Feature

Her er de beste spillgavene

Bruk pengene riktig

Noen gode tips til spillnissene.

1: Side 1
2: Side 2

Årets herligste høytid nærmer seg, med gløgg, marsipangris, pinnekjøtt og ribbe i sentrum. For meg er imidlertid julen mer enn mat og drikke, de stille dagene er også en perfekt anledning til å fyre opp et godt spill eller to og bare kose seg. Spill er også en glitrende gave, men det kan være litt kaotisk å finne frem til hvilke titler som passer akkurat til dine kjære.

Derfor vil vi gjerne hjelpe deg litt. Her er våre tips fordelt på fire kategorier. Håpet er at anbefalingene kan være til hjelp i en meget hektisk førjulstid. Merk at dette slett ikke er noen «Årets spill»-liste, den saken kommer i romjulen, men alle disse titlene kan trygt anbefales som potensielle gaver. Hvis du har andre spillforslag er det bare å kaste seg med i diskusjonen!

Barn:

Josefine: Kaos i Kommaby (DS, 3+)

Kaos i Kommaby hjelper de yngste med norskkunnskapene. Man får styre den snakkende kaninen Josefine i en fargerik verden. Denne er fordelt over tre øyer, der hver av dem har unike oppgaver. Jobben din er å samle inn gylne bokstaver, og det gjøres rett og slett ved å løse norskgåter. Selv med enkelte småfeil er det moro og utfordrende å bryne seg på oppgavene, og skalerbar vanskelighetsgrad gjør at de fleste barn kan lære og leke med Josefine samtidig.

Josefine: Tall i Tåkeheimen (DS, 3+)

Tall i Tåkeheimen ligner veldig på overnevnte norskspill, men her er fokuset rettet mot matematikk. Nok en gang må Josefine reise mellom tre øyer, men denne gangen er det gylne tall som skal samles inn. Enkelte av oppgavene er kanskje litt i overkant vanskelig for de yngste, men vanskelighetsgraden kan stilles på også her. Ved hjelp av morsomme oppgaver og flotte figurer gjøres læring til en festlig fritidssyssel.

LEGO Indiana Jones 2: The Adventure Continues (Div plattformer, 7+)

Morsom og humoristisk vri på de fire filmene med Indiana Jones i hovedrollen. Et eventyrlig spill med fokus på samarbeid. En helt ny måte å splitte skjermen på gjør at spillet er som skapt for å deles. Delingen skjer helt dynamisk i forhold til hvor figurene befinner seg på skjermen, og det settes en standard for hvordan dette bør gjøres i fremtiden. Perfekt tittel for foreldre og barn, der man kan hygge seg sammen og dyrke en fantastisk samlemani.

Mini Ninjas (Div plattformer, 7+)

Utviklerne bak Hitman-serien har bestemt seg for å underholde de litt yngre. Resultatet har blitt et søtt eventyr som engasjerer og underholder. Oppgaven er å redde søte dyr, noblere enn det blir det vel ikke? Du styrer flere små Ninjaer rundt i meget vakre landskap. Disse har unike egenskaper, og bytting mellom figurene gir unike muligheter på brettene. Jeg savner en samarbeidsmodus, men det er ingen tvil om at Mini Ninjas er enkel moro for de minste så vel som den eldre garde. IO Interactive skal ha skryt for å ha klart spranget fra brutal vold til barnespill på glitrende vis.

Les også
Anmeldelse: Football Manager 2010

Mario & Luigi: Bowser’s Inside Story (DS, 3+)

Et humørfylt og lekent spill til DS med Mario og Luigi i hovedrollen. Tittelen blander rollespill og plattform-moro på lekkert vis, og selv de som ikke liker japanske rollespill spesielt godt vil kose seg med dette. Erkeskurken Bowser står i sentrum, da store deler av spillet foregår inni hans kropp med minivarianter av den italienske brødreduoen. Den enkle oppbygningen passer perfekt for de minste spillerne, bare synd det ikke er oversatt til norsk.

Familie:

Buzz! Quiz World (PS3, 12+)

Her kan hele familien delta i et virtuelt spørreprogram.. Alt foregår på norsk, så de litt yngre kan også kaste seg inn i konkurransen. Selv om programlederen er litt slitsom, og du må vente litt vel ofte, er dette perfekt for hyggelige romjulskvelder. Databasen er fyldig, slik at du slipper å få de samme spørsmålene servert gang etter gang. Dessuten er kategoriene varierte og morsomme, samt at de ulike øvelsestypene sørger for stadig nye opplevelser. Nettspill er en morsom bonus, men Buzz! er aller best med motstandere i sofakroken.

Wii Sports Resort (Wii, 7+)

En familie bør konkurrere, og det får man rikelig med muligheter til i den solide oppfølgeren Wii Sports Resort. Nye, spennende øvelser gjør det svært morsomt både å delta og å vinne. Hvis du i tillegg har Wii MotionPlus er presisjonen meget god, du får full kontroll når du skal knuse de andre i din favorittøvelse. Her kan du nemlig kjøre vannscooter, spille bordtennis og skyte med pil og bue. Selv om enkelte av disiplinene fra det originale Wii Sports savnes er Resort et meget friskt pust.

New Super Mario Bros. Wii (Wii, 3+)

De finnes alltids noen som savner tiden da spillfigurer bare kunne gå til høyre og venstre. Akkurat det får du levert i herlige New Super Mario Bros. Wii, som er tungt inspirert av de gamle klassikerne. Brettene er interessante og morsomme, og fiendefloraen holder deg hele tiden på tå hev. Spillet kunne kanskje vært en smule lengre, men det veies opp med at opptil fire stykker kan spille samtidig. Kanskje en smule kaotisk, men latteren sitter løst når man farer gjennom de fargerike landskapene sammen.

Mario & Sonic at the Olympic Winter Games (Wii/DS, 3+)

Vintersport er stas, så også i den litt mer lekne formen Mario & Sonic jobber sammen for å gi oss i dette spillet. Øvelsene her er behagelige og fokuserer på presisjon over lengre tid enn sommervarianten. Det gir et spill som i større grad gir en konkurranse i ferdighet fremfor frenetisk kontrollveiving. Dere kan delta i et fullblods OL, eller lage egne småturneringer. I tillegg til de tradisjonelle øvelsene presenteres vi også for fantastifulle drømmeøvelser, der man kan boltre seg på fantastiske brett. Alt i alt leverer dette spillet god oppvarming til vinterens Vancouver-leker.

Wii Fit Plus (Wii, 3+)

For mye spilling er ikke bra, da det ofte fører til at stumpen blir i overkant stasjonær. Det er definitivt ikke et problem i Wii Fit Plus. Treningsspillet makter å gjøre ellers monotone øvelser morsomme, og dette er noe alle kan ta del i. Statistikk, kaloriteller og muligheten til å følge hver enkelts utvikling tett gjør dette til en aktivitet det er lett å bli avhengig av. Balansebrettet er slik sett genialt, det gir deg full kontroll over figuren i spillet, samt at spillet har full kontroll på deg.

neste side ser vi på spill for ungdom og voksne.

1: Side 1
2: Side 2

Siste fra forsiden