Guide

League of Legends

25 tips for å bli en bedre League of Legends-spiller

Norges beste spillere gir deg fem råd hver.

Det kreves mer enn bare å delta på turneringer for å være en proffspiller etter norsk standard. På listen over punkter som definerer en profesjonell utøver finner man blant annet: God oppførsel, mekaniske ferdigheter, samarbeidsevne og evnen til nyskaping og tilpassing til spillets endringer.

Det er nesten en selvfølge at man må ha gode mekaniske ferdigheter og at disse må kombineres med personlige egenskapene som skal til for å spille på et lag. Det er stor forskjell på League of Legends som «solo queue»-spill og som lagspill. Mange spillere er «gode nok» til å slå proffe spillere i en-mot-en-kamper, men de mangler de personlige egenskapene som kreves for å komme til helt samme nivå.

I tillegg må proffspillere ha motivasjonen til å tilpasse seg alle spillets oppdateringer og endringer, samtidig som en bruker nettopp disse til å skape nye spillestiler. Det er nemlig de profesjonelle som skaper metaet og triksene som andre kopierer.

De som vant prisen for «mest verdifulle spiller» etter høstens norske League of Legends-liga har lært mye etter flere år på høyeste nivå i verdens mest spilte spill. Vi spurte hver av dem om de kunne gi fem tips og triks til hvordan man kan forbedre seg i sin hovedposisjon.

Trenger du hjelp til forklaring av ord og uttrykk?
Sjekk vår ordliste i seerguiden for League of Legends »

TOP LANE

Mest verdifulle spiller: Thomas «MeIsYellow» Huang

MeIsYellow har en nyskapende spillestil. Han er ofte den første til å plukke opp nye champions i top lane og han pleier få disse til å fungere nærmest uavhengig av hva motstanderen skulle finne på. Det gjør ham både underholdende å se på og inspirerende for andre. I tillegg er det frustrerende for motstanderen aldri å vite hva de kommer til å møte eller hvordan de skal forberede seg. Det er nok også derfor han vant denne kåringen. Nivået rent resultatmessig har vært jevnt, men underholdningsverdien har kanskje vært en fordel for MeIsYellow.

Se MelsYellow i aksjon tidligere i år da Celestial Gaming møtte Black Alpha i seriespillet.

MeIsYellow har gode tips til dem som ønsker å forbedre sine top lane-ferdigheter:

 1. Finn ut hvor fiendens jungler starter. Deretter «warder» du når din jungler er på sin andre buff dersom de to junglerne startet på motsatt side.
 2. Utnytt din champions styrker. Push lane hvis du spiller en champion som er mye sterkere med leveler som for eksempel Riven. Naturligvis betyr det også at du burde passe på motstanderen sin level 2. Det tar syv minions å bli level 2.
 3. Kontroller hvor minions er i lane. Det vil si å for eksempel fryse lanen foran tårnet slik at motstanderen må «overextende» og jungleren kan «ganke».
 4. Bruk pink wards. Om du velger en spillestil der du pusher så kan du kjøpe pink ward og plassere den i busken nærmest deg.
 5. Pass på motstanderens «cool downs». Dersom en Irelia bruker E (stun) til å farme, så kan du prøve å skade motstanderen mens hun venter på at denne skal komme tilbake.

JUNGLE

Mest verdifulle spiller: Kristian «Lifting» Næsgaard

Lifting er spesielt kjent for sin Lee Sin og har i norsk sammenheng vært den jungleren som drar mest bans på denne championen. I senere tid har han også plukket opp flere nye champions som i varierende grad også kan påvirke spillet like mye som hans «main». Lifting pleier å være jevnt god i jungelen, men hvis han har en god dag kan man få se skikkelig storspill på mekanisk krevende champions.

Les også
Vi spår League of Legends-tabellen i Telenorligaen
Lifting spiller som brukeren DandyNor i dette klippet, hvor han forutser hvor Zed kommer til å lande.

Lifting har følgende tips til andre spillere som ønsker å forbedre seg i jungel-rollen:

 1. Sjekk ut mulighetene dine mens spillet laster. Still deg selv spørsmål som: Hvilke lanes setter opp «ganks» lett? Hvilke champions «snowballer» hardt? Vinner du to-mot-to top og mid eller tre-mot-tre bot? Er du sterkere enn fiendens jungler tidlig? Kan du invadere hans jungel?
 2. Finn ut hvilken buff fiendens jungler starter på.
 3. Kartlegg den tidlige fasen av kampen for deg selv. Viktige spørsmål er: Skal du farme? Skal du ganke på nivå 2 eller nivå 3? I tillegg må du gjøre deg klar til «counterganks» som virker åpenbare. Hvis fiendelaget for eksempel har Riven og Pantheon er det stor sjanse for at de vil prøve å snowballe den lanen fordi det er effektivt og kan være lett.
 4. Kjøp alltid wards fremfor 400-«gold items». Som jungler har du ansvaret for nesten alt tidlig i kampen. Om du ikke utøver gankfare og press, burde du ha vision control. Du skal ha pink ward ute hele gamet.
 5. Ikke tax lanes med mindre du ga dem et kill eller en fordel. Se på lanen etter gank om du rekker å tømme den før fienden kommer til tårnet. Hvis du ikke rekker det, så bør du prøve å fryse lanen.

MID LANE

Mest verdifulle spiller: Sebastian «Boffen» Gsell

De siste månedene har Boffen blitt kjent for sin mestring av «utility»-champions. Han går stort sett alltid likt i lane og gjør akkurat det laget trenger senere i kampene. Han er altså en lagspiller som i tillegg til å være mekanisk god, har evnen til å spille den rollen laget hans trenger i den aktuelle lagkomposisjonen. I en periode spilte han faktisk mye top for laget han nå er fast på, og i denne perioden høstet han mye ros for å vinne nærmest alene kamper fra en lane som tradisjonelt blir stående til dels uten påvirkning på resten av kampen.

Boffen har laget denne promovideoen for seg selv.

For å inspirere – og kanskje lære – andre mid lanere, ga Boffen følgende tips til Gamer.no:

 1. Lær deg å farme bra. Mesteparten av gullet kommer fra minions og ved å kunne farme bra, kan en komme langt forran motstanderen. Farming handler ikke bare om presise auto-angrep, men om også å kunne bruke spellkittet til championen på en effektiv måte til å få tatt bølgene kjapt. Dette kan kjøpe tid til å ta ekstra jungle creeps eller å bevege seg rundt på kartet for å legge press i andre lanes.
 2. Lær deg å plage fiendens mid laner. Det er viktig å tenke på når og hvordan du skal «trade» med fienden. Trikset er å kunne trade samtidig som du ikke mister for mye farm eller tar for mye skade fra fiendens minions. Det er caster minions som gjør absolutt mest skade, så hvis du skal trade auto attack harass tidlig med motstanderen, er det viktig at man ikke gjør det for nærme fiendens caster minions. Det vil føre til at de angriper deg som igjen gjør at traden absolutt ikke blir verdt det.
 3. Vision control er viktig. Det er veldig viktig å kjøpe wards og plassere dem slik at de dekker inngangene til enten din eller fiendens jungle. Ha alltid med deg en ward etter å ha vært tilbake i basen! Det er også veldig bra å ha en ward i midten av lanen rett der hvor de kan gå inn til wraiths / blue. Da ser man om fienden går tilbake og det åpner blant annet for mulig drage. Det å kjøpe «lens trinket» tidlig er også viktig, da kan du sette opp feller og fjerne fiendens vision og legge mer press på kartet.
 4. Lær å «roame». Det er ikke alltid mulig å vinne lane hardt, men mange ganger spiller du en champion som kan roame og hjelpe andre lanes. Hvis en skal roame, er det viktig å tømme sin egen lane kjapt, slik at fienden ikke kan få gratis skade på tårnet ditt mens du er borte. Dette gjør også at fienden må velge mellom å miste minions for å følge deg, eller å roame senere enn deg.
 5. Tenk på din posisjon til fiendens jungle, vision og minios. Som regel vil du få informasjon om hvor jungler mest sannsynlig befinner seg fra andre på laget. Det er veldig viktig å holde seg på den siden av lanen som er lengst unna fiendens jungler slik at det vil bli lettere å unngå et gank. Det samme gjelder vision. Alltid posisjoner deg på siden med wards slik at ganks er lettere å unngå.

ADC

Mest verdifulle spiller: Jon Olav «BigFatAndBlack» Holland

BigFatAndBlack er kjent som en mekanisk gud i det norske League of Legends-samfunnet. Hans Tristana var nærmest permanent bannet mot ham, og da han etter hvert begynte å spille Vayne i stedet fikk man også se noen av Gamer.no-ligaens råeste ADC-ferdigheter i aksjon. Det endte blant annet i en imponerende «pentakill». Det er sjeldent at BigFatAndBlack taper lane og det er nesten enda sjeldnere at han dør i viktige kamper. Det er rett og slett imponerende. Det gjenstår å se hvor han havner nå som har sluttet i Aria eSports, men det er liten tvil om at BigFatAndBlack kan nå langt.

Her gjør BigFatAndBlack en Pentakill.

BigFatAndBlack har mange gode tips til dem som ønsker å forbedre sin ADC-ferdigheter:

 1. Husk farmingen. Poking og plaging av fiendene i lane er bra, men ikke la det ta bort alt fokuset ditt fra farming.
 2. Spill aggressivt på nye champions. Hvis du er ny til en champion så er det bedre å spille over-aggressivt enn passivt. Da blir du kjent med grensene til championen du spiller og selv om det er lettest å spille trygt og passivt hvert game så er ikke det best.
 3. Lær deg «match ups». Altså hvilken ADC og support er gode sammen og hvilken ADC og support er de gode mot. Den eneste måten å lære dette på er å spille masse. Når du da vet hvilke matchups du burde vinne og hvilke matchups du ikke burde vinne, så vet du også når du kan spille aggressivt. For eksempel kan du da nekte fiendens ADC farm, poke ham ut av lane og eventuelt få kill, drage eller tårn ut av det.
 4. Farm jungelen. Noen ganger kan det lønne seg og farme wright eller golems hvis fiendens ADC og support fryser lanen eller hvis du akkurat har pushet inn lanen og er redd for jungeleren.
 5. Spill med laget ditt selv om det er solo queue. Det kan være mest morsomt og holde seg bot lane når du spiller Vayne og prøve og vise hvor mekanisk god du er med å få «solo kills», men det er ikke alltid best. Husk også at posisjon i teamfight er viktig. Det er for eksempel nesten alltid bedre å angripe nærmeste fiende-champion i stedet for og putte seg selv i en farlig situasjon for å angripe fiendens ADC eller mid lane.

SUPPORT

Mest verdifulle spiller: Leif «xLeee» Miranda

xLeee er i hovedsak kjent som en aggressiv support med evnen til å være nyskapende. Han trives best i situasjoner hvor han kan skape team fights og bestemme tempoet på en kamp. Han liker derfor champions som Thresh, Morgana, Alistar og Annie, som alle har evnen til å gjøre dette. xLeee spiller også mer passive support-champions, men det er nok aggressive kampendrende avgjørelser han har tatt på mer offensive champions som gjør at han skiller seg ut fra de andre som spiller samme rolle.

xLeee i en kamp mellom Celestial Gaming og BX3 Academy.

xLeee har følgende tips til dem som ønsker å bli en bedre support:

 1. Bygg synergi med din ADC. Noe av det mest grunnleggende med support-rollen er at du kan samarbeide med din ADC. Dette får du kun ved å spille mye sammen og bli kjent med hverandres spillestiler.
 2. Få kontroll på kartet. Som support er det du som styrer bot lane og mye av vision controllen. Avhengig av hvilken champions du spiller, kan du spille passivt eller aggressivt, men du må kommunisere ovenfor din ADC om hvordan du tenker å spille.
 3. Hold hodet kaldt. Det er viktig å holde hodet kaldt og tenke langsiktig. Hvis du klarer det, kan du «shot calle» samtidig som du kan bruke din «crowd control» for å starte eller avslutte team fights.
 4. «Deep ward». Gå inn i fiendens jungel og plasser wards slik at din jungler kan bevege seg der uten å bli fanget unødvendig. Hvis du skal gjøre dette, bør du kommunisere det ovenfor både ADC og jungler slik at de kan hjelpe deg og eventuelt være med hvis det er uvisst hvor fiendens spillere befinner seg.
 5. Lær deg «lane swap» og «roaming». Noen ganger er fiendens bot lane champions sterkere enn deres tidlig i spillet. Da kan det være nødvendig å vurdere en lane swap. Dette krever mye trening og samarbeid med resten av laget, så sjekk ut profesjonelle kamper hvor de gjør dette og lær av hva de gjør. Bruk også gjerne lane swap-situasjoner til å bevege deg rundt på kartet og ganke andre lanes, hjelpe til å ta tårn eller drage og å få opp god vision control.

Les mer om sesongens mest verdifulle spillere:
Disse fem stakk av med flest stemmer fra publikum »

Siste fra forsiden