Anmeldelse

The Sims 3: Helaften

Hvor moro er det å være virtuell kjendis?

Noen ting er ganske forutsigbare. Årstidene, for eksempel; vi vet generelt hvordan det går, og uansett hvor mye vi ber og trygler til værgudene kommer ikke solen tilbake før langt uti 2011. En annen ting vi etter hvert har lært oss, er at det ved jevne mellomrom dukker opp utvidelsespakker til Electronic Arts' The Sims-spill. Ikke bare det, men vi vet vanligvis sånn omtrent hvor gode de kommer til å være også. Ikke fantastiske, men ikke dårlige heller – og vanligvis verdt pengene for hardbarkede The Sims-spillere.

Du ser på solbrillene at hun her er en kjendis.

Virtuell fest

Den nyeste utvidelsen for The Sims 3 har fått navnet Helaften på norsk (originaltittelen er Late Night). Denne gangen er det utelivet det fokuseres på, og da helst den typen uteliv man finner i Hollywood og andre steder der de rike og berømte flokker seg til. Her kan man feste bort livet i alt fra hjemmekoselige puber til supereksklusive klubber fulle av kjendiser med alt for høye tanker om seg selv, og forsøke å bli venn med disse slik at man får ta del i deres eksklusive livsstil.

Man kan til og med bli kjendis selv – for eksempel ved å starte band eller ta del i den nye skuespillerkarrieren, eller bare ved å imponere eksisterende kjendiser. Dette har både fordeler og ulemper; fordelene inkluderer at man inviteres til alle de hotteste stedene og til og med får betalt om man velger å kaste sin glans over fester og lignende. Ulempene inkluderer alle idiotene som skal ha autografer hele tiden, og paparazzier som ustanselig følger etter deg for å ta bilder av deg i tide og (aller helst) utide.

Kjendiser er like trette som oss

Jeg kan egentlig ikke si at jeg synes kjendislivet er så fryktelig spennende i Helaften. Kjendisfester er egentlig helt som alle andre fester, bare at de er fulle av kvalmende folk som ikke vil snakke med deg før du har «imponert» dem eller fått en viss mengde kjendisstjerner (som indikerer hvor berømt du er). Kanskje det er slik i virkeligheten også, hva vet jeg? Men når du først blir kjent med dem, oppdager du at de oppfører seg omtrent som vanlige simmer. Det at de bruker store solbriller innendørs gjør dem ikke morsommere å være sammen med.

I Helaften kan du gi damene større pupper.

Ikke bare det, men det tok fryktelig lite arbeid å sørge for at simmen min (for anledningen ei relativt sexy jente som hadde drømmer om å bli skuespiller) fikk kjendisstatus. Det eneste hun trengte å gjøre var å flørte litt med regissørsjefen sin i sin egen private stue, og vips hadde hun to kjentisstjerner. Før dagen var omme hadde hun tre, på tross av at kvelden egentlig var temmelig innholdsløs og hun fortsatt jobbet som statist (planen var selvsagt å ligge seg til en hovedrolle, men det skjedde ikke).

Helaften inkluderer også muligheten til å bli vampyr, så hvis Twilight er det beste du vet kan du glede deg. Jeg synes imidlertid utviklerne kunne kostet på seg å gi vampyrene litt bedre navn enn «clubby vampire» og «vampire clanhead». Jeg hører egentlig til dem som ikke helt ser den store appellen med vampyrer, og synes strengt tatt det ble litt vel mange av dem i nabolaget etter hvert. Men hver sin smak.

Mange mindre nyheter

Som seg hør og bør serveres vi massevis av nytt innhold og nye muligheter å leke med, inkludert flere ting jeg har etterspurt lenge. Vi får for eksempel et gjensyn med badestampen og dartspillet fra The Sims 2, som jeg har etterspurt helt siden The Sims 3 opprinnelig kom ut. I tillegg får vi et gigantisk vegg-akvarium, et shufflepuck-bord og massevis av nye møbler og dekorgjenstander. Dessuten kan musikalske simmer kose seg med en bass, et trommesett, et keyboard og et flygel (som selvsagt kommer godt med hvis man skal starte band), i tillegg til den eksisterende gitaren.

Hvem drømmer vel ikke om Penthouse-leilighet?

Det er også mulig å flytte inn i høyhus, men dette innebærer visse begrensninger. Man kan for eksempel kun ha én familie i hvert høyhus, og man må bo i øverste etasje. Men dette er likevel et fint tillegg for de mer urbane simmene som ikke bryr seg om hage og slikt. Jeg må ta med at det nå er mulig å lage innendørs svømmebasseng i kjelleren, noe jeg av en eller annen merkelig grunn har hatt lyst til lenge (for mye The Sims-spilling gjør noe med deg).

En siste nyhet, som jo passer veldig godt med pakkens fokus på partyfjols med mer sminke enn vett, er at det nå er mulig å forstørre puppene til kvinnelige figurer. Man kan, for ordens skyld, også forminske dem om man vil.

Glem ditt gamle nabolag

Tidligere The Sims 3-utvidelser har vært implementert på en slik måte at man kan få maksimalt ut av dem med sine eksisterende familier og eksisterende nabolag. Slik er ikke Helaften. Mange av nyhetene er nemlig låst til en ny type bynabolag, og du må derfor enten flytte familiene dine fra dine gamle nabolag eller starte helt på nytt for å få full uttelling. Det er ikke mulig for eksisterende simmer å reise til byen i begrensede perioder.

Nye bymiljøer.

Når alt kommer til alt er ikke dette noe som plager meg veldig i forbindelse med akkurat denne utvidelsen; jeg kan godt klare meg uten kjendiser og slikt i hovedspillet mitt. Men jeg håper ikke det blir en vane å gjøre det slik, for jeg ønsker ikke å bli tvunget til å starte nytt spill eller flytte familiene mine hver gang det kommer en ny utvidelse. Og det er jo definitivt synd for de som synes det virtuelle partylivet appellerer, men likevel ønsker å fortsette å spille i sitt gamle nabolag.

Jeg må si at jeg stiller meg litt undrende til hvorfor Electronic Arts har valgt å gjøre det slik, for de kunne ha valgt en løsning lik den vi fikk i Drømmejobben, hvor vi fikk plassere inn nye bygninger i et eksisterende nabolag. Et annet alternativ ville vært noe i stil med Reisefeber, hvor vi midlertidig kunne sende simmene til andre, mer eksotiske nabolag. Denne løsningen fungerte jo også greit i The Sims 2.

Konklusjon

Helaften er ikke noen dårlig utvidelse, men den er ikke like imponerende som de beste pakkene The Sims 3 har fått. Jeg synes egentlig ikke kjendislivet er så spennende som en kanskje skulle tro, og jeg er ikke overbegeistret over at jeg måtte droppe mitt gamle nabolag for å få maksimal utnyttelse av nyhetene pakken har å by på. Samtidig liker jeg godt de nye møblene og hobbygjenstandene, og vi får også mye artig å dekorere hus og hage med. I tillegg er det litt kult å la simmene få bo i blokkleilighet, selv om jeg selv foretrekker friheten man får med en virtuell enebolig.

Siste fra forsiden