Feature

Mobilspill (iOS, Android, Windows Phone)

Månedens ti anbefalte mobilspill

Nok et svært bra PC-spill har funnet veien til mobil.

1: Ny side
2: Side 2

Republique - Ones & Zeroes

Sjanger: Eventyr
System: iOS
Utvikler: Camofalj

Pass på å ikke bli sett.

Last ned Republique: iOS. Pris: 105 kroner for alle tre episodene.

I de to første episodene ble vi kjent med heltinnen Hope. Hun befinner seg i en totalitær, dystopisk fremtid der man helst ikke skal ha noen egne meninger om noenting. Som i de to foregående episodene så hopper man også i denne fra kamera til kamera, og hjelper heltinnen å snike seg forbi vakter og andre slemminger.

Det er imidlertid et lite skifte i fokus i den tredje episoden. Det er ikke like mange gåter og vanskelige utfordringer som skal overkommes. Fokuset er flyttet mer over på fortellingen og kulminasjonen av historien, samt at vi blir enda bedre kjent med universet og ikke minst Hope. Personlig liker jeg skiftet veldig godt. Jeg liker historien og måten den fortelles på, og jeg liker veldig utviklingen den får i denne episoden.

Spillet bærer enda på en av svakhetene vi så allerede i første episode, og som fortsatt er like frustrerende. Hope gjør ikke alltid det man vil at hun skal gjøre, og dermed blir hun oppdaget av vakter litt unødvendig mange ganger.

Uansett er Republique et visuelt flott spill med en god historie og en spennende heltinne.

RETRY

Sjanger: Plattform
System: iOS
Utvikler: Rovio Entertainment

Last ned RETRY: iOS. Pris: Gratis.

Prøv igjen.

Månedens definitivt mest irriterende spill. Jeg er fortsatt ikke helt sikker på om jeg hater eller elsker dette spillet, men fakta er i hvert fall at jeg ikke greier å slutte å spille det. Og det har nesten gått på bekostning av både telefon og min psykiske stabilitet.

RETRY er på mange måter Angry Bird-skapernes vri på Flappy Bird. Du skal styre et lite fly fra start til mål, og mellom der finnes det er rekke hindringer. Du må ikke fly opp i skyene, heller ikke kræsjlande. Og den eneste måten du kan styre flyet på er ved å trykke på skjermen. Da gir du gass, og resten er opp til fysikkens lover i spillet.

Dermed må du trykke på rett sted til rett tid, akkurat passe lenge slik at du ikke flyr for høyt, ikke for lavt og ikke snurrer helt rundt. Men vent, plutselig så må du stupe nedover slik at du ikke flyr rett i en fjellvegg.

Som får å håne deg så kan du se en liten skygge av flyet ditt alle stedene du har kræsjet i ett brett. Tro meg, når du bruker 20 minutter på å forsere en ekstra vanskelig hindring så hjelper det ikke å bli minnet på hvor mange ganger du har feilet.

RETRY er kanskje det spillet som har fått meg mest irritert på veldig lenge, og jeg tror det er en bra ting.

NBA 2K15

Sjanger: Sport
System: iOS, Android (Amazon enn så lenge)
Utvikler: 2K Sports

Last ned NBA 2K15: iOS. Pris: 56 kroner.

Nothing but net!

I mine yngre dager, for lenge siden, hadde jeg en nesten manisk samlemani på basketkort. Dette var på den tiden da Michael Jordan var kongen (han er fortsatt det), og Chicago Bulls vant tittel etter tittel.

Siden da har jeg alltid hatt en forkjærlighet for den USA-dominerte sporten med overbetalte superstjerner. 2K Sports tok over som den ledende aktøren på konsoll på nettopp denne typen spill for noen år tilbake, og når har de også gitt oss et meget godt mobilspill i samme sjanger.

Og det er et sort spill, der du kan velge å spille både enkeltkamper eller hele sesonger. Og det er nettopp i sesongmodusen spillet virkelig skinner. Her lager du deg din egen spiller, og kontrollerer kun denne. Du må jobbe deg veien opp fra førstegangsproff til superstjerne, og det er en herlig følelse når alt klikker.

Du har tre ulike knapper som skifter basert på om du har ballen eller ikke. Med ballen kan du drible, skyte eller kaste en pasning til en av lagkameratene dine. Uten ballen er det forsvar som gjelder, noe som definitivt er det vanskeligste å meste i spillet.

Grafikken er flott, lydsporet solid og 2K viser nok en gang at de er kongen av basketballspill.

The Silent Age - Episode Two

Sjanger: Eventyr
System: iOS, Android
Utvikler: House on Fire

Last ned The Silent Age: iOS, Android. Pris: 35 kroner.

En rolig og balansert fyr.

Det er nesten et og et halvt år siden den første episoden i The Silent Age kom på mobil, og jeg har ventet i spenning siden da. Nå får vi endelig se konklusjonen på den glimrende første delen, og jeg er fortsatt like forelsket i dette spillet.

Toeren starter opp akkurat der hvor eneren sluttet, og det er igjen vaktmesteren Joe som er fokuset i historien. Den visuelle stilen er flott, og jeg liker veldig godt stemningen og tempoet i spillet og fortellingen. Det er aldri masete, og du kan ta deg god tid til å nyte de ulike omgivelsene du befinner deg i gjennom spillets gang.

Denne episoden er lengre og enda mer polert og vellaget en den første, men den er ikke bare til det bedre. Den smarte tidshoppingen som var en del av mange gåter blir ikke brukt like mye denne gangen, noe som skuffer.

Det er likevel alltid morsomt å bruke gjenstanden som bytter tidsepoke, om ikke annet enn bare for å se hvordan ting har forandret seg. Utover dette er gåtene i spillet vellagde, og aldri så vanskelig at de setter en stopper for flyten i spillet.

The Silent Age er et meget godt eventyrspill, men en særegen visuell stil og en fengende god historie.

Angry Birds Transformers

Sjanger: Plattform
System: iOS, Android (kommer på Windows Phone straks)
Utvikler: Rovio Entertainment

Last ned Angry Birds Transformers: iOS, Android. Pris: Gratis.

Ikke helt Optimus.

Angry Birds møter Transformers i et spill som slettes ikke er så værst. Hvem hadde trodd det? Rovio har laget et godt spill som blander elementer fra vanlige Angry Birds-spill med endeløse løpespill og slenger inn mye skyting på veien mot målet. Og det er riktig så morsomt så lenge det står på.

Og produksjonskvaliteten er det ingenting å utsette på. Animasjonene er flotte, alle figurene er lette å kjenne igjen, selv om de har blitt fugleroboter, og nivåene man raser igjennom er alle detaljerte og vellagde.

Grisene sitter igjen rundt omkring på veldig dårlig konstruerte byggverk som raser med et velplassert skudd. Siktingen kan noen ganger føles litt upresis, men det er ikke noe som går igjen veldig ofte.

Humoren og selvironien underveis i spillet holder overraskende høyt nivå, og det var flere ganger spillet fikk meg til å trekke på smilebåndet. Den store minuset er at man litt for ofte blir presset til å bruke penger på spillet via en rekke betalingsvegger.

Det demper litt av gleden på et ellers riktig så morsomt spill.

Trenger du flere anbefalinger av spill til mobil og nettbrett? Sjekk ut vår septemberartikkel »

1: Ny side
2: Side 2

Siste fra forsiden