Epic Games mot Apple

Epics søksmål mot Apple kan få alvorlige konsekvenser for Sony, Nintendo og Microsoft

Epic Games

Det endelige utfallet av Epic Games' søksmål mot Apple kan få alvorlige konsekvenser for den øvrige spillbransjen. Det mener dommer Yvonne Gonzalez Rogers, som styrer saken.

Epic Games har jobbet knallhardt for å stemple Apple som ond.
Epic Games

I et rettsdokument offentliggjort før helgen (via Eurogamer) forklarer dommeren at retten trenger mer informasjon for å avgjøre hvorvidt selskaper som Sony, Nintendo og Microsoft må klassifiseres på samme nivå som Apple.

– Sony, Nintendo og Microsoft opererer med lukkede plattformmodeller på lik linje med Apple, der maskinvare, operativsystem, digital butikk og kjøp i spill tilbys utelukkende via plattformholderen, skriver dommeren.

Avhengig av hvilken konklusjon retten når kan en potensiell dom mot Apple også tvinge frem endringer for produsentene bak PlayStation, Xbox og Nintendo Switch. Det er noe Epic tilsynelatende har prøvd å forhindre.

Fortnite-utvikleren har tidligere argumentert for at iOS-plattformen ikke kan sammenlignes med konsoller og PC-er, blant annet fordi de fungerer på ulike måter. Rogers påpeker imidlertid at det ikke er noe rettslig presedens for denne påstanden, og det er dette retten nå vil undersøke videre.

– En endelig beslutning bør være bedre informert om effektene av den lukkede modellen, gitt potensialet for store og alvorlige konsekvenser for Sony, Nintendo og Microsoft og deres spillplattformer.

Fortnite kastet ut av iOS

Striden mellom Epic og Apple begynte i august, etter at førstnevnte introduserte betalingsmåter for Fortnite som omgikk App Store-retningslinjene. Apple svarte med å kaste ut det populære skytespillet, hvorpå Epic gikk til rettssak.

Epic mener Apple driver ulovlig monopol og urettferdig forretningspraksis, ved at iPhone-makeren tar 30 prosent av alle salg av spill gjennom App Store. Epic-sjef Tim Sweeney forteller at han kjemper for bedre forhold for alle utviklere, mens Apple hevder at Epic prøver å lure til seg gratis fordeler.

Retten har tidligere bestemt at Apple har rett til å fjerne Fortnite fra App Store. Selskapet fikk imidlertid ikke lov til å kaste ut spillmotoren Unreal Engine fra sine plattformer, noe det opprinnelig hadde truet med.

Etter planen skal saken høres i en rettssal i juli 2021.

LES OGSÅ: Microsoft støtter Epics kamp mot Apple »

Siste fra forsiden