Sniktitt

Feature: Kanskje verdens beste jaktspill

Digital jaktfeber

Elsker natur? Hater frisk luft? Lyst til å drepe noe søtt? Da er The Hunter midt i blinken.

Jakt krever rikelig med tålmodighet. I den virkelige verden er mye av belønningen for innsatsen naturopplevelsene. Riktignok har den grafiske utviklingen sørget for at vi kan nyte imponerende (og heldigitale) solnedganger og trær som vaier i vinden, men de færreste vil påstå at det kan konkurrere mot virkeligheten.

Dermed er det vanskelig å forklare hva som er appellerende ved et realistisk jaktspill. Like fullt har det vist seg at interessen er der, og med The Hunter tar Avalanche Studios sikte på å levere den lekreste og mest troverdige jaktsimulatoren noen sinne.

Prøv gratis

Spillet er under stadig utvikling og gratis å prøve. Dersom du vil ha tilgang til alt, må du imidlertid åpne lommeboka. Spillets valuta kjøpes for virkelige penger, og lar deg handle ulike våpen, jaktlisenser og diverse utstyr. Før du kan komme i gang, må klienten lastes ned og en konto opprettes. Spillet administreres via det offisielle nettstedet, hvor du må logge på for å starte spillet, akseptere oppdrag, se på resultat fra tidligere jaktturer og så videre. Her kan du også sjekke topplister eller plukke opp nyttige tips. Vel inne i selve spillet, holder spillet kontakt med en server og logger dine jaktturer. Flerspiller blir vurdert utviklet, men enn så lenge må du jakte alene.

The Hunter er ikke et spill for den som vil leke Rambo. Dyrene er lettskremte, og hvis du løper ukritisk rundt, vil du trolig skremme dem lenge før du får øye på dem. De datastyrte oppdragsgiverne (som kun er tilgjengelige på nettstedet) blir heller ikke spesielt imponerte om du skadeskyter et dyr uten å spore det opp og avslutte lidelsene.

I praksis har du som jeger to alternativer. Enten må du snike deg innpå dyrene uten at de oppdager deg, eller du må holde deg rolig og lure dyrene til deg. Uansett må du ta stilling til ting som vindretning, landskap, vegetasjon og eget lydnivå. Du kan først som sist venne deg til å gå eller krype rundt. Løping bråker som regel for mye. Det er foreløpig ingen transportmidler tilgjengelig, så det tar tid å flytte seg rundt på den store øya.

Ikke spurv med kanon

De forskjellige dyrene må felles med riktig våpen, men det er begrenset hvor mye utstyr du kan bære med deg ut i skogen. Kanskje vil du prioritere et kikkertsikte eller lokkemidler også. Dermed krever jaktturene litt planlegging. Har du lyst til å jakte kalkun må du kanskje prioritere annerledes enn ved hjortejakt. Noen av oppdragene kan også virke inn på hvordan jaktturen bør planlegges. De kan for eksempel gå ut på å felle en bukk med minst 10 tagger på en viss avstand.

Dyrene legger igjen spor når de beveger seg rundt, og etter hvert som erfaringen din vokser vil disse gi deg stadig bedre idé om hvilken retning dyret beveger seg og hvor langt borte det kan være. Fotspor sier noe om retningen til dyret, avføring forteller hvor lenge det var siden dyret var der. Fra tid til annen får du også høre dyrelyder som avslører mer direkte hvor dyret er. Når du har funnet tre spor fra samme dyr, vil din «huntermate» (en PDA som inneholder kart og hjelper til med å tolke spor) gi deg et relativt nøyaktig estimat på hvor dyret er på vei.

Det dannes ikke et sammenhengende spor der dyrene går, men med ujamne mellomrom etterlater de en håndfull fotavtrykk. Når du kommer i nærheten av et slikt avtrykk, markeres det med en rød aura. Spor fra dyret du aktivt følger, angis med en litt tynnere aura, slik at det er mulig å følge ett bestemt dyr blant flere sett med spor. Noen vil sikkert hevde at slike markeringer ikke har noe i en simulator å gjøre, men i praksis ville det være svært vanskelig å oppdage spor uten denne effekten.

Levende og frodig landskap

Bunnvegetasjonen kan nemlig være svært tett. Den vaier i vinden og bøyer seg unna når du beveger deg gjennom den. Trærne er også svært troverdige, det samme kan sies om vann- og væreffekter. Faktisk leverer The Hunter helt i toppklasse med sitt frodige, levende og varierte landskap. Det hele er kort og godt meget, meget lekkert.

Enn så lenge er det kun ett område tilgjengelig. På denne øya kan betalende kunder jakte tre sorter hjort og kalkun med dertil passende våpen. Gratispassasjerer må nøye seg med det minste hjorteslaget. Nye jaktmarker vil bli lagt til etter hvert, blant landskapene som vurderes er nordlig barskog. Det vurderes også å inkludere jakthunder. Med litt flaks kan vi altså få oppleve tradisjonell nordisk jakt på elg og rådyr.

Hvis du ikke lar deg friste av slikt, kan du kanskje finne glede i å tenke på at grafikkmotoren vurderes brukt i andre typer spill, både av Avalanche Studios selv og lisensiert til andre.

Fengslende

Det mest overraskende ved spillet er hvordan det evner å holde deg fast til skjermen på tross av at det kan gå lang tid mellom hver gang du får se et dyr. Atmosfæren som skapes av de levende omgivelsene, både bilde- og lydmessig gjør det hele til en svært troverdig opplevelse. Det er faktisk spennende å krype gjennom skogen, følge spor etter spor, gjøre sitt ytterste for å krype innpå det som kan være premiehjorten, uten å avsløre seg med lyd, lukt eller brå bevegelser.

Perfekt er det ikke, det ser for eksempel ikke ut til å være noen ballistikk med i bildet. Våpnene har tilsynelatende helt flate kulebaner. Det er også et faktum at mange av de mer spennende funksjonene fortsatt ikke er lansert. Det er bare å krysse fingrene for at de kommer, og at de holder den samme høye kvaliteten som resten av spillet. Da blir The Hunter virkelig et spill å legge merke til. Uansett om du er jaktinteressert eller ikke.

Siste fra forsiden