tolv år, som kommer i følge med voksne. Dermed kan foreldre vise barna sine hva de vokste opp med av elektronisk spillunderholdning.

Forgjengeren til Oculus Rift. (bilde: Spillmuseet).

Barna kan også kose seg med et «perlebord» der de kan lage pikselerte figurer og ta dem med hjem.

– Vi var på SpillExpo i 2013 og dette ga mersmak. Forventningene er enorme, og vi satser på at de fleste ihugga retroentusiastene i vårt langstrakte land griper muligheten til å møte likesinnede og storkose seg en hel helg i hvalfangerbyen, sier Hegvik.

Stort miljø

Hegvik beskriver retromiljøet i Norge som forholdsvis stort, men forteller at de fleste samlere holder en lav profil. På nettstedet Spillmuseet.no vil de i tiden som kommer presentere noen av landets største samlere og spillene i samlingen deres. Nettstedet blir en viktig brikke i den fremtidige satsningen:

Utgivelser fra Japan får også plass. (bilde: Spillmuseet).

– Selv om jeg føler miljøet allerede er stort ønsker jeg det skal bli enda større, og skape en naturlig arena hvor vi med lidenskapen for retrospill skal kunne møtes og diskutere hobbyen vår, sier Hegvik.

Han håper også at folk som sitter på gammel og eksklusiv maskinvare eller annet som de ikke bruker vil ta kontakt med dem og eventuelt donere det til samlingen slik at flere kan få glede av det.

Besøk messens hjemmeside for mer informasjon, og husk å følge med på podkasten Retro Crew. Hver mandag publiserer vi en ny episode her på Gamer.no, og i dag er det Laserdisc-klassikeren Dragon's Lair som er hovedtemaet.

Siste fra forsiden