Anmeldelse

This is Football 2004

This is Football-serien er Sonys eget forsøk på å kapre fotballspilltronen på sin egen konsoll. Klarer de å utfordre storheter som FIFA 2004 og Pro Evolution Soccer 3 med 2004-utgaven sin?

Side 1
Side 2

God fotballsimulasjon Spillets kontrollsystem er meget lett å sette seg inn i, og har du vært borte i TIF-serien før, vil du straks føle deg hjemme med hvordan de fungerer. Spillerne reagerer raskt på knappetrykkene, og selv om selve spillerbevegelsene til spillerne i TIF 2004 kan virke litt tregere enn de er i andre fotballspill, som f.eks. FIFA 2004, er ikke dette nødvendigvis en negativ ting. Mange mener at fotballspill må holde et høyt og raskt tempo for å holde intensiteten oppe, men TIF 2004 motbeviser at dette nødvendigvis må være tilfellet. Spillerne reagerer så presist på tastetrykkene at det litt lave tempoet ikke blir til noen hindring.

Spillet inneholder fire vanskelighetsgrader, og de forskjellige vanskelighetsgradene dekker som vanlig alt fra "meget lett" til "hysterisk vanskelig". De datastyrte spillernes kunstige intelligens er god, og de klarer å etablere et godt spill, særlig på de høyere vanskelighetsgradene. Alle lags spillere har fått tildelt et mer eller mindre korrekt antall med prestasjonspoeng sett i forhold til den virkelige verden, og hvor mange prestasjonspoeng en spiller har sier mye om hvor godt denne spilleren kan prestere både med tanke på teknikk, hurtighet og skuddstyrke. En av de store utfordringene i dette spillet ligger i å slå et lag som er klart bedre enn deg på papiret, i den vanskeligste vanskelighetsgraden. Dette er en meget utfordrende oppgave, og krever mye trening, noe som gir spillet lang levetid for den som vil prøve seg på denne utfordringen.

TIF-seriens sterkeste kort har i undertegnedes øyne alltid vært den store detaljrikdommen spillene inneholder med tanke på dommeravgjørelser. Man kan bli dømt for hands, obstruksjon og ikke minst filming av frispark. Sistnevnte er den mest underholdende detaljen, og det er bestandig like morro å lure til seg et ufortjent frispark ved hjelp av et veloverveid tastetrykk på spillets "gi meg et ufortjent frispark"-tast: R2-knappen. Det er få andre fotballspillserier - om noen - som har en så nøyaktig regelsimulasjon som det TIF-serien har, og det er i grunnen merkelig at ikke flere kaster seg på denne trenden med å inkludere bl.a. hands og obstruksjon i sine fotballspill. Alle er vel enige om at slike skitne triks er en uting, men det er jo tross alt en del av fotballens brutale verden, og da bør det også være representert i fotballspill som har som mål å simulere idretten så nøyaktig som mulig.

Thor-Rune Haugen Et av TIF 2004s mest særegne trekk er at det i tillegg til det tradisjonelle, engelske kommentatorsporet også inneholder et norsk kommentatorspor, med kommentarer innspilt av Thor-Rune Haugen. Det er i begynnelsen både morsomt og rart å høre de norske kommentarene til spillets utfoldelse nede på banen, men det blir etter hvert litt vel innlysende at antallet kommentarer er litt mer begrenset enn hva tilfellet er i den engelske språkversjonen av spillet. Thor-Rune Haugen gjør uansett en brukbar jobb i forsøkene på å kommentere kampene, og selv om det av og til blir litt vel diffuse kommentarer, så er det morsomt å få kampene en spiller kommentert på norsk. Den øvrige lyden i spillet er helt grei. Man hører buing, klapping og supportersanger fra tribunene, og lydbildet holder greit følge med det som foregår nede på banen.

Spillets grafikk er ikke av det banebrytende slaget. Spillerne ligner brukbart på sine virkelige versjoner, men ellers er det lite som trekker dette spillet over middels rent grafikkmessig. Stadionanlegg og publikum ser bra ut på avstand, særlig Benficas nye EM-stadion ser imponerende ut, men kommer man for nært innpå så ser en godt at spesielt publikum blir kornete og kantete. Spillets menyer er godt designet, og lette å manøvrere i.

Konklusjon
TIF 2004 er et godt fotballspill, og en verdig utfordrer til både Pro Evolution Soccer 3 og FIFA 2004. Det imponerende antallet med lag og spillvalg blandet med den solide simuleringen av spillet fotball bidrar til å gjøre spillet særdeles langvarig og utfordrende. En litt mer imponerende grafikk og en mer omfattende onlinedel kunne gjort spillet enda litt bedre, men uansett er TIF 2004 et utfordrende, velgjort og underholdende fotballspill som alle fans av sjangeren burde titte nærmere på.

Side 1
Side 2
PS2

Les også

Siste fra forsiden