Aprilspøk: Vrakpant på spillmaskiner?

Forslag fra regjeringen

Snart kan du få betalt for å bli kvitt Amigaen din.

Dette var årets aprilspøk fra Gamer.no. Det hadde vært glimrende å få betalt for å kvitte seg med PC-en fra 90-tallet, men våre kjære spillsystemer og konsoller fra barndommen – fungerende eller ei – har en affeksjonsverdi, en følelsesmessig verdi, som ikke kan måles i penger eller vrakpant.

Hvor mange av oss har vel ikke en urgammel PC eller fem stående i en kjeller et sted? Eller kanskje en konsoll fra steinalderen en eller annen slitsom slektning har sølt fire liter saft i? En maskin så utdatert at det kun er mulig å kjøre Pac-Man på den, og hvor man faktisk kan måle pikslene med linjal?

Legges ut til høring

Som et løft for å fremme kunnskap og hindre forurensning, vurderer nå regjeringen å innføre vrakpant på alle PC-er og spillmaskiner laget før år 2000. Vrakpanten sees også på som et verktøy som kan hjelpe økonomien i vanskelige tider, siden regjeringen regner med at mange av midlene som sprøytet inn, øyeblikkelig vil bli brukt på nytt elektronisk utstyr.

Forslaget skal snart legges ut til høring, og regjeringen vil gjerne skaffe seg informasjon fra så mange kunnskapsrike personer som mulig. De ønsker å høre fra spillindustrien, programvareindustrien, PC-produsentene, konsollprodusentene, men mest av alt fra forbrukerne.

Hvordan bør dette løses?

Et slik forslag reiser selvfølgelig svært mange vanskelige spørsmål, som for eksempel: Hvor høy skal vrakpanten for hver plattform være? Skal vrakpanten kun gjelde for selve PC-en og konsollen, eller for tilsvarende skjermer også? Må en PC det skal innføres vrakpant på inneholde alle vitale komponenter, som prosessor, minnebrikker, harddisk, skjermkort osv? Skal en slik pant også innføres på håndholdte spillmaskiner?

Gamer.no er valgt som mediepartner, for å samle inn gode forslag fra folket på hvordan loven om vrakpant på spillmaskiner bør utformes. Leserne oppfordres derfor til å gi oss innspill, kommentarer og gjennomtenkte meninger på e-post til vrakpant@gamer.no.

Diskuter artikkelen i forumet

Siste fra forsiden