Feature

De beste treningsspillene

Fire spill som holder deg aktiv hjemmefra

Disse spillene lar deg svette utenfor treningssenteret.

Ring Fit Adventure.
Nintendo

Det blir gjerne mye tid til overs når store deler av verden vennligst bes om å holde seg hjemme. Vi har tidligere kommet med råd til spill som kan fylle tomrommet, enten man liker seg best alene eller ønsker å dele spillglede med venner og bekjente via nettet.

Midt oppi all spillingen og stillesittingen er det imidlertid viktig å huske å bevege seg også. Ta pauser mellom spilløktene, lukk opp et vindu og gå tur der du kan holde trygg avstand til andre. Frisk luft og generell bevegelse er nemlig godt for både kropp og sjel.

Men hvis du som oss fortsatt drømmer om å komme i bedre form, må det nok sterkere skyts til enn som så.

Vi har derfor samlet sammen et knippe spill som kan hjelpe deg med å få den trimmen du trenger i disse prøvende tider. Det er nok ikke slik at dette kan helt erstatte en solid økt på treningssenteret, men det er i hvert fall noe, og hvis du fyller på med en liten dose styrkeøvelser og tøying selv, kan dette bli riktig så bra.

Just Dance

Just Dance 2017.
UbiSoft

Er det lenge siden du vrikket på hoftene? Det kan du gjøre noe med nå, og da er Ubisofts populære dansespillserie nøyaktig det du trenger for å komme i gang. Her får du servert moderne og klassiske poplåter i en herlig blanding, og det hele danderes på en eng av flotte og fargerike rytmespillmekanikker. Her er det om å gjøre å følge etter en av figurene på skjermen: De danser først, og så må du herme så godt det lar seg gjøre.

Avhengig av sangen og vanskelighetsgraden du velger er det svært lett å komme i gang, og dette er noe alle deler av slekta kan være med på. Det er ikke nødvendigvis grusomt slitsomt heller, men hvis du virkelig gir etter for din indre danseløve, kan du i hvert fall få trent kondisjon og svettet deg til en litt strammere kropp. Og det er ikke å forakte!

Just Dance skiller seg også ut som det eneste spillet på denne listen som gir deg fysisk fostring uten at du må kjøpe inn masse dyrt ekstrautstyr. Alle de nyeste spillene i Just Dance-serien fungerer nemlig utmerket med en ekstern applikasjon du kan få gratis til smarttelefonen din. Har du Nintendo Switch klarer du deg også helt fint med én joy-con per spiller – perfekt for å dele en dans med de aller nærmeste.

Her kan du heller ikke trå feil når det kommer til spillvalg: Alle spillene i serien har omtrent det samme brukergrensesnittet, og den største forskjellen er låtutvalget.

Beat Saber

Beat Saber.
Beat Games

VR er, ikke overraskende, det perfekte sted å dykke ned i alternative univers, noe som også gjelder for univers hvor fysisk aktivitet står på menyen. Ikke bare blir det aller meste mer engasjerende i VR, men det å bevege hode, overkropp, armer og til dels også bein er en helt essensiell del av VR-opplevelsen. Og ingen spill fanger dette bedre enn Beat Saber.

Her dykker man inn i et univers hvor musikk, lys og rytmer er alfa og omega. De to håndkontrollerne man har tilgjengelig forvandles øyeblikkelig til lysende lasersverd (som på ingen måte er som nappet rett fra Star Wars), og målet er å kutte opp lysende blokker i takt med musikken. Se for deg Guitar Hero, bare i førsteperson og uten å ha noe som helst å gjøre med gitarer.

Les også
Anmeldelse:

Spillets egne og lisensierte musikk er for det meste av det techno-elektroniske slaget, noe som gjør at tempoet er høyt nok til at man rekker å bli ganske god og svett hvis man virkelig vil. Særlig på de høyere vanskelighetsgradene begynner det å gå virkelig fort unna, og da får både armer og kondisjon kjørt seg.

PC-spillere kan også laste inn sin egen musikk og benytte seg av noter andre har laget for å spille omtrent alle mulige sanger. Det er en luksus PlayStation VR-spillere ikke har, men det er fremdeles ekstremt gøy å spille Beat Saber uavhengig av hvilken plattform man sogner til.

Picross

Picross S3.
Jupiter Corporation

Som tidligere nevnt er det viktig å holde seg ved godt mot i disse tider, og da er det selvfølgelig også viktig å gi hjernen trimmen den fortjener. Det er mange spennende spill som kan gi hjernen et skikkelig løft, enten du liker godt kamuflerte gåter i spill som Inside, Tacoma og The Witness, eller om du foretrekker hjernetrim i en mer konsentrert form.

Picross-spillene, hvor man løser alternativ sudoku for å lage nydelig pikseltegninger, hører definitivt med i sistnevnte kategori. Her er det liksom ikke tvil om hva som er målet, og det er å gi de små grå en alvorlig utfordring. Og det er morsomt også! For å sitere meg selv fra da jeg kåret Picross S3 til et av fjorårets beste spill:

«Det ser ikke ut som all verden, men når man først knekker en av spillets mange koder og begynner å få en slags forståelse for hvordan spillet faktisk fungerer, blir det pent umulig å legge det fra seg.

Picross er zen, kos og hjernetrim på sitt aller, aller beste. Og Picross S3 fanger essensen av denne formidable hjernetrimmen på en helt fantastisk måte: Hver gåte er en ny mulighet til å lære noe nytt; hver gåte er en ny mulighet til å kose seg med en podkast; hver gåte er en mulighet til å koble litt av og kanskje også bli litt klokere i samme slengen. Høres ikke det deilig ut? Jo, det gjør det.»

De offisielle Picross-spillene holder hovedsakelig til på Nintendo-konsoller, men det er fullt mulig å finne artige avstikkere på både PC og smarttelefoner.

Ring Fit Adventure.
Nintendo

Ring Fit Adventure

Dette er det nyeste spillet på listen, og mest sannsynlig også det nærmeste vi kommer en ordentlig treningsøkt. Der de tidligere nevnte spillene helt klart tester fysisk og mental utholdenhet og hjelper deg på vei mot sommerkroppen, er Ring Fit Adventure helt og holdent skapt for å trene. Nintendo har leflet med mange ulike treningsformer tidligere, hvor alt fra snodige balansebrett til wii-kontrollere har fått kjørt seg, og dette er en naturlig videreføring av det de har lært opp gjennom årene.

Ved hjelp av den spenstige treningsringen, to blad joy-con og en rekke detaljerte styrke- og kondisjonsøvelser, lar spillet deg fokusere på de muskelgruppene du ønsker å forbedre. Det hele pakkes inn i et fargerikt og spennende eventyr hvor du må løpe, klemme, løfte, puste og pese deg vei gjennom et nydelig fantasiunivers for å stoppe en treningsglad drage fra å ta over verden.

Det er sånn passe tullete, men de fysiske aktivitetene du må gjennomføre for å utforske omgivelsene, sanke skatter og angripe fiender er alt annet enn tull. Her går det i «squats», «glutes» og all mulig annen treningslingo, og med plansjer, en personlig planlegger og dedikerte opp- og nedvarmingsdeler, er det mye å ta av her.

Som nevnt i starten av artikkelen er det ikke sikkert det helt kan erstatte treningssenteret og en skikkelig løpetur, men innenfor hjemmets fire vegger er dette det nærmeste du kommer ordentlig trening. Man kjenner virkelig at kroppen jobber, og det er jaggu ikke verst bare det.

LES OGSÅ: Femten fantastiske flerspillerspill »

Siste fra forsiden