Feature

Ukens nettutgivelser

Denne uken får vi alt fra hardkokte simulatorer til intrikate eventyrspill.

Etter et par svært stille uker på PC har markedet eksplodert igjen, og vi har fått fryktelig mange utgivelser denne uken. Konsolleierne har også fått litt av hvert å bryne seg på, så denne uken har vi nok noe for en hver smak i artikkelen. Vi starter i Nintendos lille hjørne av spillverdenen.

Arcade Essentials (Wii, PSP og PS3).

Wii og DSi

Det første av ukens to WiiWare-spill er Arcade Essentials, en samling fem nyversjoner av gamle klassikere. En titt på traileren viser et Space Invaders/Galaga-aktig spill, et spill i stil med Qix, et Qbert-aktig spill, en klone av Puzzle Bobble og et spill som minner om det gamle DOS-spillet Paratrooper. Alle spillene skal være oppdatert med stilfull moderne grafikk. Arcade Essentials har tidligere blitt lansert for PSP og PS3 (som «minis»-utgivelse).

Bit.Trip Flux (Wii).

Bit.trip Flux er det siste spillet i retrosagaen om Commander Video. Her får vi et gjensyn med det musikalske Breakout/Arkanoid-gameplayet fra seriens første spill, Bit.Trip Beat. Du styrer en liten plate på den ene siden av skjermen, og må treffe firkantene som suser mot deg i takt med chip-musikken.

Vi har ikke fått noen Virtual Console-utgivelser denne uken (sover dere, Nintendo?).

Peg Solitaire (DSi).

Det største navnet på DSi-fronten i dag må være Bejeweled Blitz. Dette spillet endrer litt på den tradisjonelle Bejeweled-formelen. Her får du nemlig kun seksti sekunder på deg til å detonere så mange fargerike diamanter som mulig, og målet er selvsagt å få bedre og bedre poengsum for hver gang du spiller.

Peg Solitaire er en versjon av det klassiske hjernetrimspillet hvor du må renske et spillbrett for brikker eller klinkekuler. Visste du at den tidligste kjente referansen til spillet er et bilde av den franske adelskvinnen Anne de Rohan-Chabot, fra 1697? Man kan lære mye av Wikipedia når man er på jobb. Sist ut til DSi er Panda Craze, et todimensjonalt hjernetrim/plattformspill der du må hjelpe en panda hjem.

Bejeweled Blitz Live (Xbox 360).

Xbox 360

På Microsofts konsoll har vi kun fått Bejeweled Blitz Live. Jeg beskrev Bejeweled Blitz et par avsnitt opp, men Xbox 360-versjonen kan skilte med støtte for 16 spillere i festmodus over Xbox Live.

Alien Breed 3: Descent (PC, PS3 og Xbox 360).

PlayStation Network

Først ut for PS3 er Alien Breed 3: Descent. Dette er det siste spillet i den nye Alien Breed-trilogien, og er et hektisk skytespill hvor handlingen sees ovenfra. Som vanlig sitter du fast i omgivelser fulle av morderiske beist fra det ytre rom, men heldigvis har du massevis av heftige våpen som kan hjelpe deg å lage hakkemat av dem («hakkemat» – impliseres det her at de skal spises?). Spillet inkluderer samarbeidsmodus og flerspillerspill. Alien Breed: Descent er også ute på PC og Xbox 360.

TNT Racers (PS3, PSP og Wii).

Spill nummer to er TNT Racers, et racingspill som ser ut til å minne litt om klassikere som Ignition og Death Rally, og er et bilspill hvor handlingen sees fra fugleperspektiv. Her kjemper en håndfull usannsynlige kjøretøyer om posisjonene i fargerike miljøer. Handlingen foregår på atten forskjellige baner, hvor opp til fire menneskelige spillere (både lokalt og over nettet) kan svi gummi. Våpen er selvsagt tilgjengelige, og hvis du er uheldig nok til å vrake bilen din kan du gjenfødes som en skyggeracer, og ta hevn på spilleren som sendte deg i grøfta. TNT Racers finnes også på Xbox 360 og PSP.

The Undergarden (PS3, PC og Xbox 360).

Så har vi The Undergarden. Her må du utforske vakre huler fulle av merkelige livsformer, intrikate nøtter og skjulte hemmeligheter. Du kan utforske spillets 20 vakre hulesystemer alene eller sammen med en venn. Selv om du vil møte mange uvennlige vesener på din vei gjennom hulesystemene, er spillet ikke-voldelig. Du må med andre ord finne mer kreative løsninger enn å bruke våpen. Spillet finnes også på Xbox 360 og PC.

Tactics Ogre: Let's Cling Together (PSP).

Jeg kan ikke se at det har kommet noen nye «minis»-spill denne uken, men PSP og PS3-eiere kan laste ned PSX-spillet Twisted Metal. På PSP har vi også fått rollespillsamlingen Ys I & II Chronicles og det taktiske rollespillet Tactics Ogre: Let Us Cling Together (samt King Kong, men det er jo eldgammelt). Hele oppdateringen finner du på PlayStation-bloggen.

Gemini Rue (PC).

PC og Mac

Vi begynner en lang PC-liste med Gemini Rue. Dette er et pek-og-klikk-eventyr i klassisk LucasArts-stil, og finner sted i en mørk fremtid der menneskeliv ikke er spesielt mye verdt. Det korrupte Boryokudan-syndikatet sitter med makten, og livet er generelt hardt. Handlingen følger en tidligere leiemorder ved navn Azriel Odin og en ukjent person kjent som Delta-Six. Sistnevnte våknet opp i et sykehus, hvor hukommelsen hans av ukjente grunner har blitt slettet. Skjebnen fører de to mennene sammen, og eventyret de legger ut på kan vise seg å forandre skjebnen til hele galaksen. Anmeldelse neste uke.

Hegemony Gold: Wars of Ancient Greece (PC).

Så, litt strategi. Hegemony Gold: Wars of Ancient Greece er en omfattende videreutvikling av fjorårsutgivelsen Hegemony: Philip of Macedon. Her må vi nok en gang ta turen til oldtidens Hellas, hvor vi må kjempe som Sparta, Athen eller Makedonia i tre historiske kampanjer, eller forsøke å skape vårt eget imperium som en av 26 fraksjoner i spillets sandkassemodus. I dette ambisiøse sanntidsstrategispillet foregår handlingen på et sømløst kart over hele Hellas, og du kan fritt zoome fra oversiktskartet til de individuelle styrkene på slagmarken.

DCS: A-10C Warthog (PC).

Det er ikke så ofte vi får seriøse flysimulatorer, men DCS: A-10C Warthog er omtrent så seriøs som det er mulig å bli. Her får du ta til vingene i det amerikanske krigsflyet A-10, som har holdt det gående siden 1977. Flyet er spesialisert på å ta ut stridsvogner, og har en absurd kraftig «gatling gun». Utviklerne lover ekstrem realisme, men også en egen «game»-modus hvor man ikke trenger pilotutdanning for å ha det moro. Handlingen foregår i Kaukasus-området, og i tillegg til spillets innebygde oppdrag får du både flerspillermuligheter og muligheten til å lage egne oppdrag og kampanjer.

Omnibus Simulator (PC).

Apropos seriøse simulatorer: Omnibus Simulator er uten tvil den mest realistiske simulatoren av busstypene MAN SD200 og SD202 som finnes. Her slippes du løs i Vest Berlin på åttitallet, og må følge rutene på 11 kilometer med sirlig gjenskapte gater og veier fra den Vest-tyske hovedstaden (i Spandau-distriktet, for de lokalkjente). Sjekk videoene på utviklerens nettsted for et inntrykk av detaljnivået i dette spillet.

CreaVures (PC og Mac).

Neste spill er CreaVures, som er ute på Steam og Mac App Store. Dette er et plattform/hjernetrimspill der du får kontrollere fem forskjellige vesener med ulike egenskaper, og må hjelpe dem gjennom en serie fargerike, sideskrollende 3D-miljøer. Målet deres er å få lyset tilbake til deres døende skog. Vi loves store og varierte brett og massevis av utfordringer.

Spring Up Harmony (PC).

Spring Up Harmony beskrives som et fysikkbasert hjernetrimspill, og ser ut til å ha lånt elementer fra spill som Peggle og Breakout. Her må du skyte en ball ut på ødeleggbare spillbrett, og så samle opp det som faller med bøtter nederst på skjermen. Utviklerne lover 35 nivåer med mange utfordringer.

Inside a Star-filled Sky (PC, Mac og Linux).

Det ferskeste spillet fra spillkunstner Jason Rohrer heter Inside a Star-filled Sky, og er et taktisk arenaskytespill hvor en uendelig serie miljøer og fiender genereres automatisk av datamaskinen. Rohrer innrømmer forøvrig at spillet egentlig ikke er uendelig; det vil rett og slett klikke («kill screen») når du har spilt det uten pause i 2043 år. Men forhåpentligvis har du innen den tid fått valuta for pengene (spesielt siden spillet koster litt under to dollar, pluss evt. gavebeløp hvis du føler for det).

Painkiller: Redemption (PC).

Denne uken ble Painkiller-utviklernes nyeste spill, Bulletstorm, lansert. Painkiller-serien lever imidlertid fortsatt, og det nyeste spillet heter Painkiller: Redemption. Spillet er ute på GamersGate, og kommer til Steam i løpet av dagen. Painkiller: Redemption byr på 7-10 timer med blodsprutende action, laget av en gruppe tilhengere av originalspillet. Før spillets seks store nivåer er over skal du ha fått drepe over 6000 fryktinngytende monstre, hvis ikke de har fått tatt knekken på deg først.

Miasma: Citizens of Free Thought (PC).

GamersGate har også fåttMiasma: Citizens of Free Thought, som er et turbasert strategispill satt til en dyster cyberpunk-aktig fremtid. Her kontrollerer du en liten gruppe opprørere som må prøve å kaste en tilsynelatende uovervinnelig tyrannisk makthaver. Spillet skal skilte med en sterk historie, og har også musikk laget av norske Bjørn Lynne (som har laget massevis av flott spillmusikk, inkludert musikken til svært mange av spillene i Worms-serien).

Legend of Fae (PC).

Legend of Fae er et et rollespill i japansk stil, hvor kampene avgjøres gjennom et hjernetrimspill. Utviklerne forteller at de har hentet inspirasjon fra titler som Puzzle Quest, men i motsetning til inspirasjonen foregår Legend of Fae i sanntid. Du må med andre ord tenke raskt om du skal vinne. Spillet skilter med over 50 nivåer og 30 oppgraderbare egenskaper for figurene dine.

Cities in Motion (PC).

Vi tar også kjapt med noen utgivelser som har debutert på nettet denne uken, og som kommer i butikk etter hvert. Cities in Motion er et økonomisk strategispill der du må sette opp og drifte kollektivtrafikken i en av fire europeiske storbyer. Du kan bruke buss, trikk, metro (både under, over og på bakken), passasjerferjer og helikoptre for å frakte folk dit de skal. Anmeldelse kommer snart, og butikkutgaven kommer tidlig i mars.

Rift (PC).

Rift er et stort MMORPG-spill satt til fantasiverdenen Telara. Uheldigvis for verdens innbyggere er den i ferd med å rives fra hverandre av massive revner. Her kan du slå deg sammen med venner og andre for å banke monsterpakk og banditter. Alternativt kan du kjempe mot andre spillere i spillets PvP-miljøer. Butikkutgaven kommer tidlig i mars.

Men of War: Assault Squad (PC).

Så har vi strategispillet Men of War: Assault Squad. Dette er et krigsspill med stor taktisk dybde og fokus på realisme. Som vanlig får vi en blanding av taktikk og action. Du kan beordre enhetene rundt som i et avansert sanntidsstrategispill, eller du kan bruke musen og WASD-knappene for å ta direkte kontroll over dem på slagmarken. Dette spillet kommer til butikk mot slutten av mars.

Trapped Dead (PC).

Sist ut av spillene som også kommer til butikk er Trapped Dead, som er ute på GamersGate. Dette zombiestrategispillet ser imidlertid ikke ut til å ha fått noen skandinavisk dato enda. Spillet skal være inspirert av klassikere som Commandos-serien, og gir deg kontroll over en liten gruppe mennesker som må overleve i miljøer overfylte av råtnende monstre med hjerne på menyen. Spillet kan også skilte med en samarbeidsmodus (både lokalt og over nettverk).

Pinball Gold Pack (PC).

Helt til slutt, litt nostalgi. Good Old Games har nemlig relansert Pinball-spillene fra utgiver 21st Century Entertainment, og pakken inkluderer klassikerne Pinball Dreams, Pinball Fantasies og Pinball Illusions. Dessverre er det kun PC-versjoner, og Pinball Dreams PC-utgave er ikke like god som Amiga-versjonen. Strategikere kan forøvrig kose seg med en annen retroutgivelse på GOG, nemlig klassiske Total Annihilation: Kingdoms.

King's Quest III Redux (PC).

Gratisutgivelser

Denne ukens artikkel ble såpass lang at vi ikke rekker å lage en stor gratisdel. Men ett spill må nevnes, og det er AGD Interactives nyversjon av Sierra-«klassikeren» King's Quest III (som egentlig var et elendig spill, men den diskusjonen får spares til en annen anledning – alt tyder uansett på at nyversjonen er mye bedre enn originalen). King's Quest III Redux leverer oppgradert grafikk, bedre kontroller og forhåpentligvis også litt færre «insta-deaths» enn originalen, og gir deg rollen som en ussel slave hos en ond trollmann. Det første målet ditt er å rømme fra trollmannens grep, men det blir alt annet enn lett.

GolfStar (PC).

Vi tar også med GolfStar, som er et gratis MMO-spill med mikrotransaksjoner (så det er ikke helt gratis likevel, med andre ord). Her får du ikle deg rollen som en golfspillende animefigur.

Litt nettlesermoro skal du få. Safe Landing er et spill hvor du må lande en rakett på en planet, mens Libyan Hamburger Recipe er et spill der du får gi en viss diktator den straffen han fortjener.

Ta en titt på forrige ukes oppsummering. Det er en ordre.

Siste fra forsiden