Intervju

Nolan North er stemmen bak Nathan Drake

– Bittersøtt å ta farvel med Uncharted

Nolan North ser tilbake på ti år med eventyrspillserien.

Jonas Magerøy/Gamer.no

ASKIM (Gamer.no): Midt ute i skauen i Askim et sted ligger Romsåsen Nikkelgruver. Til daglig kan man komme hit på guidet vandring gjennom hulegangene, rappellere ned dype sjakter eller fly med zipline gjennom skogen. Gruvene er som tatt ut av et Uncharted-spill.

Det er på grunn av nettopp denne spillserien at vi er her.

Like nedenfor gruveinngangen er en gapahuk. Under presenningen knaker det i vedkubbene på leirbålet. En vag trøst i den tunge høsttåka. Nolan North, stemmen over alle spillstemmer, selveste Nathan Drake, sitter foran bålet og varmer hendene. I forbindelse med den snarlige lanseringen av Uncharted: The Nathan Drake Collection har han kommet til Norge for å prate om sin tid som den eplekjekke, Indiana Jones-inspirerte actionhelten.

Takknemlig

Nate og Sully holder sammen i tykt og tynt.

Til neste år er vi på det tiende året med Uncharted-spill i butikkhyllene. Da det hele startet kunne ikke hverken utviklerne eller skuespilleren forvente at det kom til å ta av slik det gjorde.

Uncharted: Drake’s Fortune var ikke «Uncharted 1» på den tiden. Det var bare Drake’s Fortune. Jeg hadde aldri kunnet drømme om å komme så langt som vi har gjort nå, forteller North.

North er i godt humør, men det er med et tungt hjerte han nå har fullført sin reprise til rollen som Nathan Drake for kanskje siste gang. Uncharted 4: A Thief’s End kommer 18. mars til neste år, og ser ut til å være det siste spillet i serien.

– Jeg vet ikke om det virkelig er slutten på Nathan Drake. Jeg tror det er det, men det er ikke min avgjørelse å ta. Når jeg ser tilbake på alt vi har oppnådd er det bittersøtt å ta farvel. Det kan ikke vare for alltid. Da blir folk lei. Noen ganger må du forlate festen før du ønsker, fordi det er riktig tidspunkt å gjøre det på, forteller North.

Det er heller ikke mangel på ydmykhet når det kommer til hva serien har gitt ham som skuespiller.

– Jeg er beæret og svært takknemlig for det vi har oppnådd. Uncharted har blåst liv i karrieren min. Jeg ante ikke at så mange mennesker rundt i verden kom til å elske noe jeg hjalp til å skape. Nathan Drake har virkelig validert meg som skuespiller, forteller North.

North og kollega Troy Baker på Uncharted 4-settet.

Sitt livs rolle

For Nolan North har rollen som Nathan Drake kommet helt naturlig. Han forteller at jo lengre han jobbet med Drake, jo mer ga han av seg selv.

Les også
Anmeldelse: Uncharted: The Nathan Drake Collection

– Drake og jeg har samme sans for humor. Jeg har ikke blitt like god som han til å klatre, og har heller ikke gitt like mange et slag i trynet, forteller North.

Han ler og legger til:

– Jeg har klatret en gang, men det var ikke like lett som Drake får det til å se ut.

Gjennom snart seks spill, medregnet begge PS Vita-titlene, har vi sett Drake bli eldre og mer moden etter hvert som tiden har gått. Dette skyldes nok Naughty Dogs evne til å fortelle en god historie, men kan også ha noe med de personlige forholdene skuespillerne seg imellom å gjøre. Med slike sterke bånd kommer gode minner.

Dette ville aldri North våget å gjøre.

– Det er for mange gode minner til å nevne noen spesifikt. Under innspillingen av det første spillet hadde vi ikke peiling på hva vi gjorde i «performance capture»-studioet. Under Uncharted 2 hadde vi erfaring og en god samling sterke skuespillere. Da vi kom tilbake for å gjøre Uncharted 3 hadde vi et nytt studio å jobbe i, og alle var overlykkelige over å være tilbake. Den totale opplevelsen og båndene jeg har knyttet, det er de gode minnene, reflekterer North.

Mye moro med improvisasjon

En ting som alltid har fascinert meg med Nathan Drake, er de vittige kommentarene han slenger ut i ny og ne. Mye av dialogen i filmscenene er fra manus, men det hender at det skjer spontane endringer og improvisasjon underveis.

– I Uncharted 3 er det en scene hvor Sully (Richard McGonagle) sier «Lead on, Macduff», som er et sitat fra Macbeth. Graham McTavish, som spiller Cutter, retter på han i rollen sin og sier «Lay on, Macduff. It’s lay on.» Vi trodde de skulle stoppe scenen og ta det på nytt, fordi McTavish spontant rettet på McGonagle, men det ble beholdt og kan høres i scenen i spillet, forteller North.

Han forteller også om noe de kaller «chasing pictures». Det går ut på at skuespillerne står i studio med en mikrofon og ser på at noen spiller et nivå i spillet. Når spilleren ser noe interessant i spillverdenen, kan North kommentere det som Drake, og replikken legges inn i spillet. Ser Drake en popkornmaskin, hender det gjerne han kommenterer det også.

Som «Marco Polo» i Uncharted 2?

Slik så Marco Polo-scenen ut på PlayStation 3-utgaven av Uncharted 2. (Video: Infinity Is A Big Number. )

– Det er et eksempel, ja. Du kan hoppe ut i et basseng, med Chloe (Claudia Black) stående ved siden av bassenget uten å hoppe etter. Drake roper «Marco» til henne, hvorpå hun motvillig svarer «…Polo». Det var improvisasjon gjort av meg og Claudia under en «chasing pictures»-seanse, forteller North.

– Jeg har hørt spillere si at de ofte tenker på noe som skjer i spillet, og så kommenterer Drake det like etterpå. Slik fungerer «chasing pictures». Man sier det man tenker. Og så kutter man vekk det som blir for grovt, legger North til.

Pirat eller fly. Uansett hva det er får Drake det ned på bakken.

Lek og eventyr

North legger mye vekt på lek og moro i arbeidet sitt, spesielt når det gjelder å ta på seg rollen som Nathan Drake.

– Jeg har aldri «gått inn i meg selv» når jeg skal gjøre en scene. Jeg foretrekker å bare ta på meg «performance capture»-drakten og hoppe i det. Som en tiåring som leker krig i skogen. Det er den følelsen av å leke, at alle er med på eventyret som får det hele til å fungere, understreker North.

Han forteller også at vennskapet mellom skuespillerne har mye å si for å gjøre jobben deres morsom.

God kjemi mellom skuespillerne lønner seg når det kommer til stykket.

– Jeg og Emily Rose (Elena Fisher i spillene) har vært venner lenge, så om det er en emosjonell scene mellom oss vet vi hvordan vi kommer oss dit. Vi kan tulle litt med hverandre, og så gjøre en alvorlig dialog fordi vi vet hvordan den andre arbeider, forteller North.

North lever i hvert fall godt på populariteten navnet hans har fått etter Uncharted-eventyret. Han spiller en hel haug med kjente figurer, som Penguin i Arkham-serien og Desmond Miles i Assassin’s Creed. Han har nylig også overtatt som Ghost i Destiny, en rolle som tidligere tilhørte Peter Dinklage.

Ferdig med Drake eller ei, det får bli opp til Sony og Naughty Dog. I mellomtiden har North nok å gjøre, og nok av lærdommer å ta med seg fra spillserien.

– Det viktigste for oss er å legge bort egoet vårt når vi skaper noe, og heller fokusere på å gjøre det vi kan for å forbedre ting. Være det med improvisasjon eller andre midler. Det er slik vi skaper mye av magien i Uncharted i hvert fall, avslutter North.

Uncharted: The Nathan Drake Collection er klart for slipp 7. oktober. Mens du venter på det siste store kapittelet i serien kan du lese vår sniktitt på Uncharted 4: A Thief's End.

Siste fra forsiden