Feature

De 5 beste skytespillene i førsteperson

Vi hjelper deg å velge riktig skytespill.

I en ny artikkelserie ser vi på ulike sjangre, og plukker ut det vi anser som de fem beste spillene akkurat nå. I forrige uke tok vi for oss strategisjangeren, og denne uken ser vi på førstepersons skytespill. Fokuset er primært på spill fra i år og i fjor, men vi har gjort ett unntak. Og vi kan like godt starte med nettopp det spillet.

Call of Duty: Modern Warfare 2

Før alt kaoset i fjor, var Infinity Ward kongene av de ultra-lineære førstepersons skytespillene. Modern Warfare 2 leverer en svært fokusert og velregissert reise gjennom en moderne, verdensomspennende konflikt – Tom Clancy kunne neppe gjort det bedre. I tillegg til sin brutale berg-og-dalbane av en enspillerkampanje, skilter Modern Warfare 2 med en rik flerspillermodus som fortsatt er ekstremt populær både på konsoll og PC.

Fra anmeldelsen på Gamer.no:

– Call of Duty: Modern Warfare 2 er en glimrende oppfølger til et fantastisk spill. Det finner på ingen måte opp kruttet på nytt, men kommer med en bedre, mer interessant historiedel, en helt ny spillmodus i form av spesialoppdragene og en finjustert flerspillermekanikk. Spillet har ingen utpregede feil, men når man allerede har fått så mye, skulle man for eksempel ønske at man også hadde samarbeidsmodus i kampanjedelen eller interaktive kjøretøy og miljøer som tar skade i flerspiller.

Call of Duty: Modern Warfare 2.

Battlefield: Bad Company 2

Svenskene hos Digital Illusions har levert knallgode spill siden nittitallet. Med Battlefield: Bad Company 2 blander de en heftig enspillerkampanje (som låner ett og annet fra Call of Duty: Modern Warfare, men med et glimt i øyet som ultraseriøse Infinity Ward mangler) med en flerspilleropplevelse hentet fra de høyt elskede Battlefield-spillene. Et av svenskenes varemerker er ekstremt tilfredsstillende kjøretøyer, som vi får kose oss med både spillets en- og flerspillerkampanje.

Fra anmeldelsen på Gamer.no:

– Da gjenstår det bare å konstatere at Modern Warfare-koden er knekt. For de som må ha det i klartekst: Hvis du har lite plass på harddisken og kun kan installere enten Modern Warfare 2 eller Bad Company 2, da er sistnevnte det rette valget. Bedre krigsspill skal du pokker meg lete lenge etter!

Battlefield: Bad Company 2.

Metro 2033

Les også
Anmeldelse: Modern Warfare 2: Stimulus Package

Fra moderne og halvrealistisk krigføring i Battlefield og Call of Duty går vi over til noe helt annet. Metro 2033 er et klaustrofobisk, guffent og utrolig stemningsfylt skytespill satt til en postapokalyptisk fremtid der verden er innhyllet i is og de siste restene av menneskeheten klamrer seg fast under jorden. Handlingen foregår under Russlands hovedstad, Moskva, hvor muterte beist truer de overlevende med total utryddelse. Metro 2033 er et av de aller beste historiedrevne skytespillene i senere tid, og leverer en stemningsopplevelse du vil huske lenge.

Fra anmeldelsen på Gamer.no:

– Atmosfæren i Metro 2033 er få andre spill forunt. Metrostasjonene er fylt til randen av mennesker hvis tragiske skjebner man får oppleve på nært hold. Møkkete salgsboder, rustent inventar og råtten mat er hverdagskost for disse menneskene, og man føler en oppriktig empati for de der de prøver å leve et normalt liv under slike umenneskelige forhold.

Metro 2033.

Bulletstorm

Førstepersons skytespill er en sjanger som stort sett ser ut til å ta seg selv fryktelig seriøst. Bulletstorm er det eksplosive unntaket. Dette spillet leverer en av de mest overdrevne og uhøytidelige opplevelsene siden Duke Nukem herjet sjangeren på nittitallet, og det imponerer i tillegg med lekker og spektakulær grafikk. Handlingen foregår på en rasert planet som en gang var universets ferieparadis, men nå er full av muterte kryp som må drepes på fantasifullt vis. Sistnevnte er forresten noe av det beste ved spillet. Her handler det ikke om hvor mange fiender du kverker, men hvordan du gjør det.

Fra anmeldelsen på Gamer.no:

– Det er ikke alle utviklere som lykkes omtrent 100 prosent med det de prøver på, og at spillet samtidig fenger så utrolig bra som Bulletstorm. De mange utsettelsene til tross, People Can Fly (i samarbeid med Epic) skal ha all mulig honnør for det ferdige produktet. Dette er noe av det morsomste og friskeste innen skytespillsjangeren på årevis. Humoren sitter som et skudd, og kampene går kjapt fra statistrollen til å bli selve stjerna i showet. Konseptet «Skillshot» er det som definerer Bulletstorm, og du skal være kreativ med hvordan du kvitter deg med fiendene.

Bulletstorm.

Crysis 2

Tyske Crytek står for artikkelens siste spill. De tar det lineære og filmatiske gameplayet fra titler som Call of Duty: Modern Warfare og Bad Company 2, legger til litt ekstra taktisk frihet (i form av åpnere miljøer og flere unike egenskaper hos spillfiguren) og setter det hele til et New York under angrep av uhyggelige romvesener. Det hele bygges dessuten oppå noe av det aller mest imponerende innenfor grafikkteknologi, som Crytek stadig tyner til det ytterste.

Fra anmeldelsen på Gamer.no:

– Spillets store styrke er for det første at det har en god skytefølelse og fysikk, som kombinert med nanodrakten gjør det til et skytespill man får respekt for og har det morsomt med. Det er velprodusert med et gjennomgående godt lydbilde og blendende flott grafikk, til tross for at historien kanskje ikke inneholder så mange minneverdige øyeblikk. Flerspillerdelen er tuftet på en per i dag velkjent oppskrift og gjør i seg selv lite nytt annet enn å tilby spillets gode grunnmekanikk i kamp mot andre – hvilket igjen gjør at folk kommer til å spille det.

Crysis 2.

Flere heftige skytespill finner du i handleguiden vår.

Siste fra forsiden