Feature

Vi har testet Xbox One

Vi har testet Xbox One

Slik blir Microsofts neste stuekonsoll.

KÖLN (Gamer.no): Konsollkrigen raser som aldri før, og i opptakten til høstens lanseringer av Sonys og Microsofts neste iterasjoner på konsollfronten er spillkalenderen fullere enn noensinne. Dette er vel og bra, men da blir det også viktig å vite litt om de konsollene man skal få utforske når vinteren presser på.

I slutten av august var Gamer.no på tur til Gamescom i Köln, og her fikk vi blant annet tilbringe litt tid med en utviklerutgave av Xbox One. Under påskudd av å spille det ellers fortryllende Peggle 2 fikk vi sneket til oss en titt på menysystem, kontroller og det som ellers måtte være av interesse for den jevne forbruker.

Les også: Vår test av PlayStation 4

Noe nytt, noe lånt og noe oppgradert

På papiret er Xbox One en råtass. En åttekjerners spesiallaget prosessor fra AMD skal ta for seg oppgaver med en klokkehastighet på 1.75 GHz. Dette har blitt oppjustert siden den opprinnelige verdien på 1.60 etter at Microsoft innså at Sony muligens hadde satt klokkehastigheten på PlayStation 4 til hele 2.0 GHz, som mange fremdeles ser ut til å tro. I praksis betyr dette at Xbox One potensielt vil kunne håndtere færre enheter per sekund, men noe av dette vil gjøres opp for med en eSRAM-enhet som vil hjelpe maskinvaren godt på vei.

Xbox One er stor og svart, og huser masse spennende teknologi. (Foto: Barone Firenze/Shutterstock)

Overgangen til Blu-ray er samtidig et faktum for Microsoft, og spill fordelt utover flere disker er nå forhåpentligvis historie. Obligatoriske installasjoner er derimot på plass som aldri tidligere, og for å spille et av Xbox Ones mange storspill må man først installere spillfilene på den 500 gigabyte store harddisken.

Kinect 2.0 ser litt rar ut, men har mange bruksområder. (Foto: Barone Firenze/Shutterstock)

Kinect vender også tilbake, og denne gangen er kameraet inkludert i enhver utgave av Xbox One. Det er en kraftig oppgradert utgave Microsoft har å vise til: Ved siden av å ta i bruk full HD-grafikk har forsinkelsen nå blitt redusert, mens avstanden fra kamera til bruker har fått et større spenn, fra 0,8 til 4,2 meter. Utseendet er derimot ikke mye å skryte av. Som en blanding av Wall-E og en uhyggelig utvekst stikker det seg fram, og jeg tror Microsoft har gjort lurt i å ikke tvinge brukerne til å ha kameraet aktivert for at konsollen skal kjøre.

Man kan likevel få god bruk for det nye Kinect. Ved siden av å brukes i diverse spill, som for eksempel det nylig annonserte Fighter Within, vil man kunne bla gjennom menyer med stemmen, pause og spole i filmer og snakke med venner via Skype.

Les også: Se hva du får i Xbox One-pakken

Stor og svart

Selve Xbox One er en diger svart boks, med en blanding av blanke og matte overflater. Firkanta og kjedelig, bildene lyver ikke. Til tross for dette er det en maskin som gjennom sitt elegante og rene design vekker en form for ærefrykt første gang man ser den med egne øyne. Nysgjerrigheten vedvarer derimot ikke lenge, og selve boksen glir raskt inn i omgivelsene.

Kinect, konsoll og kontroller.
Les også
Anmeldelse: Peggle 2

Jeg ser for meg at dette er noe Microsoft har tatt høyde for, ja, kanskje regelrett planlagt under utviklingen av konsollen - med tiden skal Xbox One kunne bli en essensiell og integrert del av forbrukernes hjem. Den skiller seg ikke ut, og vil derfor bare være der, gjemt bak en skapdør mens «magien» skjer på TV-skjermen. Hvorvidt maskinen tåler å lukkes inne slik er en helt annen sak.

Flere operasjoner kan kjøre samtidig, noe Spock ser ut til å være fornøyd med.

Skal man tro Microsoft vil i det minste mange av Xbox 360s problemer nå være historie. Microsofts brikkearkitekt, John Sell, har bedyret at selskapet lærte leksa i etterkant av den velkjente «Red Ring of Death»-feilen som sendte mange 360-maskiner til verkstedet.

Applikasjoner som Netflix, HBO GO, TV-guiden og amerikansk fotball må man abonnere på Xbox Live Gold for å bruke.

Xbox One drives derfor av en helt ny systembrikke som er kraftig nok til å huse både prosessor, grafikk og innebygget minne på en og samme gang. Dette gjør at disse komponentene kan dele opptil tretti gigabyte seg i mellom hvert eneste sekund, og ved å dele opp systembrikken i ulike deler kan strømforbruket nå kuttes dramatisk, alt ettersom hvilke applikasjoner som brukes.

Da kan man for eksempel bruke Skype for å snakke med venner i det ene øyeblikket og ta opp spillklipp med systemets innebygde DVR i det neste, og strømmen som brukes vil tilpasses deretter.

Sammen med den mye omtalte TV-guiden og tilgang til NFL er dette forøvrig noen av de nye funksjonene man kan få tilgang til på Xbox One, dog bare hvis man abonnerer på Xbox Live Gold. Hvor aktuelle disse tjenestene blir for oss her i Norge gjenstår å se. Langt mer spennende er da det faktum at alle medlemmer får to gratis spill i måneden, samt det Microsoft kaller «en overlegen flerspilleropplevelse» som lar deg spille på nett med venner og uvenner. Har du allerede et abonnement via Xbox 360 overføres dette automatisk til Xbox One når du logger deg inn med kontoen din, og prisen for nye abonnenter vil derfor også være den samme som tidligere, på rundt 300 kroner i året.

Les også: Flere av Xbox Ones største funksjoner vil koste penger

Xbox One-kontrolleren, med profilerte front-knapper, en ny D-pad og bråkete skulderknapper.

Velkjent kontroller med ulyd

Den nye Xbox-kontrolleren er også en velkjent rakker, om enn i en litt ny drakt. Personlig har jeg aldri eid en Xbox 360, men kontrolleren er likevel et verktøy som brukes svært ofte, da først og fremst når undertegnedes PC-spill støtter det. Det å bruke Xbox One-spakene blir derfor en halvveis kjent opplevelse.

Det magiske Peggle 2 er i utgangspunktet eksklusivt for Xbox One.

Peggle 2 er på sin side kanskje ikke det ideelle spillet når man skal teste hvor responsiv og presis en spillkontroller er, men ballene flyr i hvert fall dit de skal. Det man umiddelbart legger merke til er størrelsen på spakene: De føles mindre og aldri så lite rundere. Kanskje til og med litt for små, men dette vender man seg antagelig til etter mer enn ti minutter med Peggle 2.

Det samme kan derimot ikke sies om skulderknappene som jeg føler har forandret seg mer enn noe annet. De to bakerste er myke og behagelige som aldri før, men de fremste, RB og LB, bråker, langt mer enn de gjorde på Xbox 360. Ekle og høylytte klikkelyder spiller sin klagesang hver gang man trykker på knappene, og bare tanken på å spille et skytespill slik gjør meg uvel.

De nye piltastene avgir også lyd, men dette er en langt mer beskjeden klikking som i hvert fall ikke plaget meg, På motsatt side er A-, B-, X- og Y-knappene, og foruten å være litt mer framtredende, med langt større og mer tydelige bokstaver malt på seg, er dette mye det samme som før. Start og Select har blitt byttet ut med to tilsvarende knapper, hvorav én bærer bilde av en liste og én ser ut til å bytte mellom aktive vinduer.

Menysystem fra Windows

Øverst på kontrolleren sitter Xbox-knappen, som øyeblikkelig tar deg med ut i hovedmenyen. Denne er stor og plassert så høyt oppe at man ikke har sjanse til å komme borti den ved et uhell, selv ikke når man spiller en hektisk runde med Peggle 2.

Frekk som jeg var prøvde jeg meg fram med denne sølvfargede menyknappen, og overgangen fra fargerike spillbrett i Peggle-land til Xbox Ones menysystem var dramatisk.

SmartGlass er integrert i Windows 8, Windows 8 Phone og Microsoft Surface.

Dette var vel og merke en utviklerutgave av konsollen, men det er naturlig å tenke at det endelig konseptet vil være noe i samme gate. Windows-gata. En svart bakgrunn legger grunnlaget for hvite ikoner innenfor grønne rammer, hvor TV, Innstillinger og Achievements tar like stor plass på tvers av ni bokser. På den andre siden av skjermen ser man den aktive applikasjonen og de fire man brukte sist.

Xbox Music er en frittstående betalings-applikasjon knyttet til SmartGlass-plattformene. Her kan man i likhet med Spotify og WiMP finne, spille og dele musikk.

Mer enn noe annet minner det om det samme brukegrensesnittet man får servert i Windows 8 og på Microsofts telefoner. Denne sammenkjørte opplevelsen er helt i tråd med selskapets fokus på SmartGlass, en tjeneste som lar deg styre Xboxen via nettbrett, telefon eller datamaskin. På denne måten kan man for eksempel bruke den ekstra skjermen til å styre filmen man ser på eller kalle inn forsterkninger i spill som Dead Rising 3.

Det hele virker svært oversiktlig, men kanskje noe kjedelig og stutt også. Det er dog naturlig å tro og håpe at Microsoft lar brukerne endre på bakgrunnsfargene når konsollen lanseres i november slik at man justere akkurat hvor mye lys og varme man vil ha i stua.

Oppsummering

Det er ikke lenge til konsollene skyfles inn i butikkene og spillerne stiller ser i kø på utsiden for å få tak i sin forhåndsfavoritt. Lanseringen av Xbox One utsettes riktignok her til lands, men Microsofts neste konsoll vil utvilsomt spille en viktig rolle for spillbransjen i de kommende årene åkkesom.

Forza 5 (bildet) og FIFA 14 er de to spillene man kan velge mellom hvis man kjøper «Dag 1»-utgaven av Xbox One. Hvorvidt dette tilbudet kommer til Norge er ikke kjent.

Overgangen fra å være en spillkonsoll med innslag av multimedia, til en ren mediemaskin som også kan brukes til å spille spill har vekket reaksjoner blant spillere, og det er ikke tilfeldig at begrepet «brukere» florerer rundt Xbox One. Til tross for dette og et noe kjedelig ytre lurer det likevel mye spennende på innsiden av maskinen.

Måler man ren muskelstyrke ligger den et lite stykke bak PlayStation 4, men et par kreative løsninger fører nok til at forskjellene ikke blir altfor merkbare for forbrukerne. Overgangen til Blu-ray er også velkommen, selv om man nå må installere samtlige spill før bruk.

Kinect vender tilbake, sterkere og bedre enn noensinne. Kameraet er nå inkludert i hver utgave av Xbox One, og med fokus på HD og et større synsfelt kan man nå pause filmer og spille spill med stemme og stil. Det var nok likevel et sjakktrekk fra Microsofts side å ikke kreve at apparatet skal være plugget i for å bruke konsollen.

Internasjonalt lanseres Xbox One den 22. november, og nå gjenstår det bare å få vite nøyaktig når Xbox One dukker opp her i Norge. Vi har blitt lovet en lanseringsdato tidlig i 2014. Konsollen vil da uansett koste omkring 4000 norske kroner.

Grunnpakken vil inneholde selve maskinen, en Xbox One-kontroller, Kinect 2.0, en strømledning, et headset, en HDMI-kabel og en utgave av FIFA 14 eller Forza 5 hvis man er tidlig ute, i det minste i Storbritannia. 23 spill er klare for konsollens lansering.

Vil du få beskjed når Xbox One kommer på lager i norske butikker? Abonnér på varsling gjennom vår Prisguide.

Les også: – Xbox 360 vil holde i tre år til
Les også: Microsoft har ikke gitt opp digital spillbytting

Siste fra forsiden