Anmeldelse

FIFA 2004

Ta på dere skjerf og rare hatter. Øyeblikket alle fotballfans og N-Gage eiere har gledet seg til er her. EA har nå sluppet den siste reinkarnasjonen av deres berømte FIFA-serie til N-Gage.

Side 1
Side 2

FIFA-serien har opparbeidet seg til å bli en av spillbransjens mest kjente og ikke minst solgte merkevarer. Hvert år slippes en ny oppdatering til konsoll og PC, og vi vet allerede før spillet kommer ut at det vil bli en bestselger. Serien som både er elsket og hatet har nå kommet til N-Gage.

Urealistisk framstilling
I motsetning til veien FIFA-serien på hjemmekonsollene har gått de siste to årene mot en mer realistisk framstilling av fotball, er FIFA 2004 pur arkade moro, og ikke så rent lite usannsynlig innimellom. Du kan ikke legge inn noen finter, men må rett og slett løpe unna spillerne. Litt taktikk er det mulig å gjøre endringer på. Du kan velge hva slags formasjon du vil spille med, hvem som skal starte og spille i kampen, og om dere skal gå ut offensivt eller defensivt.

FIFA 2004 på N-Gage ligner veldig på FIFA 2004 på GBA, men har bedre grafikk. Grafikken fungerer godt og holder en god, stødig framerate. Du kan se de små mennene løpe rundt på banen i en relativt detaljert 3D-grafikk som ikke ødelegger spillbarheten på noen måte. Riktignok blir det ganske kjedelig etter hvert da du nesten aldri ser publikum, bare den grønne gressmatten, men det er vel ikke så mye å gjøre med det. I menyen får du servert "ekte" musikk, mens det i selve spillet er roligere. Du kan høre publikum juble og at ballen skytes, men det er ikke for mye å skryte av. Noen kommentator har det ikke blitt plass til, men det er kanskje like greit da vi vet hvor irriterende disse blir etter hvert.

Imponerende ansamling av lag og spillere
Spillet har med over 300 ekte lag og over 6000 spillere, både landslag og ulike klubbserier fra hele verden. Du kan selvsagt spille alle de store europeiske seriene i tillegg til den amerikanske og forskjellige andre lag fra de seriene som ikke er funnet verdig FIFA 2004. Det er ikke akkurat Championship Manager-kvalitet på undersøkelsene til EA Sports. Lagene blir ranket etter hvor mange stjerner de har. Molde er det desidert beste laget i den norske serien, mens Rosenborg er ganske middelmådige. Molde er faktisk ranket høyere enn lag som Manchester United og Barcelona. I tillegg har lagene i den amerikanske serien fått urovekkende høye karakterer. Hvilke ferdigheter og hvor gode de enkelte spillerne er må også sies å være et tema som er vidt åpent for diskusjon, men jeg skal ikke gå i detalj her.

Styringen i FIFA 2004 på N-Gage fungerer veldig bra og er lette å lære. Du styrer med d-paden og litt ettersom hvilket oppsett du velger bruker du 4, 5, 7 og 8 til å sentre, lobbe (sentre langt), skyte, løpe fort, bytte spiller, takle, ja rett og slett alt du trenger. Du kan også velge om du vil at det blir automatisk valgt hvilken spiller du skal være, eller om du gjør det manuelt. Det er absolutt anbefalt å velge selv, da den automatiske ikke alltid gjør som du vil.

Hvor har karrieren blitt av?
Til min store overraskelse og fortvilelse finnes det ingen karrieremodus i FIFA 2004. Du kan altså ikke for eksempel være det norske landslaget og spille deg gjennom kvalifisering til VM og videre, eller være ditt norske favorittlag og kvalifisere deg til Champions League og deretter spille den. Det lengste du kan spille er en turnering (Champions League, klubbserien fra mange forskjellige land, VM og lignende) og når den er ferdig må du starte på noe annet. Vil du kun spille en kjapp runde mens du venter på noen eller noe, kan du spille en vennskapskamp som ikke varer lengre enn et par minutter. I tillegg kan man spille mot andre menneskelige motstandere over Bluetooth, en funksjon vi dessverre ikke har fått testet. Vi skulle gjerne ha ønsket en støtte for GPRS i tillegg hvor vi kunne laste ned og se på små artige ting, oppdatere spillerlistene og så videre.

Side 1
Side 2

Siste fra forsiden