Både Sony, Oculus og HTC fraråder barn å bruke VR-briller

VR-brilleskaperne ber foreldre se etter negative bieffekter.

Melpomene, shutterstock.com

At VR-opplevelser kan være desorienterende, gripende og vilt engasjerende vil nok de fleste som har fått prøve det være enig i. Kanskje er det derfor to av tre av VR-brillene som kommer i år har en anbefalt aldersgrense.

Ikke for barn.
KGrizzly, reddit

I en nyskrevet versjon av dokumentet om helse- og sikkerhet til PlayStation 4 legger Sony frem at barn som er under 12 år gamle ikke bør bruke PlayStation VR, noe Reddit-bruker KGrizzly var først ute med å påpeke.

Oculus og HTC på samme lest

Oculus er hakket mer restriktive, og sier i sine dokumenter at barn under 13 år ikke bør bruke brillene. Barn som er eldre bør fremdeles være under oppsyn av voksne, som bes om å følge med på om barnet får negative symptomer etter bruken.

Er du like gammel som denne duden, går det greit.
Maurizio Pesce, flickr.com

– Langvarig bruk bør unngås, siden dette kan virke negativt inn på øye-hånd-koordinasjon, balanse og evnen til å multitaske. Voksne bør følge nøye med på barn mens, og etter, de bruker brillene for å se om disse ferdighetene blir dårligere, står det i dokumentet.

HTC anbefaler enkelt og greit at barn ikke bør bruke HTC Vive-brillene i det hele tatt.

– Ikke la dette produktet være lett tilgjengelig for unge barn, eller la dem bruke eller leke med dem. De kan skade seg selv eller andre, eller kan komme til å ødelegge produktet ved et uhell. […] Dersom eldre barn får lov til å bruke brillene, bær voksne følge med på om de får noen negative symptomer, står det i sikkerhetsdokumentet.

For å være på den sikre siden

Ingen av brillene er laget for barn, og som Eurogamer påpeker kan det føre med seg noen negative effekter. Særlig er det en bekymring at avstanden mellom linsene kan være for store for mindre barn, og at det kan være belastende for øynene.

Problematikken minner mye om bekymringen rundt 3D-teknologi for noen år siden. Da var det spørsmål om 3D-tv og skjermer som Nintendo 3DS kunne påvirke øyesynet, særlig til barn.

Har du en kraftig nok PC for VR?
Valves ytelsestest sjekker om maskinen din har det som skal til »

Siste fra forsiden