Anmeldelse

This is Football 2004

This is Football-serien er Sonys eget forsøk på å kapre fotballspilltronen på sin egen konsoll. Klarer de å utfordre storheter som FIFA 2004 og Pro Evolution Soccer 3 med 2004-utgaven sin?

Side 1
Side 2

FIFA- og Pro Evolution Soccer-serien får også i år konkurranse fra Sonys egenproduserte fotballspillserie. Det første man merker seg med årets utgave - TIF 2004 - er at spillet er fullstendig oversatt til norsk. Man kan velge om man vil spille med engelsk eller norsk skjermtekst, og også kommentatorsporet er oversatt til norsk. Vi nordmenn er ikke akkurat bortskjemte med norskspråklige versjoner av såpass store spilltitler som dette, så førsteinntrykket man får av TIF 2004 er absolutt positivt. Norsk skjermtekst og kommentatorspor er også en stor fordel for små barn, for selv om fotballspill kanskje ikke akkurat er den sjangeren hvor språkproblemer i forhold til tale og tekst forekommer oftest, er det jo likevel greit for ungene at de kan forstå litt av det som står i de forskjellige menyene i spillet.

Mange lag TIF 2004 inneholder et imponerende antall fotballag. Norskvennlig som spillet er, har også de fleste lagene fra norsk Tippeliga og norsk førstedivisjon blitt tatt med. Velger en å spille den norske versjonen av spillet, får en også tilgang til en rekke norske skole- og amatørlag. Man kan velge og vrake i klubblag fra hele 23 land, og i tillegg er de fleste av verdens beste landslag inkludert. TIF 2004 inneholder også en rekke legendariske årgangslag, og i tillegg til alt dette kan man også komponere sine egne lag, eller eventuelt redigere litt på de som allerede er der. Med en slik mengde lag tar TIF 2004 virkelig opp kampen med FIFA-serien, i alle fall hva antall fotballag angår.

Det er heller ikke noe å si på antall spillmuligheter i spillet. Det finnes en rekke turneringer å delta i, blant annet VM og EM, samt en årgangscup der man kan spille med de legendariske lagene fra gamle dager. En sesongmodus er også inkludert, og i denne kan man velge seg et hvilket som helst lag innenfor et av de 23 landene i spillet som er representerte med en egen liga. I sesongmodusen kan man kjøpe og selge spillere ved hjelp av en imponerende spillerbase som rommer en detaljert oversikt over hver enkelt spillers styrker og svakheter.

Jobb deg til topps Spillets mest omfattende modus er karrieremodusen. Velger man å spille den engelske språkversjonen av spillet, får man her muligheten til å starte med et engelsk amatørlag, for så å bygge det opp til å bli et profesjonelt lag. Velger en den norske språkversjonen av spillet, får man muligheten til å velge seg et norsk skolelag. For oss nordmenn, og i alle fall for undertegnede, var det klart morsomste alternativet i denne modusen å gå for et norsk skolelag. Lagene har velkjente navn som dekker alt fra norske småbygder til Majorstua i Oslo, og alle spillernes navn er fiktive varianter av kjente norske fotballspillere.

Alle lagene i spillet har blitt tildelt en rangering fra én til fem stjerner. I karrieremodusen starter man med et skolelag som har en halv stjerne som rating. Det sier seg selv at dette laget ikke består av de største ballteknikerne på jord, og nettopp derfor er det at karrieremodusen er så underholdende. En får sjansen til å bygge opp et lag fra å være et lag bestående av talentfulle ungdommer, og til å bli et helprofesjonelt fotballag. Målet i modusen er å kjempe seg oppover i divisjonssystement slik at spillerne på laget utvikler seg til å bli større, sterkere og bedre, slik at de kan nå det overordnede målet i modusen, som er å nå det øverste nivået i det ligasystemet du velger å spille i.

Har du bredbåndsadapter til PS2, kan du i tillegg til de tidligere nevnte modusene også prøve deg på spillets onlinemodus. Denne modusen er ikke voldsomt omfattende, men er en enkel og grei funksjon som gir deg muligheten til å teste fotballferdighetene dine mot TIF 2004-spillere fra andre verdenshjørner, eller mot gutten i nabohuset. Det var overraskende lett å finne seg en motstander å spille mot, særlig med tanke på at det tross alt ikke er så veldig mange, i alle fall ikke i Norge, som har skaffet seg bredbåndsadapter til PS2 i skrivende stund. Det er enkelt å manøvrere rundt om i de ulike rommene for å velge seg en motspiller, og selve kampforløpet foregår som oftest uten betydelig hakking eller nettforsinkelser.

Side 1
Side 2

Siste fra forsiden