Ukens nettutgivelser (uke 17)

Zeno-galskap og Sierra-nostalgi

Det har vært en ny fabelaktig uke på nettet, med massevis av spillmoro.

Det er vår, med fuglesang, solvarme og gåsunger. Derfor må spillindustrien kjempe ekstra hardt for å holde oss innendørs, noe som blant annet resulterer i mengder av spillutgivelser på nettet.

Xbox 360

Lode Runner (Xbox 360).

På Xbox Live Arcade har vi fått ett nytt spill denne uken. Det er til gjengjeld ikke noen småtass. Lode Runner er nemlig en fersk oppdatering av et klassisk plattformspill som kom ut i 1983, altså før du ble født (hvis ikke du er gammel, slik som jeg). Lode Runner for Xbox 360 skal være tro mot originalen, og kommer med 3D-grafikk og 2D-gameplay, 220 nivåer, flerspiller (inkludert samarbeidsmodus) og et innebygd redigeringsverktøy som lar deg designe egne brett. Her må du løpe rundt på jakt etter gull, og grave hull i gulvet for å fange fiendene dine. Utviklerne har også gitt oss flere nye elementer for å holde gameplayet friskt.

PlayStation Network

Penny Arcade Episode 2 (PS3, PC, Xbox 360).

PlayStation 3-eiere kan endelig teste den andre episoden av episoden av Penny Arcade Adventures: On the Rain-Slick Precipice of Darkness, som allerede har blitt lansert for Xbox 360, Windows, Mac og Linux. Her får vi et nytt mystisk eventyr med Tycho og Gabe fra Penny Arcade-tegneserien, og utviklerne forventer at spillet skal ta mellom seks og ti timer å fullføre. Denne gangen loves vi en dypere eventyr/rollespillopplevelse, med flere omgivelser, flere nøtter og flere nivåer for figurene våre.

I tillegg kan eiere av PS3 og PSP laste ned PlayStation-spillene Championship Bass (et fiskespill) og Future Cop LAPD (action). PSP-folk kan dessuten kjøpe butikkutgivelsene Need for Speed: Prostreet (racing), Chessmaster: The Art of Learning (sjakk) og Exit (hjernetrim/plattform). Du finner en full liste over PSN-utgivelser hos Joystiq.

Wii og DSi

Adventure Island (Wii).

Har du en Wii i stua kan du laste ned to ferske spill denne uken. Først ut er Adventure Island: The Beginning, et fargerikt plattformspill i samme stil som var populær på nittitallet. Her spiller du hulemannen Higgins, som lever en koselig tilværelse på ei tropisk øy. Når kjæresten Tina forsvinner må han imidlertid hoppe ut på eventyr for å redde henne. Spillet skilter blant annet med massevis av spennende nivåer og minispill (inkludert et racingspill for to spillere).

Crystal Defenders (Wii).

Det andre Wii-spillet er Crystal Defenders R1, et fargerikt spill i "Tower Defense"-sjangeren, satt til Final Fantasy-universet. Her må du forsvare magiske krystaller ved å hindre serier med fiender i å nå dem. Heldigvis følger fiendene fastsatte ruter, så ved å putte inn ulike tropper langs disse rutene kan du forhåpentligvis holde krystallene trygge. Vi loves massevis av forskjellige typer fiender og forsvarstropper, pen grafikk og mange utfordringer.

Real Football 2009 (DSi).
Les også
Krigen mot kjedsomhet på nettet

Om du har fulgt med på spillene som har blitt lansert for DSiWare i Europa, har du sikkert lagt merke til at de har alle vært usedvanlig simple.

Denne uken har vi imidlertid fått en mer avansert tittel, nemlig en DSi-utgave av det tredimensjonale fotballspillet Real Football 2009. Dette spillet tilbyr et unikt kontrollsystem (ved hjelp av den trykksensitive skjermen), 198 lag med ekte spillere, avansert 3D-grafikk og smarte motstandere. Du kan til og med bruke DSi-kameraet til å ta et fotografi av ansiktet ditt, og selv ta del i handlingen. Bildet er hentet fra NintendoLife.

PC

Zeno Clash (PC).

På PC er det selvsagt Zeno Clash som er ukens hovednyhet. Dette førstepersons actionspillet benytter seg av Valves Source-motor, og leverer spektakulær nærkamp mot noen av tidenes mest unike fiender. Det hele er dessuten satt til usedvanlig fantasifulle miljøer, noe som sikrer en opplevelse du sannsynligvis ikke har opplevd maken til i sjangeren. Handlingen følger Ghat, som har blitt sparket ut av familien sin etter å ha drept Father-Mother, familiens mektige lederskikkelse. For mer informasjon kan du lese vår anmeldelse.

Modern Warrior Special Tactics (PC).

Mer førstepersons action får vi i Modern Warrior Special Tactics, også kjent som Specnaz 2. Dette taktiske skytespillet gir oss rollen som russisk spesialsoldat, og for å vinne holder det ikke bare å være rask på avtrekkerfingeren. Vi må også planlegge utførelsen av oppdragene våre nøye og velge våpen med omhu. Handlingen foregår i Irak og Sibir, og målet er å hindre borgerkrig i Russland. Det er ukjent om spillet kommer til butikkene her til lands, men det er i alle fall tilgjengelig på GamersGate.

Puzzle Kingdoms (PC).

Så over til noe helt annet, nemlig en kombinasjon av strategispill og hjernetrimspill i Puzzle Kingdoms. Dette spillet har sneket seg nesten ubemerket ut på Direct 2 Drive, og kommer fra skaperne av Puzzle Quest og Galactrix. Her får du herske over ditt eget imperium i et turbasert strategispill i Warlords-stil, men hver gang styrkene dine går til kamp mot fiender vil slagene utkjempes ved hjelp av et hjernetrimspill som kan minne litt om Bejeweled. Spillet skal også komme til DS og Wii.

Smashing Toys (PC).

Et annet spill som har sneket seg ut på markedet uten særlig mye fanfare er Smashing Toys, et actionpreget racingspill hvor en rekke leketøy har blitt levende gjennom mystisk magi. Nå må de delta i ville billøp for å holde seg i live. Spillet kommer met tre ulike verdener, 25 baner, en omfattende enspillerkampanje og muligheter for flerspiller. Ved å vinne får du poeng som kan brukes til å skreddersy kjøretøyet ditt.

Spirited Heart (PC).

Det neste spillet på den lange listen over PC-utgivelser er Spirited Heart, en livssimulator med rollespillelementer som foregår i en fantasybasert animeverden. Her får du være et menneske, en alv eller en kvinnelig demon, og leve livet til denne figuren. Du må velge jobb, trene ulike egenskaper, finne en ektemake og kanskje legge ut på et eventyr eller to.

Pe-2 Dive Bomber (PC).

Deretter har vi et spill som kanskje ikke er helt nytt - det har i alle fall dukket opp på Direct 2 Drive en eller annen gang uten at jeg har lagt merke til det (og ser ut til å ha vært ute på det russiske markedet i en lang stund). Spillet heter Pe-2 Dive Bomber, og er noe så uvanlig som en todimensjonal flysimulator. Handlingen foregår under andre verdenskrig, og du får kontroll over spakene til det russiske flyet Pe-2. Oppdragene er basert på ekte historiske slag, og skal være svært varierte.

Plan it Green (PC).

Neste spill er Nat Geo: Plan it Green, et spill hvor du får rollen som borgermester i en liten by. Målet er å forvandle det grå og triste byområdet til et grønt og naturvennlig sted. Plan it Green ser ut til å være en slags enkel og miljøvennlig versjon av Sim City, og kan sikkert være verd en titt. Du finner spillet hos Big Fish Games og GamersGate (til en noe stiv pris).

Legacy: World Adventure (PC).

Tilhengere av hjernetrim kan ta en titt på Legacy: World Adventure, som inneholder flere ulike typer nøtter, puslespill og minispill, samt massevis av fakta om ulike steder i verden. Om dette ikke appelllerer kan du jo prøve deg som vinprodusent, i Winemaker Extraordinaire. Her får du lage vin på 15 ulike steder rundt om i verden, og i tillegg til mye moro lover utviklerne å lære deg ett og annet om vin på veien.

Tidligere denne måneden ble World of Mixed Martial Arts 2 lansert (uavhengige utviklere: skryt litt av spillene deres, slik at vi får dem med oss når de faktisk kommer ut!). Dette er et managerspill der du må lede et lag med kampsportutøvere, og prøve å tjene penger på å arrangere kamper.

Bloom (PC).

Like før publisering dukket også det søte plattformspillet Bloom opp på nettet. Dette er et fargerikt eventyr som i alle fall grafikkmessig minner litt om de populære Knytt-spillene. Her loves vi et akrobatisk gameplay, massevis av nivåer og onlinebaserte topplister.

For flere PC-utgivelser kan du blant annet stikke innom PlayFirst, Big Fish Games, iWin og Reflexive Arcade. Du kan også besøke Good Old Games, som denne uken har fått det turbaserte taktiske krigsspillet Jagged Alliance 2: Wildfire.

Gratisutgivelser

Leisure Suit Larry (Web).

Husker du klassiske Sierra-spill som Police Quest, King's Quest og Leisure Suit Larry? Nå har en smarting laget en måte som lar deg spille dem i nettleseren din. Ikke bare det, men du kan se alle de andre som spiller spillene samtidig med deg, nesten som i et MMO-spill. Hvor lovlig dette er tør vi ikke spekulere i, men advokatene til Activision Blizzard er nok raske til å stenge prosjektet hvis de ikke liker det.

Du bør også vurdere å ta en titt på Pandaland, et søtt, Mario-aktig plattformspill "om en indiepoptjej på Södermalm", i følge den svenske utvikleren.

Trenger du mer gratis moro kan du laste ned spillene som ble laget i forbindelse med den 14. Ludum Dare-konkurransen, hvor spillmakere fra hele verden fikk 48 timer på seg til å lage et komplett spill. Glattpolert gameplay får du kanskje ikke, men noen kule konsepter og artige småspill finner du garantert.

Mer moro finner du i forrige artikkel, som tok for seg to uker med nettutgivelser.

Diskutér artikkelen på forumet

Siste fra forsiden