Feature

Ukens nettutgivelser

Her er noen av spillene du kan kose deg med i juleferien.

Denne ukens artikkel blir trolig årets siste, etter som jeg planlegger å gjøre noe annet enn å skrive om nettutgivelser neste fredag. Men etter som jeg er en uhelbredelig internettavhengig vil jeg følge med i ukene som kommer, og ta juleutgivelsene i en oppsummeringsartikkel etter nyttår.

Quake Arena Arcade (Xbox 360).

Xbox 360

De gode tidene fortsetter på Xbox 360, med tre utgivelser denne uken. Først ut er Quake Arena Arcade. Dette er en 360-versjon av Quake III Arena, som må sies å være et av tidenes mest populære flerspillerskytespill. 360-versjonen skilter med flerspiller for 16 spillere, seks spilltyper (inkludert «deathmatch», «capture the flag» og «harvester»), over tretti klassiske arenaer og tolv 360-eksklusive arenaer, tolv våpen (inkludert lightning gun, chain gun og gode, gamle rocket launcher) og en helt ny enspillerkampanje. De som spiller alene kan også kose seg med «bot»-er på alle arenaene.

Path of Go (Xbox 360).

Neste spill er av den langt, langt roligere typen. The Path of Go er et forsøk på å overføre det klassiske asiatiske brettspillet Go til Xbox 360. Nybegynnere kan lære seg spillet, mens eksperter kan bryne seg på den avanserte kunstige intelligensen fra Microsoft Research. Dette er et spill som er kjent for sin store strategiske dybde, på tross av et enkelt og lettfattelig regelsystem. Her får du spille med avataren din i varierte miljøer.

X-Men Arcade (Xbox 360).

Sist ut av Xbox Live Arcade-utgivelsene er X-Men Arcade, en trofast overføring av Konamis arkadespill fra 1992. Slå deg gjennom sideskrollende miljøer fulle av fiender og superskurker som en av heltene fra det populære universet. Her passer det også å ta med ukens Game Room-utgivelser (også ute på PC), som er arkadespillene Missing in Action og Food Fight, samt Warlords for Atari 2600 og Spiker! Volleyball for Intellivision.

Prince of Persia: The Two Thrones (PC, Xbox, PS2 og PS3).

PlayStation Network

Etter at Prince of Persia: Sands of Time ble lansert i HD-utgave for en stund siden, har det nå fått følge av sine to oppfølgere. Både Warrior Within og The Two Thrones er tilgjengelig på PSN, og begge spillene blander plattformakrobatikk, kamp og litt hjernetrim i tredimensjonale miljøer. Historien følger den persiske prinsen på nye eventyr. Warrior Within fikk kjeft for å være mye mørkere enn sin forgjenger, mens Two Thrones forsøkte å levere en kombinasjon av stemningen og gameplayet fra Sands of Time og Warrior Within.

Sackboy: Prehistoric Moves (PS3).

Så har vi Sackboy's Prehistoric Moves. Dette er en Little Big Planet-spinoff der sekkegutten og vennene hans havner i en hundre prosent historisk korrekt forhistorisk verden hvor dinosaurer og hulemenn lever side om side. Spill alene eller sammen med venner, og bekjemp den onde Big Rex. Spillet bruker Move-kontrollerne.

I Must Run (PSP og PS3).

Denne uken har vi også fått tonnevis av «minis»-spill, for PSP og PS3. I Must Run er et spill der du spiller en fyr som løper gjennom sideskrollende miljøer. Hopp, dukk og slå deg forbi hindringene. Dr. Minigames er en samling WarioWare-aktige småspill, som forøvrig minner meg litt om den disketten med 20 spill som Spaceworld solgte med Amiga-er her til lands.

Shapo (PC, PSP og PS3).

Så har vi Shapo, et spennende hjernetrimspill hvor du må balansere fargede kuler i 150 forskjellige nivåer. Spillet finnes, som du vet om du klikket på lenken, også på PC (og kan testes online). Et annet spill som også finnes på PC er Farm Frenzy, hvor du må drive din egen bondegård og utføre gårdsrelaterte oppgaver.

Sist ut på «minis» er Core Blaster, hvor jobben din er å skyte i stykker radioaktive atomer som lekker fra en reaktor. Hele ukens PSN-oppdatering finner du på PlayStation-bloggen til Sony.

Ben 10: Alien Force (Wii, Xbox 360 og PS3).

Wii og DSi

Det eneste skikkelige spillet på WiiWare (nei, jeg regner ikke My Fireplace som et spill) er Ben 10: Alien Force - The Rise of Hex. Her må Ben Tennyson kjempe mot onde Hex, som planlegger å overta jordkloden (og så videre). Ben kan forvandles til ti forskjellige romvesenformer, inkludert Big Chill, Spider Monkey og Lodestar. Hvis dette sier deg noe, kan du glede deg til femten nivåer med plattformaction og hjernetrim i fargerike miljøer. Spillet finnes også på PS3.

101 Minigolf World (DSi).

Virtual Console-systemet har fått to spill denne uken, nemlig det klassiske skytespillet Commando og det sideskrollende actionspillet Sonson.

På DSi starter vi med 101 Minigolf World, et tredimensjonalt minigolfspill med «over hundre» (vill gjetning: 101?) hull. Så har vi fotballspillet Arc Style: Everyday Football, hvor du kan velge mellom 32 forskjellige lag (som du selv kan redigere). Til slutt (nei, jeg regner ikke Biorythm som et spill) har vi Divergent Shift, et smart lite plattformspill der du må styre to versjoner av hovedpersonen samtidig.

ARES: Extinction Agenda (PC).

PC

Vi begynner PC-gjennomgangen med ARES: Extinction Agenda, et skrollende action/plattformspill som minner om den klassiske Turrican-serien. Du spiller en avansert robot som må kjempe deg gjennom store, sideskrollende miljøer. Underveis kan du plukke med deg delene til fiendene du ødelegger, og bruke dem til å skape ekstra kraftige våpen. Du kan også tilkalle hjelp fra oven, i form av bombardement fra en satelitt.

Star Point Gemini (PC).

Så har vi Starpoint Gemini, som er et rollespill med taktisk kamp, satt til verdensrommet. Her får du fly rundt i stjernesystemet Gemini, hvor du må kjempe mot pirater, utforske merkelige naturfenomener, kjøpe og oppgradere nye romskip, handle og så videre. Vi loves en åpen og fri verden, massevis av oppdrag og mye utstyr, så hvis du har fått nok av rollespill som foregår i middelalderske miljøer kan dette være et spill du bør ta en titt på.

Revenge of the Titans (PC og Mac).

Neste spill ut er Revenge of the Titans. Her invaderes kloden av fæle monstre fra det ytre rom, og det er opp til deg å bygge baser som kan stå i mot deres endeløse angrep. Underveis må du forske frem nye teknologier og våpensystemer, og led styrkene dine til seier i denne blandingen av «tower defense» og sanntidsstrategi. Spillet er forresten med i The Humble Indie Bundle 2.

Mer forsvar-deg-mot-hordene-spilling får du i Commander, et «tower defense»-spill med sjarmerende retrografikk. Her må du forsvare rombaser mot utenomjordiske ondinger (igjen).

Alien Hallway (PC).

Vi fortsetter i samme gate, med Alien Hallway (fra skaperne av Alien Shooter-spillene). Dette er en hybrid av strategi og action, hvor handlingen finner sted i korridorer. Målet er å forsvare din ende av korridoren mot angriperne fra rommet, og du kan både sende ut kampenheter og aktivere spesialangrep for å bli kvitt eklingene.

Big Sky (PC).

Flere romvesener må drepes i Big Sky, men her får du en langt mer aktiv del i slaktingen. Dette er nemlig et skrollende romskytespill med abstrakt grafikk og store eksplosjoner. Et av spillets interessante elementer er at du kan skreddersy våpnene dine fullstendig, slik at du stiller best mulig forberedt på det som møter deg.

Vi tar vanligvis ikke med utvidelser i denne serien, men kan nevne at Distant Worlds-utvidelsen Return of the Shakturi er ute nå. Dette er en omfattende ekspansjonspakke, som blant annet introduserer to nye raser.

Rogue Survivor (PC).

Gratisutgivelser

Rogue Survivor er et gratisspill som har fått en del oppmerksomhet i det siste, og utviklerne lanserte nylig en ny alpha-versjon. Spillet er et «roguelike»-spill hvor du befinner deg i en verden hvor zombiene har tatt over. Her må du kjempe for å overleve, ved å finne ressurser, lage base og kjempe med eller mot andre overlevende.

Nettbutikken Good Old Games har lagt ut det vertikalt skrollende skytespillet Tyrian 2000 på nettstedet sitt, helt gratis. Dette var et av de mest populære spillene i sjangeren på nittitallet, og GOG-utgaven er selvsagt kompatibelt med dagens operativsystemer.

Tyrian 2000 (PC).

Test også Temporal, et plattform/hjernetrimspill hvor du må manipulere tiden for å vinne (litt som i Braid). Så kan du laste opp rekordene dine på nettet.

Eller hva med det bisarre romskip/handelsspillet Banker's Dozen, hvor du må handle verdier og så fly romskipet så raskt at tiden ombord går saktere (noe som gjør at verdiene dine økes «raskere»).

Gravitee Wars (web).

Hvis du har lyst på litt nettlesermoro kan du teste Gravitee Wars, som kan beskrives som en enklere utgave av Worms. Soldatene dine står på knøttsmå planeter, og må skyte fiender på andre planeter (husk å ta hensyn til tyngdekraften). Alternativt kan du teste det første offisielle Monty Python-nettspillet, Camelot Smashalot, som egentlig bare er en Angry Birds-klone med irriterende presentasjon.

Til slutt tar vi med Leadlight, som er et tekstbasert skrekkeventyrspill for Apple II (det kan også spilles på det offisielle nettstedet). Du får rollen som en ung jente som sovner på biblioteket. Når hun våkner, opplever hun at verden har forvandlet seg til et mareritt.

Det var det for denne uken, og som sagt blir det ingen artikkel neste uke. Men hvis du trenger noen nettutgivelser å spille i julen, kan du jo sjekke tidligere artikler i serien (og begynne med forrige ukes sak). Det er garantert noe du har oversett i løpet av året.

Siste fra forsiden