Feature

Moonpath to Elsweyr

Dette er kanskje den mest gjennomførte modifikasjonen til Skyrim

Besøk kattefolkets hjemland.

muppetpuppet

SLIK INSTALLERER DU MOONPATH TO ELSWEYR:

Vis mer

Nexus Mods:

  1. Gå til modifikasjonens hjemmeside ved å søke på «Moonpath to Elsweyr» med søkefunksjonen eller bruk denne lenken.
  2. Er du ikke et registrert medlem på Nexus Mods, må du først opprette en konto før du kan laste ned modifikasjoner større en 2 MB.
  3. Gå til «Files» i linjen rett under infoboksen. Under «Main Files» finner du filen for selve modifikasjonen i form av «moonpath to Elsweyr 95 beta» samt en fil som fikser noen feil. Du finner også valgfrie filer å laste ned under «Optional Files».
  4. Nå kan du velge å laste ned modifikasjonen med «Download Manager» eller laste den ned manuelt. Det anbefales å laste den ned manuelt da dette gir deg bedre kontroll over lagring av filene.
  5. Pakk ut RAR-filen du nå sitter igjen med etter nedlasting. Du har nå en mappe som heter «Data».
  6. Slå Data-mappen sammen med Data-mappen som allerede finnes i din Skyrim-mappe.
  7. Du skal nå få et oppdrag i Skyrim som ber deg besøke Dead Man’s Drink i Falkreath. Om du benytter en «Mod Manager» i Skyrim, må du aktivere Moonpath to Elsweyr i pausemenyen inne i selve spillet, og så starte Skyrim på nytt.

Steam Workshop:

  1. Logg deg inn på din Steam-konto, gå til «Community» og klikk på «Workshop», eller søk på «Moonpath to Elsweyr» i søkefunksjonen.
  2. Abonner på modifikasjonen ved å klikke den grønne abonner/«subscribe»-knappen.
  3. Modifikasjonen er installert og du skal nå få et oppdrag som sender deg til Dead Man’s Drink Falkreath. Det samme vedrørende «Mod Manager» i punkt 7 over gjelder også her.

Nå som oppstyret rundt betalingsløsninger for modifikasjoner på Steam er lagt død for denne gang, er det igjen på tide å nyte Skyrim-modifikasjoner for hva de er, uten distraksjoner fra spillindustrien.

Det er en viden kjent sannhet at The Elder Scrolls V: Skyrim har et av de største og mest kreative moddingfelleskapene innen spillkulturen akkurat nå, og dets mange mod-skaper tilbyr Skyrim-spillere små estetiske endringer, massive landmasseutvidelser, og nesten alt annet mellom himmel og jord som kan drømmes opp og realiseres med hjelp av Bethesdas åpne utviklerverktøy, Creation Kit.

En av de mest imponerende og mest gjennomførte modifikasjonene du kan berike Skyrim med akkurat nå, er muppetpuppets Moonpath to Elsweyr. Modifikasjonen er tilgjengelig på Steam Workshop, hvor den er vurdert til fem av fem stjerner av nesten 10 000 mennesker, og gjennom Nexus Mods, hvor modifikasjonen har oppnådd i overkant av 25 000 anbefalinger i tillegg til omlag 2,6 millioner visninger. Moonpath to Elsweyr er kompatibel med de fleste modifikasjoner som er vanlig å finne i en Skyrim-modders inventar, som for eksempel SkyRe, Immersive Weapons og Frostfall.

Bli bedre kjent med kattene

De mer hardbarkede tilhengerne av Elder Scrolls-serien kan fortelle deg at Elsweyr er hjemlandet til den kattelignende og mystiske Khajiit-rasen. I hovedserien av Elder Scrolls-spill har man ikke siden seriens første innslag, Arena, hatt muligheten til å besøke denne eksotiske delen av seriens hovedkontinent, Tamriel.

På safari i Elsweyr.

I litteraturen man finner spredt omkring i Elder Scrolls-spillene, og gjennom samtaler med omreisende Khajiit, blir Elsweyr beskrevet som et vakkert, vilt og farlig sted med både tropiske skoger og knusktørre ørkener. I seriens overordnede narrativ er Khajiitene, Elsweyrs dominerende folkeslag, kjent som et mystisk og uforutsigbart folk som ikke følger de populære strømningene vedrørende politikk og kultur som rår i de mer siviliserte delene av Tamriel.

Kulturen deres kretser rundt månen, og deres «månestier» er hellige reiseruter til og fra deres hjemland som kun de selv har kjennskap til. Disse stiene er visstnok ikke de raskeste veiene til målet, men den åndelige merverdien av reisen er i følge kattefolket verdt det ekstra strevet.

I Skyrim stifter du som regel bekjentskap med Khajiit gjennom de merkantile reisefølgene som tilbyr deg diverse enkle varer, og etterhvert muligheten til å hyre noen av dem som reisekompanjonger – dersom du har hjulpet dem med hva de har å stri med, vel og merke.

Moonpath to Elsweyr ter seg på mange måter som offisielt nedlastbart innhold; har du lagt modifikasjonen til din lasterekke i Skyrim, vil du snart få høre om et reisefølge bestående av kattefolk som søker nye muskler til å forsvare følgets dyrebare last på vei hjem til Elsweyr. Drar du til vertshuset Dead Man’s Drink i Falkreath, finner du Verina og hennes følge, som nå er klar til å ta den lange reisen hjem. Spør henne om å få gjøre reisen med dem. Aktiver deretter vognen deres – reisen din på månestien til Elsweyr er nå i gang.

Moonpath to Elsweyr er en lore-vennlig modifikasjon i den forstand at den holder seg tro mot hva som er skrevet og sagt om Elsweyr og Khajiitenes kultur. Du blir først møtt av et ugjestmildt ørkenområde før du og dine Khajiit-venner kommer dypere inn i Elsweyr og inn i tropiske skoger som i mye større grad enn moderspillet viser og kontrasterer sterke farger. Du hører fjerne summinger fra ukjente jungelskapninger som virkelig gir deg følelsen av å være langt fra Skyrims landegrenser.

Imponerende monstre

Nye skapninger og fiender er noe denne modifikasjonen gjør veldig bra. Fiendtlige raptorer, hyener og kjempetusenben, i tillegg til vennlige, tigerlignende Pahmar-Khajiit på fire ben, og den digre «månekuen» er blant de eksotiske skapningene du vil komme over. Alle disse har meget solide 3D-modeller som ikke umiddelbart føles ut som om de er lånt fra moderspillet. Mange av modellene er også lagd fra bunnen av, og dette hjelper på lang vei til å gjøre denne modifikasjonen mer unik.

Les også
Anmeldelse:

Mest imponerende er kanskje møtet med et medlem av den beryktede Sload-rasen, som er enorme, sneglelignende beist som enkelt kan måle seg med Jabba the Hutt hva angår billedlig og bokstavelig slibrighet. Stemmeskuespillet, modelleringen og replikkene til denne ekle typen lar virkelig spilleren forstå hvorfor Sloadene er såpass mislikt blant de andre rasene i Tamriel.

Elsweyr er både vilt og vakkert.

I tillegg til nye områder å utforske og nye skapninger å møte, gir Moonpath to Elsweyr deg en rekke nye våpen og rustninger som samsvarer med utrustningen til kattefolkene du forsøker å bli bedre kjent med. Er du kommet godt nok inn i Skyrim og benytter andre modifikasjoner, som for eksempel Immersive Weapons, er det ingen av våpnene eller rustningene du finner her, som vil slå deg som essensielle til våpenarsenalet ditt. De er kanskje likevel verdt å ta med seg hjem og stille ut, da disse, i likhet med modifikasjonens unike skapninger, er meget godt utformet og forteller en god del om hvordan kattefolket foretrekker å slåss.

Sload er her.

Det er lite å utsette på modifikasjonens tekniske utførelse, da ytelsen er jevn og uproblematisk så lenge man kjører et PC-oppsett som takler Skyrim med et rimelig antall modifikasjoner installert. I likhet med andre store modifikasjoner til Skyrim, vil denne også begynne å lugge dersom man har veldig mange andre modifikasjoner aktive på én gang. Begynner bildefrekvensen å falle, er det muligens lurt å deaktivere en eller flere modifikasjoner (kanskje noen estetiske?) for å frigjøre noe ytelse slik at Moonpath skal kunne fungere optimalt igjen.

Hvem kan stoppe flyvende Khajiit?

Stemmeskuespillet godt gjennomført over alt, med et par unntak. Khajiit-dialekten til skuespillerne André Sogliuzzo og Pam Cholet fra Skyrim er lett gjenkjennelig, men ikke alltid like lett å gjenskape, da enkelte tolkninger av Khajiitfolket høres ut som Antonio Banderas og Penelope Cruz under påvirkning av mild tannlegebedøvelse. Som sagt gjelder dette kun noen unntak; det finnes flere herlige karaktertolkninger i Moonpath to Elsweyr. En personlig favoritt er den steinharde opprørslederen Khulan, som, etter erobringen av et alvisk luftskip, selvsikkert bemerker seg: «Flyvende Khajiit? Hva i all verden kan stoppe oss nå?»

Slapp av - den firbeinte er på din side.
muppetpuppet
Khajiit er også musikalske.

Innspillings- og mikrofonkvaliteten på dialogen er noe variabel, da noen skuespillere tydeligvis har spilt inn sine replikker med mikrofoner av profesjonell standard, mens andre har tatt opp sine replikker med hva som høres ut som langt mer provisoriske løsninger. Ny bakgrunnsmusikk komponert for modifikasjonen er et veldig kjærkomment tillegg, og den kler miljøene veldig godt. Hva som ikke kler miljøene godt, er at musikken har en tendens til å vedvare selv når Jeremy Soules kampmusikk setter inn. Man sitter da igjen med en uheldig kakofoni som selv ikke passer Skyrims tidvis kaotiske kampsituasjoner.

Jungelen er en korridor

Hvis du hadde håpet å kunne utforske hele Elsweyr i denne modifikasjonen, må jeg nok dessverre skuffe deg. Du utforsker i stedet avgrensede områder på et lineært strekk, og i dette finner vi nok modifikasjonens største begrensning.

Undertegnede hadde naturligvis ikke forventet at mod-skaperen skulle utforme hele Elsweyr, men måten områdene i modifikasjonen er lagt ut på, gir deg følelsen av å vandre ned en lang korridor fremfor en stor, utemmet provins. Oppdragene du blir gitt, gjenspeiler også dette, da du ofte blir sendt frem og tilbake gjennom de samme områdene for å levere beskjeder og gjenstander til de rette personene. De som setter pris på frihetsfølelsen i Skyrim, må derfor belage seg på å legge den til sides inntil man reiser hjem tilbake til det kalde nord. Man føler seg i det hele tatt litt som en besøkende turist på charterferie, og ikke som den frie eventyreren man vanligvis er når man ferdes gjennom Skyrim i moderspillet.

Trailer for modifikasjonen.

Selv om du ble opprinnelig hyret for å vokte reisefølget, oppdager selvsagt kattefolket at det bor langt mer i deg. Hovedoppdraget i Moonpath to Elsweyr går nemlig ut på å bekjempe de alviske okkupantene i Aldmeri Dominion. Ettersom dette er noe du allerede gjør ganske mye av i moderspillet, føles dette oppdraget velkjent og noe intetsigende.

Alvene er fascistiske og bruker store ord om alvisk herredømme – helt til siste åndedrag. Det er derfor ikke mindre tilfredsstillende enn før å knerte denne gjengen, men det er veldig lite nytt å lære fra dette bekjentskapet annet enn at alvene i Aldmeri Dominion fortsatt er selvopphøyende tøfler som ønsker å styre hele Tamriel.

Du står selvsagt fritt til å gå ut på et eller flere sideoppdrag, (hvor forøvrig møtet med Sload-beistet er et høydepunkt), men det er rimelig få av disse, og de er forutsigbare og innebærer som regel lite annet enn budbringing og sanking av gjenstander. Når man er ferdig med oppdragene, er det lite å gjøre og få påskudd til å bli igjen i Elsweyr. Når den tropiske ferien din i kattefolkets hjemland er over, er det kanskje på tide å se hjemover og reise tilbake til Skyrim.

Fascinerende

Moonpath to Elsweyr anbefales først og fremst til Skyrim-spillere som er over gjennomsnittlig opptatt av lore og seriens overordnede historie. Det er fascinerende å bli bedre kjent med Khajiit-rasen og deres kultur, og denne modifikasjonen gjør en imponerende jobb med å formidle Khajiit-rasen og hvor unik deres kultur egentlig er. Moonpath to Elsweyr er i det hele tatt en glimrende mulighet til å få en bedre forståelse for disse mystiske kattefolkene som stadig forteller deg om Elsweyrs varme sanddyner og månens mystiske kraft når du fører samtaler med dem i Skyrim.

Modifikasjonen er et fargerikt og annerledes tilskudd til Skyrims modbibliotek som gir deg en fin avveksling fra Skyrims værharde realitet. Modifikasjonen lider dessverre fra enkelte begrensninger og en lineær progresjon i oppdragene som ikke engasjerer like mye som bakteppet. Månestien til Elsweyr er likevel en spennende reise som er verdt å gjøre for alle som er vel investert i Elder Scrolls-universet og er på utkikk etter solide og interessante modifikasjoner til Skyrim.

Vi utforsker 12 år gamle Morrowind i en slående Skyrim-drakt:
Den populære modifikasjonen Skywind tar oss tilbake til Vvardenfell »

Siste fra forsiden