Anmeldelse

Command & Conquer 3: Tiberium Wars

Strategispill på konsoll er ikke hverdagskost, men når de en gang finner veien dit, har de som oftest en agenda.

Command & Conquer 3 er det første spillet i serien som blir tilgjengelig for den nye konsollgenerasjonen, og denne gangen har Xbox 360 monopol på stueversjonen av den populære oppfølgeren. Xbox 360-utgaven er i praksis identisk med den tidligere anmeldte PC-versjonen, så denne artikkelen vil kun ta seg av (de små) forskjellene.

Best på PC

Electronic Arts viste med Ringenes Herre: Kampen om Midgard II at de kunne få strategispill til å fungere nogenlunde godt på konsoll. Jeg skal være så dristig og påstå at denne sjangeren aldri kan bli bedre på konsoll enn på PC, selv om jeg vet at Tom Clancy og Ubisoft Shanghai febrilsk jobber for å motbevise meg med sitt kommende EndWar.

Ettersom dagens konsoller er kraftige og velutviklede med harddisk og hele sulamitten, er kontrollsystemet det største og kanskje eneste ankepunktet jeg har mot konsollstrategi – her er tastatur og mus overlegen enhver kontroller. Dette blotter seg umiddelbart, spesielt om du har spilt Tiberium Wars et par uker på PC-en.

Electronic Arts har gjort en god jobb med å gjøre systemet så intuitivt og godt som mulig, men det ligger likevel taktile begrensninger i kontrollerdesignet. Mange tidligere konsollstrategiforsøk har endt i en følelse som tilsvarer å pisse med boksehansker, men EAs to seneste forsøk er over norm spillbare.

Dette gjør i første omgang at Tiberium Wars, som i utgangspunktet er et mye enklere spill enn for eksempel konkurrenten Supreme Commander, blir mye mer lettspilt på PC enn på Xbox 360. Hvis vi tar den tanken videre, kan man på sett og vis si at spillet i 360-versjon ikke kan anbefales til andre enn de som ikke har mulighet til å spille det på PC.

En annen ting som kan irritere litt for 360-spillere, er at spillet er som dag og natt på et nytt HD-apparat kontra en gammel CRT-skjerm. Den høye oppløsningen gjør at hvis du har en gammel TV må du sitte helt inntil skjermen hvis man skal se hva spillet, og da spesielt grensesnittet, prøver å fortelle deg. En HDTV er derfor sterkt å anbefale.

Konklusjon

For å være knusende ærlig, vil jeg til tross for at Command & Conquer 3: Tiberium Wars er et godt spill, ikke anbefale PC-eiere å kjøpe dette. Greit nok, du får deg noen hardt tjente spillpoeng å legge i skrytepotten, men avstanden mellom tastaturet og musen på den ene siden og kontrolleren på den andre, er alt for stor til å ta hensyn til det. Electronic Arts har gjort en god jobb med å gjøre det så bra som mulig for konsolleiere, men for en gretten og gammeldags mann som meg, tilhører sjangeren ene og alene PC-plattformen.

Siste fra forsiden