Feature

Retrospillmessen

Besøksrekord sørger for at Retrospillmessen i Sandefjord er skandinavias største

Slik var årets messe.

Godt oppmøte
Espen Harring/Gamer.no

Blant spillkonsoller fra en svunnen tid, cosplayere, selgere, utstillere og perler finner man noe så uvanlig som helt vanlige barnefamilier. Jotunhallen i Sandefjord bugner av liv, ja den er rett og slett stappfull, en solfylt lørdag sent i august. Spillmuseet har helt tydelig truffet blink i sitt budskap om å ta med hele familien for å ta en titt. Gjengen som tidligere tenkte at målgruppen skulle være 30-pluss har for lengst innsett at det også er barn som kan ta glede av å se hva mamma og pappa spilte da de var små.

Nostalgien gleder de fleste

Crash Bandicoot var fornøyd.

Det var på tampen av august at Spillmuseet inviterte til en to-dagers retrospillmesse. Folk som kom fra fjern og nær bidro til å få besøkstallet opp og over det som tidligere var det største i skandinavia, Retrospelmässan i Gøteborg. Cirka 4500 besøkende betyr at Retrospillmessen er den største av sitt slag her i nord, men dette er ikke en tilfeldighet mener messegeneral, Jan Olav Hegvik.

– Retro er ekstremt populært for tiden. Alle liker å se tilbake på de gode minnene fra barndommen, og, enda bedre, kunne dele de med venner og kjære. Dette er nok bare en begynnelse på noe, og vi kan ikke stoppe nå!

Et av de større trekkplasterne for denne tilstelningen var Brent «Brentalfloss» Black, en amerikansk YouTube-er som er kjent for å sette tekst til populære melodier fra gamle videospill. Han forteller at han tidlig kunne se en større tilhengerskare fra lille Norge enn andre plasser i Europa.

– Jeg visste jeg hadde fans i Norge, men dette er rett og slett overveldende. Jeg har ikke kunnet forlate plassen min i hele dag, og alle har vært veldig hyggelige, fortalte amerikaneren da han tok seg tid til en prat etter at han hadde opptrådt for et engasjert publikum.

Da han fikk flybilletten tilsendt fra Spillmuseet var han ikke sen om å takke ja.

– Jeg har alltid hatt lyst til å komme til Norge, og dette virket å være en gylden mulighet.

Messen hadde også tenkt på de aspirerende spillerne rundt om og hadde invitert flere kjente fjes fra Youtube. Prebz og Dennis og Noobwork hadde alle tatt turen for å mimre litt og å hilse på tilhengerne sine.

– Det er utrolig kult å se fansen digge de gamle «dårlige» spillene. Sier Joachim «Noobwork» Haraldsen, som slett ikke har mange tilhengere over 20 år.

– Messen har blitt mye større enn i fjor, det er veldig bra. Endelig har flere større aktører kommet inn i retromessen også, sier han og peker på Xbox-standen.

– Jeg syntes det er en super arena for å kunne hilse på fansen. De får se de gode gamle spilla og kanskje til og med foreldrene deres liker seg her. Og foreldrene liker seg, det er det ingen tvil om.

Pappaene vi spør er enige.

Les også
Tilbakeblikk: Max Payne 2: The Fall of Max Payne

– Utrolig stas å kunne ta med seg hele familien på slike ting også, sier de mens de forsøker å lære barna sine hvordan de gamle maskinene fungerer.

– Retro er en arena for alle. Det er ikke vanskelig å se.

Mange aktiviteter

Det skal ikke skorte på underholdningsmuligheter på messen. Ønsker man å spille spill på så og si samtlige konsoller som noensinne har vært å få tak i, kan man gjøre det her. Det er stadig en konkurranse man kan bli med på. Og skulle man ønske å perle seg en pikselfigur eller annet, stryker de den gjerne for deg.

Det konkurreres i Tekken 3.

Selv Xbox og PlayStation hadde tatt veien for å vise frem gammelt og nytt. Hos Xbox kunne man teste aktuelle Rear Replay og Gears of War: Ultimate Edition. Mens PlayStation ga oss mulighet til å spille Tearaway på PlayStation 4. Sistenevnte hadde også en utstilling av samtlige PlayStation-spill som noensinne er blitt utgitt i Europa. Her var det også flere muligheter til å vinne seg en jubileumsutgave av PlayStation 4, og de som ikke hadde hellet med seg kunne kjøpe en på auksjon. Maskinen gikk for 10 000 norske kroner, en pengesum som Spillmuseet skal overrekke til Røde Kors ved en senere anledning.

Starten på en tradisjon

Tomas Kristiansen luftet en idé for Jan Olav Hegvik og Trond Borgersen om å stille ut samlingen deres på SpillExpo i 2013. De hadde fått mulighet til å sette opp en liten stand på den forholdsvis ferske, men store messa. Etter alle de gode tilbakemeldingene fra SpillExpo begynte tankene om å ha sin egen messe å slå rot – de skjønte at dette var noe folk ønsket å se. De fikk med seg flere på laget og til slutt kunne de presentere Retrospillmessen i mai 2014.

– Halvannet år senere står vi i Jotunhallen og lurer på hvor vi skal være neste år. For noe neste år, det blir det! Forteller gjengen bak det hele.

Siste fra forsiden