Guide

World of Warcraft: Shadowlands

10 tips for World of Warcraft: Shadowlands

Vi har samlet en håndfull ting å huske på for både nye spillere og de som har nådd nivå 60.

Andreas Klebo-Espe/Gamer.no

World of Warcraft: Shadowlands markerer nok en ny start for det kjente nettrollespillet. Haugevis av nye eventyr og mekanikker er introdusert, med nyheter for både nybegynnere og hardbarka veteraner.

Utvidelsen er vel inne i sin andre uke, og som mange andre spillere har vi kommet oss gjennom den første ladningen med innhold som Blizzard har gjort tilgjengelig. Du kan lese vår anmeldelse av Shadowlands her.

For de som har nådd nivå 60 er det imidlertid mye nytt å sette seg inn i. Derfor har vi snekret sammen en liste med tips for World of Warcraft: Shadowlands, med litt av hvert for de som allerede har fullført historien og de som enda ikke har begynt.

1. Følg med på historien

Historien i Shadowlands er verdt å følge med på.
Andreas Klebo-Espe/Gamer.no

En utbredt tendens blant World of Warcraft-spillere er å guffe rett gjennom historien uten å følge så nøye med på hva som skjer. Selv har jeg vært skyldig i dette, men ettersom jeg anmeldte Shadowlands ble jeg pent nødt til å henge bedre med i svingene. Opplevelsen var overraskende positiv.

Blizzard har alltid vært flinke til å fortelle historier, og denne utvidelsen er intet unntak. Jeg vet du helst har lyst til å komme deg tilbake til selve spillingen, men hvis du bare setter på brekket litt så kan du få med deg både engasjerende fortellinger og rålekre filmsekvenser.

2. Sjekk referansene

Går du så langt som å lese gjennom oppdragstekst er det en verden av moro å oppdage her. Utviklerne leker seg ofte med referanser til annen populærkultur, og i Shadowlands virker det som om de har overgått seg selv.

Rottefangeren fra Hameln?
Andreas Klebo-Espe/Gamer.no

Her er alt fra små pek til Liverpool fotballklubb til hele områder som tilsynelatende disker opp med sin egen versjon av The Witcher 3. På ingen måte nødvendig eller nyttig for selve spillingen, men det er moro å se hvor utviklerne har hatt det moro.

3. Utforsk omgivelsene

Når du likevel har øya på stilk kan det lønne seg å sjekke ekstra godt rundt i de ulike Shadowlands-sonene. Gjennom hele spillet vil du finne skattekister, som kan inneholde nyttig utstyr, kjæledyr eller leketøy.

Sonene er også stappfulle av sjeldne fiender, som venter på å gi våpen og rustningsdeler til ivrige eventyrere. Ser du en stjerne på mini-kartet øverst i høyre hjørne er det alltid vært i svinge innom.

Les også
Anmeldelse: World of Warcraft: Shadowlands

Både skattekistene og fiendene skjuler seg av og til bak små puslespill, som er et artig avbrekk fra alle «løp hit, drep den, løp dit»-oppdragene.

4. Du trenger bare spille historien én gang

Jo, det er greit å slippe alle mellomsekvensene andre gang du spiller.
Andreas Klebo-Espe/Gamer.no

Er du heller en som bare vil bli ferdig med kampanjen så fort som mulig – slik at du kan kjøre Mythic-gruppeområder eller gjøre deg klar for raid – er det selvfølgelig også lov. Har du flere figurer du tenker å flytte opp til nivå 60 er det greit å vite at du kun trenger å fullføre historien én gang.

Så snart du har meldt din første figur inn i en Covenant, er den lineære Shadowlands-opplevelsen over for den som vil. Neste figur du sender gjennom Shadowlands får velge Covenant så snart den ankommer Oribos.

Dermed får du tilgang på Covenant-evner fra første stund, og du står i tillegg fritt til å spille gjennom Shadowlands-områdene i akkurat den rekkefølgen du vil.

5. Prøv deg frem med Covenant-evnene

Underveis i kampanjen får du også bli kjent med Shadowlands' fire forskjellige Covenant. Du får først oppleve World of Warcrafts nye fraksjonssystem til det fulle når du er ferdig med historien, men for hvert område du ankommer har du sjansen til å finne ut akkurat hva de har å by på.

Hver Covenant har ulike fordeler for figuren din.
Andreas Klebo-Espe/Gamer.no

På vei gjennom Bastion får du for eksempel vite hva Kyrian-gjengen stiller med, mens Ardenweald introduserer deg for Night Fae. De ulike Covenant-evnene passer forskjellig med hver klasse og spesialisering, og kampanjen gir deg sjansen til å teste evnene så mye du vil.

6. Hjelp din Covenant

Ved siden av de unike evnene byr din Covenant også på en rekke andre fordeler. Ved å fullføre daglige oppdrag og utfordringer hjelper du fraksjonene din med å gjenopprette sin storhet, og det hjelper også deg på veien mot storhet.

Ved å bygge opp Renown får du tilgang på alt fra bedre utstyr til helt nye funksjoner. Som Venthyr har jeg blant annet fått lov til å arrangere fest for vampyrer. Kjempestas … sikkert.

Selv for de som kun bryr seg om spiller-mot-spiller-kamper er jakten på mer Renown viktig, da dette gir lar deg oppgradere utstyret ditt til bedre kvalitet. Det er begrenset hvor mye du kan oppgradere din Covenant hver uke, så her gjelder det å stå i om du vil holde følge med andre spillere.

7. Torghast er viktig

Som jeg skrev i min anmeldelse er jeg ikke spesielt begeistret for Torghast. Shadowlands' nye roguelike-opplevelse er litt for ensformig til å virkelig bli spennende, men når det er sagt så er den faktisk uhyre viktig.

Noen av utvidelsens aller beste gjenstander er nemlig kun å få tak i etter gjentatte turer gjennom Torghast-tårnet. Aller først må du gjennom tårnet nok ganger til å befri Runecarver, han som lager utstyr av legendarisk kvalitet. For å lage dem trenger han en ressurs kalt Souls Ash, som kun er tilgjengelig som belønning for å fullføre ulike seksjoner av nettopp Torghast.

Torghast har blitt en omdiskutert funksjon i Shadowlands.
Andreas Klebo-Espe/Gamer.no

Er du ute etter å skaffe deg topputstyr er det altså nødt til å ta turen. Siden Torghast gir deg begrensede mengder med Soul Ash hver uke nytter det heller ikke å ta alt i én stor jafs. Du må bare kjøre på.

8. Invester i yrkene dine

Yrkene i World of Warcraft har fått nok en oppgradering i Shadowlands. Så snart du kommer til Oribos får du lære deg utvidelsens varianter av ditt yrke, som kommer godt med.

Er du en som sanker urter eller malm bør du plukke opp alt du finner. Ved begynnelsen av en ny utvidelse er folk helt gærne etter å kjøpe ting på auksjonshuset, og de betaler helt ville priser. Så her er det penger å tjene.

For de som lager utstyr, for eksempel via Leatherworking eller Blacksmithing, er det også muligheter for å tjene en slant. Legendary-utstyret som The Runecarver snekrer sammen krever nemlig grunnleggende materialer som kun disse yrkene kan konstruere. Man trenger også såkalte Missives, som produseres gjennom Inscription-yrket.

9. Du kan ikke fly – enda

Mens et overveldende flertall av skapningene i Shadowlands kan fly, er himmelen stengt for din del. Flying er enda ikke introdusert denne utvidelsen, men du kan ta steg for å være klar når tiden er inne.

Vi liker å fly. Håper dere snart gjør det mulig, Blizzard.
Andreas Klebo-Espe/Gamer.no

Basert på tidligere utvidelser krever flying at du har låst opp diverse Achievements fra hvert av områdene. Pathfinder-trofeet krever at du fullfører en haug med oppdrag i Bastion, Maldraxxus, Ardenweald og Revendreth.

I motsetning til tidligere trenger du riktignok ikke bygge opp ryktet ditt med de ulike Shadowlands-fraksjonene. I stedet vil evnen til å fly være knyttet til Renown-nivået med ditt Covenant. Nok en grunn til å grinde videre.

10. Prøv War Mode hvis du har serverproblemer

Helt til slutt kommer et lite triks vi har oppdaget i World of Warcraft: Shadowlands. Hvis du spiller med War Mode skrudd på er sjansen mindre for at du vil oppleve forsinkelser og andre serverrelaterte problemer.

Med War Mode skrudd på åpner du selvfølgelig for at spillere fra motsatt fraksjon – Horde eller Alliance – kan komme å grisebanke deg. Du slipper imidlertid å irritere deg over at du ikke får plukket opp byttet fra fienden du nettopp beseiret, eller at du likevel ikke klatret opp på hesten din selv om måleren tilsynelatende var ferdig.

God fornøyelse.

BlizzCon 2020 erstattes av nettbasert variant.
BlizzConline går av stabelen i februar »

Siste fra forsiden