Ukens nettutgivelser

Klassiske Cave Story er en av ukens store mengde nettutgivelser.

Jeg gir opp. Klokka er tre, jeg har ikke fått inn et eneste bilde i saken, og har ikke tid til å surre mer. Derfor får du ingen intro i dag. Bare mange herlige nettutgivelser:

Harm's Way (Xbox 360).

Xbox 360

Dette har vært litt av en uke på Xbox Live Arcade, for i tillegg til ukens ordinære utgivelser har vi fått to spill som kan lastes ned helt gratis. Disse er Harm's Way og Doritos Crash Course. Førstnevnte er et racingspill hvor to spillere får samarbeide om å bringe et kjøretøy til mål. Den ene må kjøre bilen, mens den andre må skyte motstanderne til himmels fra en kanonstilling. Spill nummer to lar deg slippe avataren din løs på en samling 15 ville hinderløyper. Opp til fire kan spille samtidig.

Bomberman Battlefest (Xbox 360).

Ukens betalutgivelse er Bomberman Battlefest. Som vanlig i den tradisjonsrike Bomberman-serien er målet å løpe rundt i små arenaer sett ovenfra, og sprenge vennene dine i luften. Her loves vi et dusin arenaer fulle av unike utfordringer, samt nye og eksplosive bonuser. Opp til åtte spillere får kjempe i moduser som Capture the Flag, Bankroll, Capture the Crown, Paintbomb og VIP. Hva nå enn alt dette betyr.

Marvel Pinball (Xbox 360).

Marvel Pinball er en utvidelse til flipperspillet Pinball FX 2 (som er gratis å laste ned). Dette er fire baner hvor temaene er tegneserieheltene Spider-Man, Wolverine, Iron Man og Blade. Til slutt tar vi med ukens Game Room-utgivelser (som jeg neppe behøver å minne om at også finnes på PC). Dette har vært nok en god uke, med arkadespillene Pooyan, Detana Twinbee og Thwocker. Dette er noe annet enn de kjipe Atari 2600-utgivelsene vi har måttet leve med frem til nå.

Alien Breed 2: Assault (Xbox 360, PC og PS3).

PlayStation Network

Vi har også på PS3 fått massevis av utgivelser denne uken. Vi begynner med Alien Breed 2: Assault. Dette er kapittel nummer to i den nye Alien Breed-serien, og som det første spillet er det snakk om et skytespill der du må navigere deg gjennom korridorene i et romskip fullstappet av mannevonde kryp fra det ytre rom. Handlingen sees ovenfra, og de fæle krypene angriper fra alle kanter. Spillet finnes også til PC og Xbox 360.

Kung Fu Live (PS3).

Så har vi Kung Fu Live, et slåssespill hvor du bruker kroppen din som våpen (ved hjelp av PlayStation Eye). Slå og spark deg gjennom sideskrollende miljøer, og kjemp mot fryktelige fiender. Det at du bruker kroppen din til å kontrollere handlingen betyr heldigvis ikke at du begrenses til de daffe slagene og sparkene du får til i virkeligheten – her kan du ta fem meter høye hoppespark og skyte lyn med hendene.

Qlione Evolved (PS3).

Qlione Evolved er en oppdatert versjon av det japanske PC-spillet Qlione. Dette er et abstrakt skytespill som minner litt om en blanding av Geometry Wars og Tempest, men ser ut til å ha nok unike elementer til at det er noe for seg selv. Spillet har psykedelisk vektorgrafikk, episke mengder kuler og massevis av action.

High Velocity Bowling (PS3).

Vi tar også med High Velocity Bowling Complete, som er en ny utgave av bowlingspillet fra 2007. Her er alt av nedlastbart innhold til originalspillet inkludert, og spillet har også fått støtte for Move og stereoskopisk 3D.

Arcade Essentials (PS3 og PSP).

Så, noen «minis»-spill for PSP og PS3. Arcade Essentials er en samling fem nyversjoner av gamle klassikere. En titt på traileren viser et Space Invaders/Galaga-aktig spill, et spill i stil med Qix, et Qbert-aktig spill, en klone av Puzzle Bobble og et spill som minner om det gamle DOS-spillet Paratrooper. «Minis» nummer to er Blimp: The Flying Adventures, som også er ute på iFormatene. Her må du navigere en zeppeliner gjennom fargerike miljøer, og målet er å transportere varer fra sted til sted uten å bli bombet sønder og sammen på veien.

Det har også dukket opp en samlepakke bestående av «minis»-spillene Impossible Mission og Super Fruitfall, samt et PSX-spill som heter Streak: Hoverboard Racing. Hele greia finner du hos Sony.

Cave Story (PC og Wii).

Wii og DSi

Oisann, hva har vi her? Ukens store nyhet på Wii er uten tvil Cave Story, en oppgradert versjon av PC-spillet ved samme navn. Originale Cave Story regnes som en av de største indie-perlene på PC, og hvis ikke utviklerne har ødelagt Wii-overføringen totalt bør dette være et obligatorisk kjøp. Spillet er et gigantisk Metroidvania-aktig plattformspill, med massevis av utfordringer og en overraskende spennende historie. Wii-eiere får mer plattformaction i Super Bonk, hvor man spiller en forhistorisk baby.

For DSi har vi 1001 Crystal Mazes (en Sokoban-klone hvor du må flytte krystaller i labyrinter), Go Series: D-Tank (et skytespill sett ovenfra, der du kontrollerer en stridsvogn) og Just Sing: Christmas vol 2 (et musikkspill der du må synge julesanger sammen med ei søt jente i julenissedrakt).

Greed Corp (PS3, Xbox 360 og PC).

PC og Mac

Vi starter med Greed Corp, som riktignok ikke låses opp på Steam før om noen timer. Dette er et turbasert strategispill som foregår i en verden ødelagt av jordskjelv. Den resterende befolkningen har samlet seg i fire forskjellige grupper på de få gjenværende øyene. Som de fornuftige menneskene de er har de begynt å krige mot hverandre ved å plyndre ressurser og sprenge bort fiendens landområder. Målet i spillet er å balansere mellom ressursmisbruk og overlevelse, og selvsagt kverke alle andre for å ta deres land. Spillet er også ute på PSN og XBLA.

System Protocol One (PC).

Vi holder oss på Steam, hvor du kan laste ned System Protocol One. Dette er et spill i «tower defense»-sjangeren, hvor handlingen foregår i en Tron-aktig dataverden. Spillet skilter med over 20 nivåer hvor du må beskytte viktig data fra horder av hackere. Blant spillets mer interessante elementer er tredimensjonale nivåer hvor spillbrettet må roteres for at du skal få full kontroll.

Soccer Bashi (PC, Wii, PSP, PS3 og iPhone).

Så har vi Soccer Bashi, som tidligere kom ut til Wii, PSN og iPhone. Dette spillet beskrives som fremtidsfotball, men egentlig er det en Breakout/Arkanoid-klone med et fotballtema. Målet er å knuse brikkene som står mellom deg og målet, og hindre at ballen faller ned bak fremtidsfotballspilleren din (en bevegelig plate). Spillet kan skilte med massevis av nivåer, spesielle bonusegenskaper og til og med samarbeidsspill.

Heavy Hogur (PC).

Spill nummer ørten denne uken er Heavy Hogur, et hjernetrimspill der du styrer en dverg rundt i labyrintaktige miljøer. Her finner han diamanter og koser seg med det, men har et ørlite (det vil si, kjempestort) problem: Han er så tung at bakken raser sammen under ham. Dermed må han stadig finne nye veier å gå, for han kan ikke gå tilbake samme rute som han kom.

Mecho Wars (PC, Mac og iPhone).

Neste spill er Mecho Wars, som finnes på både PC og Mac (begge versjonene kan kjøpes på GamersGate – flere portaler, inkludert Steam, følger snart). Dette er et turbasert strategispill som ser ut til å minne litt om spillene i Advance Wars-serien. Her må du kommandere styrkene dine rundt på slagmarken, ta over fabrikker og byer for å få ressursene du trenger og til slutt overvinne fiendens hovedkvarter. Spillet har både enspillerkampanjer, utfordrende enkeltoppdrag og omfattende flerspiller. Spillet finnes også på iFormatene, og kommer til «minis» og WiiWare.

War in the East (PC).

Fra ett strategispill til et annet. Gary Grigsby's War in the East: The German-Soviet War 1941-1945 er et nytt turbasert strategispill fra sjangerens «grand old man», Gary Grigsby. Her får vi fire store og autentiske kampanjer satt til kamphandlingene på Østfronten, og som vanlig med disse spillene er detaljnivået ekstremt. Det samme er prisen; du skal nok være blodfan av sjangeren for å betale 512 kroner for et nedlastbart spill.

Mark Leung: Revenge of the Bitch (PC).

Visste du at det nyeste spillet i Farming Simulator-serien var det syvende beste PC-spillet i nordiske butikker denne uken? Hvis du har kjøpt det, og ikke kan få nok av virtuelle bondegårder, kan du teste Agricultural Simulator 2011 Extended Edition. Her får du drive bondegård ved hjelp av traktorer og annet utstyr fra Claas.

Så, noe litt merkelig. Mark Leung: Revenge of the Bitch er, vel, et slags rollespill i japansk stil (eller rettere sagt, en parodi på japanske rollespill). Jo mindre jeg sier, jo bedre, tror jeg. Det beste er om du bare stikker innom nettstedet og sjekker traileren, så skjønner du (kanskje) hva du har å gjøre med her.

Irem Arcade Hits (PC).

Det neste spillet på listen er Chicken Invaders 4: Ultimate Omelette, for Mac, PC og Linux. Dette er et skrollende romskytespill der du må drepe en hær av onde kyllinger.

Så har vi litt nostalgi. Japanske Irem produserte en god del mer eller mindre kjente arkadespill på åttitallet, og nå har DotEmu samlet en haug av disse i én samling. Denne heter Irem Arcade Hits, og inneholder følgende 18 titler: Kung-Fu Master, Vigilante, Ninja Spirit, R-Type Leo, Air Duel, Battle Chopper, Cosmic Cop, Dragon Breed, Gunforce, Gunforce 2, Hammerin’ Harry, Image Fight, Legend of Hero Tonma, Mystic Riders, Undercover Cops, In the Hunt, Superior Soldiers og Blade Master.

Hvorvidt eventyrspillet Destination: Treasure Island faller inn under nostalgisjangeren eller ikke tør jeg ikke si, men det har i alle fall fått en oppgradert versjon.

Rocky Memphis (PC).

Gratisutgivelser

Hva om du har brukt opp alle pengene dine på snøfreser, og ikke har råd til selv den billigste nettutgivelsen? Da kan du for eksempel spille Rocky Memphis and the Temple of Ophuxoff. Dette er et plattformspill av den gamle skolen, hvor du navigerer deg gjennom tonnevis av skjermer (600, faktisk) fulle av fiender og andre utfordringer. Spillet har blitt laget slik at det skal både se og høres ut som om det kjører på Commodore 64.

Cat Astro Phi (web).

Apropos spill som er laget som å se ut som de kjører på eldre plattformer, ta en titt på nettleserspillet Cat Astro Phi. I dette GameBoy-aktige spillet må du utforske ulike rommiljøer på jakt etter katten din, som stadig stikker av.

Et annet 2D-plattformspill er Above and Below, som kan spilles i nettleseren eller lastes ned (takket være Unity-motoren). Målet er å komme stadig høyere opp, for å finne alle skattene skjult i miljøene.

Batman (PC).

Så har vi Batman. Dette er en nyversjon av det gamle Ocean-spillet ved samme navn, og er et isometrisk hjernetrim/actionspill der du styrer flaggermusmannen på jakt etter syv deler av, vel, noe.

Hvis strategi er mer din greie, kan du teste Starfare. Dette er et sanntidsstrategispill hvor handlingen foregår i rommet. Spillet kombinerer elementer fra Age of Empires og The Settlers med nye elementer, slik som bevegelige ressurser og flerspiller for opp til 64 spillere samtidig (det er mye).

Helt til slutt, ukens obligatoriske nettleserspill: One Chance. Jo mindre jeg sier, jo bedre – men husk, du kan kun spille gjennom spillet én gang, så tenk over hva du gjør.

Følg denne lenken for flere utgivelser.

Siste fra forsiden