– Spill hemmer talentutvikling

Fotballekspert blogger

Er det sammenheng mellom spilling og talentutviklingen i norsk fotball?

Den norske landslaget er nede i en dyp bølgedal, og «alle» ekspertene hevder at Tippeligaen er dårligere på mange år.

Slik sett er vi nødt til å se fremover, men TV 2s fotballekspert Frode Olsen er ikke spesielt optimistisk. Ungdommen i dag er nemlig for opptatt av å sitte inne, mener den tidligere landslagsmålvakten.

– Man blir ikke landslagsspiller av å spille FIFA 09 på Xbox [360]. Da jeg var liten kunne man være sikker på at våre mødre sto i terrassedørene og skrek seg hese for å få inn ungene til leggetid, skriver Olsen i sin blogg.

Og han fortsetter:

– Jeg hører svært sjelden denne gapingen lenger. De trenger bare gå inn der TV-en eller PC-en står. Denne utviklingen er i ferd med å bli et stort problem hos norske barn og ungdom. Eller rettere sagt så har det vært et problem lenge.

Ingen heksejakt

Siddisen etterlyser også profesjonelle trenere på aldersbestemt nivå, og at man skal gå mer bort fra foreldrestyrt trening.

– Nå er jeg ikke ute etter å ta de som spiller, det kan både være god underholdning og lærerikt. Det kan også fange interessen for blant annet idrett. Problemet er at det blir for mange inaktive unger. Det handler ikke bare om spill, og foreldre må ta et mye større ansvar her, sier den tidligere Spania-proffen til Gamer.no.

Olsen peker på at fedme og inaktivitet har blitt et problem for hele samfunnet, og at det har blitt for behagelig å lettvint å holde seg inne med alle de aktivitetene som blant annet tilbys på en PC. TV-profilen har selv to barn (6 og 12 år), og mener ungene må lære grensesetting.

– En tidsavgrensning for slike aktiviteter er en løsning. Foreldrene kan også delta i utelek og være aktive sammen med barna, sier Olsen, som også har vært ung spiller:

– Da jeg vokste opp var det jo stort sett bare Commodore 64 på markedet og det var faktisk mer naturlig å være ute. Det var utendørs alt skjedde. Nå har vi blitt litt for late, og det er liksom litt for gøy å sitte inne, avslutter Olsen.

Frode Olsen fikk 26 landskamper for Norge og spilte blant annet for Start, Stabæk og Viking her i Norge. I tillegg var han proff i to år i spanske Sevilla.

Diskutér artikkelen i forumet

Siste fra forsiden