Call of Duty: Black Ops Cold War

Activision lagde ny Call of Duty-trailer som utelater demonstrasjonene på Den himmelske freds plass

Den første traileren ble blokkert i Kina – den nye blir ikke det.

Bildet som er utelatt fra den nye traileren.
Skjermbilde, YouTube

Et nytt Call of Duty skal straks annonseres, og som en del av PR-hurlumheien slapp Activision en liten trailer for spillet forrige uke. Traileren – der den sovjetiske KGB-informanten Yuri Bezmenov intervjues om hvordan kommunistene i Sovjet skal ha infiltrert USA for å sikre at de selv dominerte våkenkappløpet under den kalde krigen – ble kort tid etter publisering blokkert i Kina.

Ikke lenge etter dukket det opp nyklipte trailere på Call of Duty og Xbox' YouTube-kanaler som er over et minutt kortere. Den nye traileren utelot likevel én ting som gjør det lettere å fronte spillet i Kina: et bilde fra protestene for demokrati på Den himmelske freds plass i Kina i 1989, da det kommunistiske partiet likviderte flere hundre, og kanskje tusenvis, av demonstranter. De gamle traileren er nå satt som private, og kan dermed ikke sees. Dette melder nettsidene Apple Daily og South China Morning Post.

Utelatelsen i den kinesiske versjonen av traileren burde ikke overraske så mye. Det kinesiske kommunistiske parti har vært temmelig harde på å sensurere massakren i ettertid. På Fastlands-Kina er massakren et tema som aldri nevnes i pressen, eller på kinesiske nettsider.

Det er ikke kjent hvorfor trailerne ble endret andre steder enn Kina, men flere påpeker at den kinesiske spillgiganten Tencent eier 5 prosent av Call of Dutys publiseringshus, Activision Blizzard.

Du kan selv se videoene nedenfor. Først den uredigerte versjonen, der bildet dukker opp etter 1 minutt og fem sekunder, og så den betydelig kortere redigerte versjonen nedenfor.

Den nye traileren:

Siste fra forsiden