Sniktitt

The Darkness II

Mafiaboss og besatt av demoner. Jackie Estacado er tilbake.

SAN FRANCISCO (Gamer.no): Det begynner å nærme seg fire år siden svenske Starbreeze ga oss det noe skrudde og tegneseriebaserte The Darkness. Her spilte du en fyr som etter hvert hadde tentakler med hoder skytende ut av kroppen, eller Mørket – som det heter. Tittelen ble godt mottatt, selv om spillet ikke var prikkfritt. De siste månedene har det svirret rykter om at en oppfølger er på vei, noe som ble bekreftet for et par uker siden. Denne gangen er det Digital Extremes som er utvikler, de samme folka som sto bak Dark Sector.

Prosjektsjef Sheldon Carter. (Foto: Mikael H. Groven/Gamer.no)

Skikkelig sjef

Under Game Developers Conference i San Francisco viste utgiver 2K og utvikleren frem The Darkness II for aller første gang, og vi fulgte spent med. Oppfølgeren foregår to år etter det første spillet, og hovedperson Jackie Estacado har blitt mafiaboss. Slikt blir det selvsagt problemer av, noe som ble klart i vår demonstrasjon også. Dessuten sliter jo Jackie allerede med at han er besatt av Mørket, en kraft som bare delvis kan styres av Jackie selv.

– 2K kom til oss om det å lage en oppfølger for rundt 2,5 år siden og spurte om vi hadde lyst til å jobbe med The Darkness II. Vi var store fans av det første spillet og enkelte av oss er også glade i tegneserier, så denne muligheten føltes nesten som en gave – vi var supergira fra start, forteller prosjektsjef Sheldon Carter fra Digital Extremes til Gamer.no.

Det er ganske tydelig at spillet har skiftet utvikler, både visuelt og i kampene. The Darkness II blir langt penere, og uhyre actiontungt. I enkelte førstepersons skytespill kan du bruke to våpen om gangen. Med demonhendene har du muligheten til å ha fire angrepsmuligheter samtidig. Det er ekstremt. Fremgangen til tross, man har beholdt en viss forbindelse til forgjengeren.

Auda.

– Ja, det er et par forbindelser mellom de to spillene. Paul Jenkins skrev det første spillet, han har skrevet flere av tegneseriene og er også skribenten på vårt spill. Det er flott at vi har denne typen forbindelse mellom både spillene og tegneserien. Så tenkte vi da også at vi skulle fange tegneseriens unike stil inn i vårt spill, sier Carter.

Korsfestet

Helt i starten er Jackie fanget av en stygging av en fyr, spikret opp på veggen gjennom hendene. Det er noen som vil stjele Mørket, men Jackie må slippe det av egen fri vilje. Nå er det ingen bombe at akkurat det ikke skjer, selv om vår hovedperson er fristet. Mørket vinner, og legger dermed til rette for de spektakulære kampene vi fikk se under demonstrasjonen.

Så får vi et sceneskifte. Jackie er i en restaurant, og som den sjefen han er møter han to vakre damer til middag. Idyllisk, i noen sekunder. Plutselig bryter helvete løs, noen vil drepe deg og tar gjerne med en bråte uskyldige i drapskverna. Med hjelp og et par pistoler kommer du deg imidlertid unna, og du kommer deg ut av lyset. I mørke hjørner kommer også demonarmene dine frem, og fiendene blir rene leketøy.

Mørket vil ha det mørkt.

Her er det fantasien din som setter grenser. Den ene armen kan gripe, mens den andre har sylskarpe tenner som kutter hva enn det skal være. Dermed blir angrepskombinasjonene mange. Vi så angrep som det å kaste jernstenger tvers igjennom folk, og spikre de til vegger med et parkometer gjennom kjeften. Eller hva med å rive av en bildør og bruke den som et skjold? Kombinasjonen mellom grep og kutt er også spektakulært – når du i tillegg kan fyre av med pistoler og automatvåpen er maktfølelsen enorm.

– I det første spillet var demonarmene mer statiske. Vi kjører på med såkalt quadwield, der du kan styre to våpen og de to armene samtidig. Den ene fokuserer på å gripe, mens den andre har tenner som tygger over hva som helst. De skal være tilgjengelig for deg hele tiden, så lenge du er i mørket. Det du får lyst til å gjøre med armene, skal du kunne utføre i spillet – det er vår filosofi, forteller Carter.

Les også
Anmeldelse:

Lyst og mørkt

Et viktig gameplayelement er nettopp det med lysets rolle, du føler deg nesten litt Sam Fisher her. Når lyset står på deg forsvinner nemlig Mørkets krefter, og sansene dine sløves. Derfor kan du skyte lamper og lys for å skape et best mulig miljø for dine ferdigheter. Når det er sagt er lyssettingen fantastisk, og høyner atmosfæren mange hakk. Nå har da også Digital Extremes god trening med denne spillmotoren.

Kaotiske kamper.

– Den eneste forbindelsen med Dark Sector er vel at vi lærte mye av å lage det spillet, og at det brukte samme spillmotor. Denne gangen har vi virkelig jobbet hardt med å utnytte lyseffektene. Siden spillets hovedmekanikk baserer seg på lys og mørke, må vi ha skikkelig, dynamisk lyssetting. Det har vi fått til, og var nok det største teknologiske fremskrittet vi gjorde med motoren, forteller prosjektsjefen.

Bortsett fra åpningssekvensen foregikk alt av vår demonstrasjon i New York City. Både i bygatene og i undergrunnen. Miljøene har en helt spesiell atmosfære på grunn av den unike tegneseriestilen, og det blir spennende å se hvilke settinger vi kan se frem til å utforske.

– Vi har en base i New York City der det meste skjer, men det er jo et overnaturlig element ved spillet. Derfor kan Jackie besøke mange fantastiske steder, uten at vi kan si noe om akkurat dem, sier Carter.

Vil engasjere

Digital Extremes legger selvsagt vekt på at dette skal bli et ellevilt actionspill. Et spill som gir deg noen av de samme mulighetene til å leke med fienden som ferske Bulletstorm – uten at poengfokuset er det samme. Her virker det som The Darkness II kommer til å levere. Utvikleren er imidlertid like opptatt av at vi skal få servert en sterkt og interessant historie – den skal drive spillet fremover. Akkurat der er det en smule vanskelig å være konkret.

Vi forstår panikken.

– Det er ikke veldig lett for oss å snakke for mye om historien, vi vil jo ikke ødelegge opplevelsen for noen, heller. Derfor kan jeg ikke fortelle deg veldig mye. Det jeg kan si er at da Jackie drepte Onkel Paulie tok han over som familiens overhode. I demonstrasjonen så du at vi sprengte undergrunnen, og akkurat det var en slags metafor. Nå som Jackie er sjefen trenger han ikke ta undergrunnen lenger, han har en limo med sjåfør og mange ansatte under seg, sier Carter.

Før han fortsetter:

– Vi viste deg også at vi møter noen som har kjennskap til Mørket og vil ta det fra deg. Dessuten blir Jenny (kjæreste som døde i forrige spill) sentral igjen, hun var spesiell i det første spillet og vi ville ha henne med igjen. Jackie gir spillet en dybde i historien. Vi har en mafiahistorie i bunnen som nesten kunne vært et spill i seg selv. Så legger vi på Mørket i ham og konfliktens hans med disse kreftene – som er både hans allierte og hans fiende.

– Hva kan vi forvente av spillet når det kommer til størrelse og lengde?

– Det er vanskelig å si hvor stort spillet blir akkurat nå. Det blir så langt som historien krever. Vi skal ikke legge til elementer bare for å gjøre det lengre, ei heller kutter vi ting som føles riktig. Jeg tenker det blir så stort som man kan forvente fra et historiedrevent skytespill, avslutter Carter.

Du har med deg en flittig assistent.

Konklusjon

Det som nå har blitt en serie har skiftet utvikler, og jeg tror det kan være sunt for produktet The Darkness II. Demonstrasjonen vi fikk se presenterte en actionfest av de sjeldne. Kampene er en nytelse, fremfor en nødvendighet for å komme videre, og mulighetene er uhyre mange når du faktisk kan angripe med fire våpen på én og samme gang. Mørket i deg styrer deg til å gjøre ultravoldelige og spektakulære ting med dine motstandere.

Men The Darkness II er mer enn bare action, spillet ønsker også å fortelle en sterk og interessant historie. Selv om det blir utfordrende, kan Digital Extremes meget gjerne lykkes. Bruken av den avdøde kjæresten Jenny er forlokkende, og ga i hvert fall meg en slags Max Payne-følelse. Dette er mørkt, på alle mulige måter!

The Darkness II kommer til Xbox 360, PlayStation 3 og PC i løpet av høsten 2011.

Siste fra forsiden