Sniktitt

Conan Chop Chop

Bevis på at også Funcom kan ha det moro

Conan Chop Chop viser en ny side av den ellers så seriøse utgiveren.

Funcom

MELBOURNE (Gamer.no): Siden Funcom ble grunnlagt i 1993, har det norske selskapet tatt oss med på en rekke forskjellige eventyr. Den Lengste Reisen tok pusten fra oss med en makeløs historie, The Secret World bygget opp en fascinerende verden, mens Conan Exiles serverte overlevelsesaction i Hyboria.

Gjennom de mange prosjektene har det riktignok alltid vært et preg av selvhøytidelighet. Jo, da. Teamet har snust på moro i form av det lille skremmespillet Hide and Shriek og penisforlengeren i Conan Exiles, men i bunn og grunn har det vært seriøse greier.

Med Conan Chop Chop viser Funcom seg endelig fra en mer tøysete side, som bevist med den spenstige aprilspøkspøken. Resultatet er et festlig stykke spillmoro som neppe vinner årets spill, men det er en sjarm her som skinner gjennom og som gir en gladfølelse jeg aldri før har fått fra Funcom.

Din verden å utforske

Conan Chop Chop er et actioneventyr for én til fire spillere. Målet er å trampe rundt i en tilfeldig generert verden, banke opp monstre med et kjekt utvalg av våpen og luke bort sjefsfiender fra alskens huler. Grunnformelen er kjent, men som jeg fikk oppleve på årets PAX Australia-messe har utvikler Mighty Kingdom spedd på med egne ideer her og der.

Ut på tur. Conan er alltid sur.
Funcom

Det første jeg la merke til er hvor lite spillet gir deg av informasjon. Dette kan selvfølgelig endre seg i den endelige versjonen, men jeg håper inderlig at det ikke gjør det. Du dumpes i en stusslig liten landsby midt i en monsterbefengt verden. Ett eller annet sted skjuler det seg en grotte med en sjefsfiende, men hva du har tenkt til å gjøre med situasjonen er opp til deg.

Vil du bruke timene på oppdagelsesferd, samtidig som du beseirer fiender og sanker gull til nytt utstyr? Ja, så kan du det. Foretrekker du å rase gjennom verdenen og komme deg til grotten så fort som overhodet mulig, er det også et alternativ. Det er et alternativ som gjerne vil ende i tårer, men like fullt et alternativ.

Etter hvert som du spiller og fyller opp lommene med gull får du også bestemme om du vil bli større og sterkere eller om du vil vite mer om verdenen. For hundre gullmynter kan du for eksempel kjøpe en snasen klubbe eller du kan avsløre hvor på kartet den neste grotten er.

Fordi alt er tilfeldig generert vet du aldri hva som venter rundt neste sving, og dermed kan du heller ikke vite hva som blir mest nyttig. Kanskje møter du bare på monstre som lett kunne beseires med det gamle våpenet ditt, eller kanskje ligger grotten like ved slik at den er kjempelett å finne. Dette kan naturligvis bli frustrerende, men samtidig gjør det også at valgene du tar får en konsekvens.

Chop Chop

Det eneste du kan stole på i Conan Chop CHop er at det blir monstre. Monstre i alle fasonger og størrelser er ute etter å knerte deg, men med litt strategisk manøvrering og noen raske sverdhugg er de stort sett enkle å hamle opp med. Det er i hvert fall så lenge du ikke støter på varulver.

– De er litt for kraftige i denne versjonen. Vi har fikset på det, men dessverre har vi ikke den nyeste versjonen av spillet med oss her. Unnskyld, sier utvikleren jeg spiller sammen med i det vi blir maltraktert av varulver for andre gang på kun kort tid.

Vi kunne ha støtt på små geléklumper som dør på ett slag, men nei da. Varulvdød, nytt spill, varulvdød. Når tilfeldighetene rår går det fort å kaste bort tiden i Conan Chop Chop, men vi har det gøy samtidig.

Les også
Anmeldelse: Conan Chop Chop
I grottene må du løse puslespill og tømme hvert rom for fiender før du kan utfordre bossen.
Funcom

Og tiden raser faktisk forbi mens vi står der på messegulvet. Akkurat som med andre samarbeidsspill er det lett å ha det moro med venner (og tydeligvis fremmede også, basert på min PAX-opplevelse) i Conan Chop Chop. Ikke bare kan man le av hverandres pinlige dødsfall, men det er lettere å takle utfordringer når man står sammen.

I versjonen jeg fikk prøve virket det riktignok altfor enkelt jo flere man var, og jeg må si jeg er litt skeptisk til måten spillet balanserer vanskelighetsgraden.

En utfordrende balanse

I motsetning til mange andre spill som tilbyr flerspillersamarbeid, er det ingen systemer som justeres basert på hvor mange som er med i gruppa. Spillere slår like hardt og fiender tåler akkurat like mye enten du er alene eller tar med deg tre venner.

Som utvikleren forteller meg er det tilgangen på ressurser, og dermed bedre utstyr, som skal stå for balanseringen. Med flere spillere blir det mindre gull på hver, som igjen gjør det vanskeligere å få råd til nye våpen, evner og andre hjelpemidler.

Utstyr må deles på, men nye evner låses opp for samtlige gruppemedlemmer.
Funcom

Jeg liker tanken på at én Conan-figur med topputstyr kan utrette like mye som fire spillere med pinner til våpen, men det må nok en del finpuss til før alt virker som det skal. Alene handler Conan Chop Chop om å utvikle strategier og iverksette snedige planer i kampens hete. Er man fire i gruppa går taktikkeriet ut av vinduet, da alt som trengs er å hamre hemningsløst på angrepsknappen til fienden er død – uansett hvor stor og sterk den måtte være.

Du kan godt si at å spille alene handler om mestring, mens å spille med andre handler om å ha det gøy på veien. Det er i grunnen ikke feil, men det er ikke slik utvikleren vil at Conan Chop Chop skal fungere og hvorvidt teamet får alt på plass før lanseringen neste år gjenstår å se.

Konklusjon

Slik hoveddesigneren bak Conan Chop Chop forteller det nølte Funcom opprinnelig med å ta sjansen på det noe useriøse spillet. Jeg er imidlertid glad for at ledelsen tok sjansen på å stille som utgiver og låne bort Conan-lisensen, slik at vi får sjansen til å se en lystigere side av det ellers så gravalvorlige selskapet.

Selve spillet er byr på grei underholdning, der du utforsker en tilfeldig generert verden og dasker til monstre til du blir gul og blå på tommelen. Som med mange andre samarbeidsfokuserte spill vil jeg påstå at Conan Chop Chop gjør seg bedre sammen med en kompis eller tre, men om du vil føle deg stor og sterk og samtidig mestre saftige utfordringer er det nok å sette fingrene i alene også.

Med det sagt håper jeg Mighty Kingdom får orden på balanseringen av vanskelighetsgrad. Akkurat nå virker spillet mange hakk for lett med fire spillere, og jeg skulle ønske jeg kunne ha det gøy med venner samtidig som vi blir utfordret.

Conan Chop Chop lanseres for PC, PlayStation 4, Xbox One og Nintendo Switch i første kvartal av 2020. Vi prøvde spillet på PAX Australia i Melbourne. Reise og opphold ble betalt av artikkelforfatter.

Funcom har utvidet sin satsing på utgiversiden de siste årene og skilter blant annet med det flotte Mutant Year Zero: Road to Eden.

Siste fra forsiden