Dette Super Mario Bros.-trikset lå urørt i nesten 30 år

Nyoppdaget glitch viser at det stadig kan være noe å oppdage i eldre spill.

Det er fremdeles skjulte hemmeligheter i gamle spill.
Stillbilde fra demonstrasjonsvideoen.

Selv om spillet nå er nesten 30 år gammelt er Super Mario Bros. fremdeles i rampelyset. Det erketypiske plattformspillet med rørleggeren er ofte gjenstand for såkalte «speed-runs», en mengde modifiseringer og er et av de mest gjenkjennbare spillene for både unge og eldre.

Med tanke på hvor mange som har brynt seg på plattformeventyret er det overraskende at noen nå har greid å finne en ny finurlig «glitch» i spillet. En glitch som – i likhet med det kjente skilpadde-på-rampe-trikset – kan gi uendelig med liv. Dette melder nettstedet Retro Collect. Hele trikset kan du se i videoen nederst i saken.

Dette trikset kjenner de fleste til.

Denne varianten er likevel litt mer innviklet. Først og fremst må du ha rundet spillet for å låse opp den vanskeligere varianten av eventyret. Du må så spille spillet i to-spillermodus og sørge for at Mario dør i spillets andre brett – det første undergrunnsbrettet, altså.

Derretter må spiller nummer to dirigere Lugi helt frem til brett 5-2 og finne den bønnestengelen som er gjemt halvveis ut i brettet. Luigi skal så begynne å klatre opp, men må på veien bli truffet av en av hammerne til fienden som står like til venstre. Spiller nummer en tar så over, fra begynnelsen av brett 1-2. Bønnestengelen vil så gro opp her, noe som kan brukes til å gi uendelig med liv med de to skallene, slik som videoen nederst i artikkelen viser.

Speedrunning og glitcher

Selv om denne glitchen ikke har særlig stor nytteverdi eksisterer det mange spillere der ute som stadig oppdager nye glitcher når de tråler gjennom spill om og om igjen. Særlig har «speedrunning»-miljøet skaffet seg en god oversikt over disse – en naturlig bieffekt av at spillerne studerer ett enkelt spill i flere år for å stadig kunne sette en ny tidsrekord.

Noen eksempler på slike glitcher kan vi se to ganger i året, når miljøet arrangerer livesendinger på Twitch.tv der de over flere dager spiller en drøss med spill for å sanke inn penger til kreftforskning. Initiativet kalles Awesome Games Done Quick.

Vi har tidligere tatt for oss fenomenet med glitcher.
Hva hadde vel spill vært uten disse uforutsigbare feilene? »

Den nye Mario-glitchen.

Siste fra forsiden