Youtube-krøll for VVVVVV-skaperen

Videotjenesten mener Terry Cavanagh ikke har rett til å bruke musikken til hans eget spill.

Terry Cavanagh

I desember strammet Youtube inn retningslinjene for bruk av kopibeskyttet innhold på kanalen, noe som blant annet skapte trøbbel for skapere av såkalte Let's Play-videoer. Men de var ikke de eneste som fikk uventede problemer etter innstrammingen.

Spillskaperen Terry Cavanagh er en av disse. Han står for noen av de siste årenes største indiefavoritter. Han har blant annet det heftige lille plattformspillet VVVVVV på rullebladet, og er også mannen bak beinharde Super Hexagon.

De fleste som har spilt VVVVVV husker sannsynligvis den herlige «chip-musikken» fra spillet. Denne ble laget av Magnus Pålsson, også kjent som SoulEye, på oppdrag for Cavanagh og spesifikt for spillet. Pålsson fikk imidlertid også selge lydsporet selv.

Utrolig beskjed fra Youtube

Da den etter hvert så berømte regelendringen til Youtube fant sted fikk Cavanagh til sin store overraskelse en beskjed fra nettstedet om at hans egen promoteringsvideo fra VVVVVV brøt med opphavsretten. Grunnen var musikken, som et selskap ved navn Indmusic har gjort krav på.

Cavanagh sendte raskt inn en disputtmelding til Youtube, der han forklarte at han hadde rett til å bruke musikken har fått laget til sitt eget spill, og forventet at Youtube raskt ville droppe saken.

– Jeg engster meg ikke så mye over dette. Det er åpenbart galt, og blir nok snart fikset, sa han.

VVVVVV.

Youtube står på sitt

Nå har han imidlertid fått svar: Det faktum at han eier rettighetene til musikken er tydeligvis ikke nok, for Youtube har besluttet å opprettholde det opprinnelige kravet til Indmusic.

Indmusic er en tjeneste som skal sikre at uavhengige musikere kan tjene penger på musikken sin når den brukes på Youtube. De er affiliert med et annet selskap som heter TuneCore, og musikeren Magnus Pålsson bruker deres tjenester.

Han har selv tatt kontakt med dem og sagt at han ønsker at alle som vil, inkludert arbeidsgiveren hans, skal få bruke VVVVVV-musikken i videoer av VVVVVV, men det har tydeligvis ikke hjulpet.

Etter at Cavanagh meldte om Youtubes beslutning på Twitter har TuneCore tatt kontakt med ham og beklaget det som har skjedd. De bedyrer også at de ønsker å finne en løsning på problemet.

De forklarer imidlertid ikke hvorfor disse låtene har havnet i deres Content ID-database i utgangspunktet, ettersom de åpenbart ikke har de eksklusive rettighetene til å bruke dem. Youtubes saksbehandling er også interessant.

Du kan høre mer om Youtubes nye politikk i episode 153 av podkasten Rad Crew, der jurist Magnus Forsberg diskuterer Content ID med Rad Crew-Jostein.

Siste fra forsiden