EA lager Basse 22

(Aprilspøk) EA utvikler sportspill basert på trøndersporten basse

Har fått med lokale trønderhelter som konsulenter på Basse 22.

Basse-Jarle er med på moroa.
Creative Commons, skjermbilde av Norge Rundt-sending

Oppdatering 22:05: Som de fleste nok skjønte var dette en aprilspøk.

Opprinnelig artikkel følger.

EA har trukket sløret av sin nyeste storsatsing innen sportspill. Etter å ha erobret ishockey med NHL-serien, MMA med UFC-spillene og selvfølgelig fotball med de årlige FIFA-innslagene, er det nå den trønderske sporten basse som skal i ilden.

Basse 22 blir navnet det nye spillet, og håpet er at det skal generere interesse verden over, og gjøre basse til den hippeste idretten på 2020-tallet. Satsningen følger i fotsporene til det økte fokuset på andre urbane sporter, som FIFA Street.

Slik ser en basse ut.
Skjermbilde av NRK-reportasjen

I basse har hver spiller sin «rute», eller sirkel på bakken, som de skal forsvare. Selve bassen er en sammenknyttet konstruksjon, vanligvis av avklippet sykkelslange, som utformer en slags ball. Målet er å ikke la bassen falle innenfor sirkelen sin, men å få den til å lande hos andre.

Spillet utvikles av det ferske studioet Skrelling, som har satt opp en midlertidig base like ved en ukjent skolegård i Midt-Norge – nettopp for å observere og samle info i sportens naturlige habitat.

Har fått med «basse-Jarle» på laget

Som en del av arbeidet har utviklerne hyrt inn «basse-Jarle» som ga sporten et ansikt i en Norge Rundt-reportasje fra 1986. Reportasjen kan du se til høyre, der du også får en mer tydelig innføring i denne midtnorske tradisjonssporten.

Basse-Jarle fra en Norge rundt-reportasje om basse-VM i 1986.

Så langt har Jarle instruert utviklerne i hvordan man blir «blakka på firer'n», at man må bruke «bækkerta»(beksemstøvler) som skotøy og at skrelling nedover leggene ikke er tillatt.

I spillet skal man gjøre alt fra å tegne opp egne ruter på bane, til å velge ut hvilke bækkerta spilleren har, til å konstruere egne lag.

Får egen Ultimate Team-vri

I likhet med resten av EAs sportskatalog oppfordres spillerne til å bygge opp sitt eget «Ultimate Team». Basse Ultimate Team – eller BUT – lar deg i likhet med de andre spillene kjøpe pakker med spillerkort, men her har man også inkludert muligheten til å kjøpe pakker med forskjellige basser. Da kan man være så heldig å få kort av basser laget av sykkeldekk av ymse tykkelser, eller til og med bassens «hellige gral»: kontorstrikktype nr. 14, 50 mm.

Kontorstrikk Nr 14, 50 mm er et av de foretrukne bassemidlene.
Norengros

Karrieremodusen henter inspirasjon fra andre historiedrevne karrieremoduser. Her skal du følge din egen unge trønder fra skolegården på Røysing skole i Ogndal på 1960-tallet, rundt kommunesammenslåingen med Beitstad, Egge, Kvam, Sparbu, Steinkjer og Stod.

Mellom slagene må man ta stilling til de forskjellige sidene av de åpenbare konfliktene som følger med en kommunesammenslåing: hvor skal kommunesenteret ligge, hvem skal få ordfører'n, vi ha en stjerne i kommunevåpenet? Valgene du tar vil få følger i fraksjonene i lokalmiljøet, der enkelte vil true med å legge ned all kommunal støtte til basse dersom du trår feil. Etter 17 år med bygdekonflikt kommer man seg forhåpentligvis helt til det uoffisielle verdensmesterskapet i Trondheim i 1981.

Basse 22 skal etter planen slippes til høsten på PlayStation 5, Xbox Series X/S og PC.

Siste fra forsiden