GTA IV trekkes etter knivdrap

Drapsmann inspirert av dataspill?

I Thailand har GTA IV blitt trukket fra markedet, etter at det angivelig inspirerte en ung gutt til å begå drap.

Grand Theft Auto skaper offentlig debatt i Thailand, etter at en drosjesjåfør ble brutalt drept av en 18-årig mann. Dette melder nyhetsbyrået Reuters.

Mannen skal i følge thailandsk politi ha prøvd å finne ut om det var like lett å stjele en drosje i virkeligheten som det var i Grand Theft Auto. Drosjesjåføren gjorde imidlertid motstand, og 18-åringen stakk ham med en kniv.

Grand Theft Auto IV er et kontroversielt spill.

Ugjerningsmannen ble senere arrestert mens han kjørte rundt i drosjen med den døende sjåføren i baksetet. Om han finnes skyldig i retten vil han risikere dødsstraff.

I følge politiet skal den unge mannen ikke ha vist noen symptomer på mentale problemer, og beskrives av familie og kjente som høflig og pliktoppfyllende.

En talsmann for New Era Interactive Media, som distribuerer spillet i Thailand, forteller at selskapet er i gang med å trekke spillet fra markedet:

– Vi ber nå butikker om å ta spillet av hyllene, og vi vil erstatte det med andre spill. Vi ber også spillehaller om å fjerne spillet, sier Sakchai Chotikachinda fra New Era.

Kontroversiell serie

Dette er langt fra første gangen den kontroversielle GTA-serien og spillprodusenten Rockstar har vært i hardt vær.

I 2005 ble drapet på to politimenn og en ambulansesjåfør knyttet til serien, og året før ble Rockstar-spillet Manhunt beskyldt for å ha inspirert en 17-årig britisk ungdom til å drepe sin 14 år gamle venn. Britisk rett fant imidlertid ingen påviselig sammenheng mellom spillet og drapet.

Spillsjef Odd Arild Olsen hos den norske foreldreorganisasjonen Barnevakten tror ikke at det er noen grunn til hysteri rundt spillet.

– Det er ingen grunn til å bli hysteriske, men foreldre bør følge med. Delta aktivt i spilling med barna, slik at du vet hva de holder på med, så skjønner du raskt at GTA ikke er et spill for barn, sier han til Aftenposten.

Olsen påpeker at GTA er et av verdens største spill, og at det spilles av millioner av mennesker verden over, uten at det er noen grunn til å tro at friske mennesker blir voldelige av å spille det. Han fortsetter:

– Det har vært mange tilfeller der spill har blitt anklagd for å være årsak til voldsepisoder. Men dette er enkeltstående tilfeller, og representerer ikke et stort samfunnsproblem.

Les også
Anmeldelse: Grand Theft Auto IV

I Thailand mener Ladda Thangsupachai fra landets kulturovervåkningssenter at denne hendelsen bør fungere som en vekker for både myndigheter og foreldre.

– Denne tidsbomben har allerede eksplodert, og situasjonen kan bli verre. I dag var offeret en drosjesjåfør, i morgen kan det være en spillbutikkeier, sier han.

Verken Rockstar eller eierne i Take 2 har kommentert saken.

Siste fra forsiden