Intervju

– Vil fronte norsk eSport på HW-LAN

Det første datatreffet i regi av Hardware-nettverket er på trappene. Vi har tatt en prat med bakmennene.

Side 1
Side 2

I begynnelsen av oktober åpnes dørene til det første LAN-arrangementet i regi av Hardware-nettverket. I fem dager skal over 3000 deltakere hygge seg i Hangar 4 på Fornebu. Det er ildsjeler i Hardware-nettverket, Battlefield.no og forumbrukere fra begge miljøer som står bak, og det legges vekt på at dette er et brukerstyrt LAN.

Espen Thomassen (til venstre) er på inspeksjonsrunde i hangaren.

Vi kan vente oss konkurranser i Counter-Strike 1.6, Counter-Strike: Source, Quake IV og Battlefield 2. I tillegg vil det holdes løpende konkurranser i skripting, problemsøking, 3D-programmering, NM i overklokking og mye mer. Vi loves rekordstore premier i norsk sammenheng, noe som har ført til interesse fra kjente lag fra inn- og utland.

Vi satte oss ned med spillansvarlig Espen "Fubar" Thomassen fra Battlefield.no og arrangementsansvarlig Claes "Detrius" Halvorsen fra Hardware.no for å få vite litt om hva som egentig skjer. Vi startet like greit med å spørre hva slags bakgrunnserfaring gutta har.

– Den eneste erfaringen jeg har er mindre LAN, blant annet VoksenLAN – et sosialt arrangement for 20-30 mennesker som jeg har vært litt involvert i, forklarer Thomassen, som håper hans engasjement og erfaring med spillkonkurranser og spillbransjen skal gi en positiv tyngde til HW-LAN.

Halvorsen anser seg selv som en spillnerd, uten særlig teknisk kompetanse. Til vanlig jobber han som annonseselger for nettverket, og hans jobb har vært å skaffe den økonomiske støtten, samt sørge for at arrangementet har dyktige folk som kan få til ting.

– Jeg har snakket med sponsorer og lagt grunnlaget for å dekke inn kostnadene vi trenger. Det er forumbrukerne og de ansatte i Hardware-nettverket som har stått for ideen, forteller Halvorsen.

Stort engasjement blant brukerne

Men det er et langt steg fra små datatreff til et omfattende LAN-arrangement for 3000 mennesker. De to karene virker usedvanlig rolige og avslappet, og det kommer raskt frem at de har en god del frivillig hjelp i ryggen for å skape denne begivenheten.

"Vi kaller dette et brukerstyrt LAN, og det er viktig for oss å være inkluderende, ikke ekskluderende"

– Claes har bidratt veldig mye, men det er også veldig mange andre som har bidratt for å få dette til. Dette er på ingen måte et enmanns-show, mye skal gjøres innenfor mange ulike områder, så antageligvis vil ende opp med rundt 200 personer i mannskapet, forteller Thomassen.

– Vi mottok enorm interesse etter at vi etterlyste frivillige, og engasjementet blant leserne har gjort det mulig for oss å overdimensjonere kraftig. Vi kaller dette et brukerstyrt LAN, og det er viktig for oss å være inkluderende. Med så mange i besetningen har vi anledning til å være nettopp det, legger Halvorsen til.

Vegard Skjefstad, sjef for The Gathering – som i mange år har vært det største datatreffet i Norge, har vært en viktig ressurs, og fungert som rådgiver for arrangementskomiteen under planleggingen av HW-LAN.

– Vegard har vært veldig tilgjengelig og kommet med gode tips og innspill underveis. Vi har mye å lære av han, som tross alt har tråkket veien for oss. Det er ingen som blir rik av å drive med LAN i Norge, og vi er avhengig av frivillige. Vi er også avhengig av å gi noe tilbake til brukerne, og vite at folk engasjererer seg i det vi driver med, utdyper Halvorsen.

Han forklarer videre at med et mannskap på 200 mann (og noen jenter), vil det alltid være folk på jobb. Selv om noen blir syke eller av andre grunner må melde avbud i siste liten. Alle jobber frivillig, og ikke engang crewet får gi bort gratis billetter.

I høstferien blir denne hangaren på Fornebu møteplassen for over 3000 datainteresserte.

– Dette er viktig, hvis ikke hadde ikke HW-LAN vært mulig å gjennomføre, presiserer Halvorsen.

I følge Halvorsen var det en tilfeldighet at de oppdaget Fornebu Golfsenter, som til vanlig befinner seg innenfor de fire enorme veggene til Hangar 4.

– Det var viktig at vi valgte et sted som var tilgjengelig for flest mulig av våre lesere. Det sa klikk når jeg kom over Fornebu Golfsenter som holder til der ute. Størrelsen er brilliant, lokalene er velegnet og det er et kjempeområde. Samtidig er fluktmuligheter veldig gode i og med at vi har to vegger som kan åpne seg. Ikke minst har vi naturligvis nærheten. Det passet i settingen, spesielt med IT Fornebu. Det er jo det vi driver med, forteller Halvorsen.

En sunn hangar

En hangar som tidligere har blitt brukt til vedlikehold av fly har ikke mange toaletter og dusjer. Men arrangørene virker ikke spesielt bekymret, og har flere store ambisjoner. Ett av dem er at det skal være sunt og godt å være på HW-LAN. De jobber derfor med Forsvaret, Sivilforsvaret og Heimevernet, og ser for seg løsninger der folk sover i store fellestelt eller lignende uten for hangaren.

– Dette med hygiene er ting vi må løse eksternt. Enten via samarbeidspartnere i umiddelbar nærhet eller mobile enheter som settes opp. I området rundt arrangementet er det veldig mange som driver med slike ting, som vet hvor mange toaletter som kreves for et gitt antall mennesker, sier Thomassen.

– Vi må naturligvis ta høyde for at folk skal bo der ute i fem døgn. Med tanke på toaletter blir det sannsynligvis de vanlige byggeplasstoalettene. Vi jobber også med en spennende dusjløsning med boblebad, men det er litt tidlig å gå i detalj rundt det nå. Jeg kan imidlertid fortelle at det kommer til å bli gøy å dusje, forteller Claes.

"Mediedekningen alene gjør det til den største databegivenheten i Norden. Vi har gått ut med noen premier i hovedkonkurransene som hittil ikke har vært gjort i Norge"

Claes Halvorsen begynner å bli engasjert nå, og forteller hva som gjør HW-LAN 2006 til noe folk bør få med seg:

– Dette arrangementet skal vise hvor stort eSport-miljø det er i Norge. Mediedekningen alene gjør det til den største databegivenhet i Norden. Vi har gått ut med noen premier i hovedkonkurransene som hittil ikke har vært gjort i Norge, og enda flere usorterte premier ligger og venter. Vi kommer også til å ha en rekke andre turneringer, og det er en pågående debatt rundt dette akkurat nå. Her er mye opp til brukerne selv også, forteller han.

Dette med å aktivere brukeren later til å være kjernen i HW-LAN på flere måter. For det første er arrangøren svært interessert i å høre hva brukerne mener, og hva de ønsker å se eller gjøre på HW-LAN. Hvis nok mennesker ber om noe, kan det sannsynligvis fikses. Men de ønsker også å aktivere brukeren fysisk i og utenfor selve hallen.

– Vi jobber med flere forlokkende aktiviteter enkelte av dagene som gjør at folk blir fristet til å ta turen. Det kan være fartsprøver med bil på flystripen eller ting som skjer i luften. Det vil også skje positive ting underveis, som ikke blir kunngjort i forkant. Folk som går på HW-LAN skal virkelig glede seg til å komme, men også ha bakoversveis når de drar.

– Vi har mange gode sponsorer med, som kommer til å gjøre masse gøy for deltakerne. De har tatt mange morsomme intiativer. Men vi overlater ikke bare ansvaret til sponsorene. Vi er med selv, og bruker forumet og brukerne til å få ideer. Alt som er god idé skal vi lytte til, forteller Claes.

I følge Halvorsen skal man på ingen måte være nødt til å sitte foran dataskjermen hele tiden for å bli underholdt.

– Vi kommer til å ha tekniske museer, flytende nitrogen, workshops innen case-modding, NM i overklokking og konkurranse i å ødelegge maskinvare. I tillegg blir det anledning for deltakerne til å se hvordan redaksjonene jobber i nettverket vårt. Vi kommer til å gjøre vårt beste til å få journalistene til å jobbe derfra. Vi skal ha egen stand hvor journalistene er tilgjengelig for kommentarer, hvor vi kan vise hvordan vi utfører våre tester, og gi deltakerne mulighet til å stille spørsmål.

Side 1
Side 2

Siste fra forsiden