Feature WonderSwan

(Bilde: Evan Amos, Wikimedia.org/Mobygames/Square Enix)

Visste du at Bandai prøvde å overgå Game Boy?

Dette er historien om håndholdtkonsollen WonderSwan.

Graver man litt i de støvete eskene oppe på loftet hos voksne folk, er det ikke overraskende å komme over en stor, grå mursteinsblokk av en spillkonsoll. Med sin grønne monokromskjerm, fire knapper og sitt ikoniske styrekors, ble Nintendos Game Boy synonymt med håndholdtspilling, ikke bare i Norge, men verden over. 118 millioner solgte konsoller lyver ikke – Game Boy sto alene på tronen i de om lag 12 årene den og dens varianter lå på markedet.

Nintendos grå kloss var likevel ikke helt alene i håndholdtjungelen. Men mens Segas Game Gear, Ataris Lynx og NECs TurboExpress alle fikk middelmådige resultat verden over, var det få her i vesten som fikk med seg at også et fjerde firma knivet om å være med på moroa – om enn litt senere enn de andre tre. Og med Game Boy-ens pappa bak roret kom denne konsollen seg overraskende langt i konkurransen på bare fire år, uten å komme helt i mål.

Dette er historien om WonderSwan.

Hvordan kan man slå Nintendo?

Bandai fik stor suksess med tamagotchi.
Bandai fik stor suksess med Tamagotchi. Bilde: Robyn Lee, flickr.com

Bandai hadde hatt en finger med i spillindustrien lenge før de brynte seg på håndholdtkonseptet WonderSwan. På 1970- og 1980-tallet solgte og distribuerte selskapet flere spillkonsoller, og samarbeidet med andre selskaper i markedet. Alt fra mindre LCD-spill a la Game & Watch, til større TV-konsoller var med i porteføljen. For oss er kanskje Apples eneste forsøk på å innta spillkonsollmarkedet, The Pippin, den mest kjente maskinen fra selskapet – der sto faktisk Bandai for produksjonen av maskinvaren selv.

Les hele artikkelen og få tilgang til mer eksklusivt innhold

Allerede medlem?

Forsiden akkurat nå

Til toppen