Regulering av lootbokser

Storbritannia innfører strengere regulering for spill med lootbokser

Bransjen enig om bedre beskyttelse for forbrukere.

Mikkjell Lønning/Gamer.no

Lootbokser i spill har lenge vært et kontroversielt tema. Nå har den britiske spillbransjen gått sammen med regjeringen for å stake ut nye retningslinjer som skal gi bedre beskyttelse for forbrukere og spesielt barn.

Ukie, bransjeorganisasjonen for spill i Storbritannia, har lagt frem 11 veiledende regler for lootbokser. Disse skal blant annet hindre at de under 18 år kjøper lootbokser uten tillatelse fra foreldre, gi bedre merking av spill med lootbokser og vise sannsynligheten for å vinne boksenes ulike gjenstander.

Dette er lootbokser:

Lootbokser fungerer som forundringspakker – man betaler penger for å få en kiste eller pakke der man ikke vet innholdet på forhånd. Dette er først og fremst oftest kosmetiske gjenstander, men kan i enkelte tilfeller være kort eller gjenstander som påvirker selve spillingen, slik som oppgraderte våpen eller gir figurer litt bedre ferdigheter.

Samtidig skal det bli lettere å få refundert kjøp, enten av lootbokser eller av spillvaluta som brukes for å kjøpe dem. Med de nye retningslinjene skal bransjen også slå hardere ned på salg av lootboks-gjenstander for ekte penger gjennom tredjepartstjenester.

– Publisering av disse delte retningslinjene for hvordan bransjen tilnærmer seg lootbokser skjer for første gang i Storbritannia og gir oss en klar retning for fremtiden. Retningslinjene vil forbedre beskyttelse for alle spillere og legger vekt på bransjens forpliktelse rundt trygg og ansvarlig spilling. Vi ser frem til å samarbeide med med bransjen og med andre for å implementere dem i løpet av de neste månednee, sa Ukie-sjef Daniel Wood.

Implementeringsperioden er ventet å ta rundt ett år. Deretter vil bransjen sette seg ned med den britiske regjeringen for å vurdere hvordan det har gått med tiltakene.

Her i Norge er det enda ingen klare regler for spill med lootbokser. Forbrukerrådet har imidlertid uttrykt bekymring rundt praksisen, og la i fjor frem forslag for en rekke tiltak for å beskytte spillere.

LES OGSÅ: Lootbokser i FIFA er gambling, konstaterer østerriksk domstol »

Siste fra forsiden