YouTube Gaming er lansert

Men er nettstedets strenge kopirettsregler et problem?

Selv om YouTube har tilbudt muligheten for å streame video i noen år nå, har både seer- og brukeropplevelsen hatt noen mindre attraktive sider for spillstreamere. Onsdag kveld lanserte de YouTube Gaming – en nettsideportal som skal prøve å bøte på dette.

Slik ser en stream ut.

YouTube Gaming er et nettsidefilter som i praksis gjør det lettere å sortere ut og finne spillinnhold på den gigantiske videosiden, det være seg videoer fra dine favorittskapere eller streaming av et spill du ønsker å vite mer om. Siden du kan sortere etter kanaler og spill vil du lettere kunne finne det du ønsker på nettstedet.

At man kan spole fire timer tilbake i en stream, er nok et av YouTubes største fortrinn over konkurrentene, Hitbox og Twitch. På begge disse sidene er man låst til nåtiden, og kan ikke spole bakover mens sendingen pågår.

Kopirettsproblemer

Et mindre attraktivt aspekt av YouTubes satsing er at de fremdeles vil holde på kopirettssystemet sitt, med Content ID og muligheten for å anklage skapere for brudd på kopiretten.

Streaming-grensesnittet til YouTube.

Content ID har alltid vært et omdiskutert aspekt av YouTube for videoskapere, siden det scanner videoer og leter etter kopibeskyttet materiale. I noen tilfeller har systemet plukket ut videoer på grunn av slikt som spillmusikk, noe som gjør det vanskelig å tjene penger på annonseinntekter – en flagget video får nemlig inntektsmulighetene skrudd av, eller delt mellom videoskaper og rettighetshaver.

Hakket mer vanskelig er faktiske kopirettsklager, der en instans aktivt går inn for å sende inn en klage på kopirettsbrudd. I disse tilfellene fjernes videoen.

Prøver man å kjempe mot Content ID-brudd eller kopirettsklager, kan man få en prikk på kontoen om man taper. Får man tre slike prikker, slettes kontoen din.

Kan avbryte streamen

I streamingsammenheng er det mer foruroligende at Content ID er mer forstyrrende enn til vanlig. Kotaku dokumenterer dette godt.

Lettere å sortere videoer.

– Når Content ID finner tredjeparsinnhold, kan det erstatte videoen med et erstatningsbilde til Content ID ikke lenger finner innholdet. I noen tilfeller kan det avbryte sendingen. Sendinger kan også avbrytes om man mottar en «copyright strike» eller en «Community Guidelines strike», står det i retningslinjene for tjenesten.

Teoretisk sett er YouTube innafor her, men kopirettsproblematikken blir særlig vanskelig når noen bruker systemet til å ta ned kritikk eller uønsket innhold. Siden det er uklart hva i et spill som egentlig er kopirettsbeskyttet, har det skjedd at utgiverhus har greid å fjerne kritisk innhold ved å hevde at videoene bryter kopiretten. Dette har skjedd i flere tilfeller, også med store videoskapere som Jim Sterling og Total Bisquit.

Det gjenstår å se om YouTube er så strenge på disse reglene at det vil stikke kjepper i hjulene for streamere. Om det er tilfelle, kan det bli vanskelig å konvertere brukere fra markedsleder Twitch. De har også et system som finner kopibeskyttet lyd, men kun i opptaksvideoer. Direktesendingene får gå uavbrutt.

Har du lyst til å komme i gang med spillvideoer selv?
Denne guiden forteller deg hvordan du kommer i gang med streaming »

Siste fra forsiden