Gitarspillprodusenter saksøkt av Gibson

Amerikansk advokataction

Gitarprodusent Gibson har saksøkt EA, Activision, MTV og en rekke andre selskaper for det de hevder er patentbrudd.

Den amerikanske gitarprodusenten Gibson har vært svært opptatt i det siste. I 1999 tok de nemlig patent på et system som skulle brukes til å simulere musikkopptreden ved hjelp av en gitar, og nå mener de spill som Guitar Hero og Rock Band bryter denne patenten.

Guitar Hero: Aerosmith (Xbox 360).

Tidligere denne måneden saksøkte de Activision, som gir ut Guitar Hero-spillene, og krevde at de måtte få lisens fra Gibson eller slutte å selge spillene sine. Deretter saksøkte de en rekke butikker som solgte spillene i USA.

Activision svarte at de mener Gibsons krav ikke har livets rett, og at de ville kjempe mot søksmålet med full tyngde. De mente dessuten at søksmålet kom etter at det ble klart at Activision ikke ville fornye en markedsføringsavtale med Gibson (som blant annet innebar at Guitar Hero-spillene ble solgt med kopier av Gibson-gitarer).

Gibson lot seg imidlertid ikke stanse, og saksøkte også Electronic Arts, Harmonix og MTV, etter som de også mener musikkspillet Rock Band benytter seg av deres patenterte konsept.

Rock Band (Xbox 360).

Harmonix, som utviklet de første Guitar Hero-spillene før de gikk over til MTV og lagde Rock Band, var ikke særlig begeistret for søksmålet, og kom med følgende kommentar:

– Det er uheldig at Gibson urettferdig ønsker å få en del av den vanvittige suksessen utviklerne av Rock Band og Guitar Hero har hatt. Dette søksmålet er fullstendig uten verdi, og vi planlegger å forsvare oss med alle midler.

– Gibsons patent, som er nesten ti år gammel, krevde et tredimensjonalt display, et ekte musikkinstrument og opptak fra en konsert. Rock Band og Guitar Hero er fullstendig ulike. Blant annet er de spill, krever ikke øretelefoner, og bruker kun en kontrollerer formet som musikkinstrumenter.

Dette blir nok neppe det siste vi hører om denne saken.

Siste fra forsiden