Akira Toriyama

Dragon Ball-skaper Akira Toriyama er død

Han ble 68 år gammel.

Toriyama under en Sonen Jump-messe i 2002.
www.kamisama.com.br

Den japanske manga-artisten Akira Toriyama er død. Han gikk bort 1. mars, 68 år gammel. Det melder den offisielle Dragon Ball-nettsiden.

Toriyama døde av et akutt subduralt hematom – en ansamling av blod mellom hjernehinnene. Han etterlater seg kona Yoshimi Katō og deres to barn.

Toriyama ble først kjent da han skapte mangaserien Dr. Slump. Serien endte opp med å publiseres i Weekly Shonen Jump mellom 1980 og 1984, og har siden da solgt over 35 millioner eksemplar.

Det gigantiske gjennombruddet kom likevel med Dragon Ball – manga-serien han skrev mellom 1984 og 1995. Mangaen, og anime-adaptasjonen, har hatt et gigantisk fotavtrykk som fremdeles merkes i dag, og har inspirert og engasjert folk verden over.

Selv om Toriyama er mest kjent for den ikoniske manga-serien, har han også vært en sentral kunstner i flere store spill de siste 40 årene.

Akira Toriyama var blant annet med på å lage Chrono Trigger.
Square Enix, Akira Toriyama

Han skapte figurene og monstrene til Dragon Quest, spikret «looken» og figurene i Chrono Trigger og Blue Dragon. I tillegg har mange av hans kreasjoner – særlig Dragon Ball – fått mange spilladaptasjoner, i mange sjangre.

Senere i år kommer det et nytt rollespill basert på Sand Land – en kortere manga-serie Toriyama skrev på 2000-tallet. En ny Dragon Ball-serie, kalt Dragon Ball Daima, er også på vei.

Siste fra forsiden