Feature

Sofaspilling er ikke dødt

Her er de beste spillene du kan nyte med andre i sofaen

Vi gir deg de beste samarbeids- og konkurransespillene.

Alt blir mer moro når man gjør det sammen.
Shutterstock, BlueSkyImage, Nintendo. Montasje, Gamer.no

Lite slo de gode, gamle helgene der man kjøpte inn en haug med snop, stakk hjem til den kompisen som alltid fikk de nyeste spillene først («bortskjemte drittunge!»), og spilte til man stupte av glukoseoverdose. Det har alltid vært noe eget med det å møte farer, nedkjempe digre drotter, redde en bortført fjomp, eller rett og slett konkurrere om å være best.

Det kan dog virke som om glansdagene for sofaspilling er litt på hell. Flere og flere spill foretrekker å fokusere på samarbeid over nettet fremfor en TV-skjerm som deles i to på midten. For såvidt er det greit det, men den egne sjarmen av en svett lærsofa og den merkelige «jeg er ikke hjemme hos meg selv»-lukten, samt det å være i samme rom, blir aldri den samme.

Når det er sagt er det heldigvis en drøss av gode spill å hente for de som har en eller flere venner som er villige til å møtes face to face. Det er disse vi ønsker å trekke frem i denne artikkelen.

For å gjøre det tydelig om det er snakk om samarbeid eller ren konkurranse, har vi delt opp sofaspillene i to kategorier. Slik kan du lett finne ut om du må ta høyde for å invitere hun som banker deg i alt av spill, eller han som alltid redder deg ut av knipa.

Selfølgelig er det som alltid godbiter vi glemmer å nevne, eller rett og slett ikke har hørt om, som dere lesere har full oversikt over. Sleng de gjerne ned i kommentarfeltet, så kan vi og alle dele på godene.

Legg ut på eventyr sammen

Diablo III: Ultimate Evil Edition

En del har nok allerede klikket seg godt gjennom Diablo III og utvidelsespakken Reaper of Souls, men en av PC-plattformens storselgere de siste årene gjør seg også forbausende godt på konsoll. Uansett om det er på Xbox One eller PlayStation 4 fungerer kontrolleroppsettet glimrende, og det å jakte ned og slakte Diablo og hans tjenere, samt plukke opp en drøss med gjenstander på veien, er like flott som alltid.

Men konsollutgaven glimrer til der PC-utgaven må gi tapt. Opp til fire personer kan spille sammen samtidig på én konsoll, noe som gjør at Diablo III: Ultimate Evil Edition enkelt går høyt opp på samarbeidslista vår. Dette er, som navnet sier, den definitive Diablo III-pakken, og du kan få timesvis på timesvis med moro ut av dette. Hvem skulle trodd at ett av spillene som alltid har vært beryktet for sin klønete omgang med det mye forhatte «alltid på nett»-kravet skulle bli en av sofaspillernes fremste kandidater i 2014.

Les anmeldelsen av Diablo III til konsoll »
Finn beste pris for Diablo III - Ultimate Evil Edition på Prisguide.no »

Donkey Kong Country: Tropical Freeze

Selv om mange nok er skuffet over at Retro Studios ikke jobber med noe «voksnere», har de med Donkey Kong Country Returns og Wii U-oppfølgeren Donkey Kong Country: Tropical Freeze skapt to glimrende sideskrollende plattformspill av den gamle skolen. Her spiller man som Donkey Kong med familien på slep, alt fra Dixie og Diddy, til Cranky Kong er med på å redde øya fra de onde fuglene som har gjort alt om til is.

Les også
Anmeldelse: Injustice: Gods Among Us: Ultimate Edition

Når du og sidepersonen begge tumler rundt i de alltid dynamiske brettene som endrer seg på et blunk, er det om å holde tunga i munnen. I ett øyeblikk snubler du rundt i et brett med sandvirvler som sender deg kjempehøyt, før du i et annet kjører i en gruvevogn mens skinnene flyr vekk fra under deg. Her er det likevel verdt å nevne at du bør inneha tålmodighet og ferdigheter som nok ligger over snittet. Donkey Kong Country: Tropical Freeze er beinhardt, og det blir ikke lettere av at det er to aper som sitter bak kontrollene i stedet for én.

Les hele anmeldelsen av Donkey Kong Country: Tropical Freeze »
Finn beste pris for Donkey Kong Country: Tropical Freeze på Prisguide.no »

Borderlands: The Pre-Sequel

Borderlands-serien er antageligvis blant den siste skansen av skytespill som tilbyr sofaspilling med en splittet skjerm. Etter at modusen har vært vanlig i om lag ti år, er det nå færre og færre spill som benytter seg av dette. Utviklerne fokuserer som regel heller på å få mest mulig ytelse ut av konsollene, og tryller frem en nettdel i stedet.

Det nyeste innslaget i serien, Borderlands: The Pre-Sequel er for øvrig stort sett mer av det samme som du fikk i Borderlands 2: et grinde-rollespill støpt i en skytespillform. Denne gangen er det dog noen småforandringer med at man blant annet gjester månen. Her er det om å stige i nivå og skaffe seg bedre utstyr ved å plaffe ned fiender og kryp på veien, og som med alle slike spill er spillet best når det sitter to stykker og jobber sammen.

Og skulle det ikke være nok med de utallige timene du kan få ut av denne versjonen er det bare å jobbe seg bakover i serien også. Særlig Borderlands 2 holder stadig stand som et av sofaspillernes beste alternativ, så her er det mye å hente.

Les anmeldelsen av Borderlands: The Pre-Sequel »
Finn beste pris for Borderlands: The Pre-Sequel på Prisguide.no »

Halo: The Master Chief Collection

Microsoft Studios

At Master Chief egentlig er en einstøing har ikke hindret Halo-serien fra å være blant de ypperste når det kommer til samarbeidsskyting. Helt siden Halo: Combat Evolved i 2001 har man kunnet spille kampanjemodusen sammen. Den småklønete løsningen i de fleste spillene i serien, der man rett og slett spiller en slags klone av Master Chief uten at noen reagerer på det, er det lett å tilgi når man sammen tumler ned en skrent og kjører over noen Covenant i en Warthog-bil sammen.

Og det gjennom hele fire spill! Her får du betydelig oppussede versjoner av Halo: Combat Evolved og Halo 2, samt høyoppløselige versjoner av Halo 3 og Halo 4. Med tanke på at hver kampanje strekker seg til om lag ti timer går du ikke tom for skytemoro med det første.

Selv om Halo: The Master Chief Collection mildt sagt har hatt en vanskelig lansering – der flerspillerdelen over nett fremdeles ikke fungerer feilfritt – er det nok å friste med at man kan tråle gjennom Chiefens fire kampanjedeler i tandem. Bare vær obs på at spillet i sin nåværende form er vanskelig å anbefale om du har planer om å trekke mot konkurransespilling over nettet.

Les anmeldelsen av Halo: The Master Chief Collection »
Finn beste pris for Halo: The Master Chief Collection på Prisguide.no »

Minecraft

Etter som de fleste andre spillene på listen handler om å hugge, skyte eller rulle på fiender, kan det være greit med en liten motvekt. Ja, Minecraft er kanskje litt passé for de mest hardbarkede, men fyrer du opp en konsoll og slenger tre motiverte venner ned i sofaen sammen med deg er det lite som slår samarbeidsbyggingen her. At det kun er konsollutgavene som støtter samarbeidspilling på delt skjerm er også verdt å nevne.

Her kan du slippe fantasien løs. Sank materialer, bygg bygninger og konstruksjoner, gå på eventyr sammen i de store kartene og gjøre alt du egentlig vil. Mulighetene er endeløse. At Minecraft fremdeles står så sterkt som det gjør, og at så mange fremdeles fortaper seg i de åpne omgivelsene, er flott. Og som med de fleste andre spill er Minecraft bedre sammen med andre.

Les anmeldelsen av Minecraft på Xbox One »
Finn beste pris for Minecraft på Xbox One på Prisguide.no »

Konkurranse i sofaen

Mario Kart 8

Snart tjue år har gått siden Super Mario Kart på Super Nintendo, og Nintendo har pøst ut nye innsalg jevnt og trutt. Wii U fikk i år sitt bidrag med Mario Kart 8 – et fartsfylt kartingspill som bergtok både oss og andre like før sommerferien. Med 32 baner og en hel hurv av figurer, biler og motorsykler å velge i, samt mer tilgjengelig via nedlastbart innhold, er dette noe av det ypperste du kan konkurrere i i sofaen.

Opp til fire spillere kan kjøre samtidig med splittet skjerm, og i kjent stil blir det noen hektiske runder rundt de mange banene. Frykten for det skumle blåskjellet – som jakter ned førsteplassen og stikker kjepper i hjulene – er fremdeles til stede, men det er faktisk mulig å kontre det om du er heldig. Et vell av andre nyvinninger og våpen venter også, og det er få spill som er så tilgjengelige for alle som Mario Kart 8.

Les anmeldelsen av Mario Kart 8 »
Finn beste pris for Mario Kart 8 på Prisguide.no »

TowerFall Ascension

TowerFall Ascension er en litt halvkjent perle av et spill. I utgangspunktet var det så å si den eneste grunnen til å handle inn Android-konsollen Ouya, men spillet har nå funnet veien til også blant annet PlayStation 4. Spillet går ut på å felle opp til tre motstandere i en kamparena ved å enten skyte piler på de eller å hoppe på hodene deres. Det er også mulig å fange pilene til motstanderene, samt plukke opp diverse «power ups» o brettene, noe som gir alt fra kraftigere piler til skjold.

Det enkle konseptet er mer enn nok til å holde tre venner på kanten av sofaen i en god stund. Her er det mer enn nok å lære seg timingen som skal til for å komme seg unna pilskuddene, og å utmanøvrere de tre andre som jager mot deg. Det er nok likevel tryggest å invitere de du vet ikke kaster fra seg kontrolleren i sinne over å ha klønet det til, for frustrerende situasjoner kan det bli mer enn nok av.

TowerFall Ascension kan du kjøpe til PlayStation 4 på PlayStation Network »

FIFA 15

Hvert år kommer det et nytt innslag i fotballspillserien FIFA, og hvert år havner det langt oppe på salgslistene her i Norge. Når fotballinteressen og spillinteressen kombineres treffer det mange der ute. Joda, det er mye enspillermoro å hente her også, men spillet er best en sen fredagskveld med litt voksenbruks, gjerne noen wienerpølser, og kanskje en vaffelplate eller to. Når fotballgjengen møtes for å spille FIFA, blir det en skikkelig godkveld.

Årets FIFA 15 forbedrer mange av aspektene som serien har lent seg på gjennom alle år. Nye animasjoner, mer realistisk ballkontakt, ny emosjonell inteligens og ny keepermekanikk er noen av trekkplastrene for å oppgradere. Den fotballinteresserte kommer til å kjenne igjen alle banene fra Premier League, og som alltid blir det en kniving om hvem som skal spille som hvilket lag. Det er ikke uten grunn at Norge synes å elske FIFA, og sofaspillingselementet har nok en stor del av æren.

Les anmeldelsen av FIFA 15 »
Finn beste pris for FIFA 15 på Prisguide.no »

Injustice: Gods Among Us - Ultimate Edition

Selv om røttene til Injustice: Gods Among Us ligger i forrige konsollgenerasjon, er det en av de beste slåsspillene vi har tilgjengelig på de nye plattformene. Mortal Kombat-studioet NetherRealms tolkning av tegneserieverdenen DC Universes mange figurer fortjener dog å nevnes på en slik liste som dette. Her får du prøve deg som Superman, Batman, The Joker og en haug av kjente figurer. Nå kan du endelig finne ut hvem som egentlig er sterkest av Superman og Batman.

Så langt er det ikke så mange slåsspill på de nye plattformene, men både dette på PlayStation 4 og Killer Instinct på Xbox One er verdt å sjekke ut for de som elsker å fikle til knappekomboer og bruke timer på å mestre spillsystemer for å slå sidemannen. Sjansen er at du allerede vet om du og vennen din kommer til å like dette spillet allerede, men husk at det alltid er morsomst når dere er omtrent på samme nivå.

Les anmeldelsen av Injustice: Gods Among Us - Ultimate Edition »
Finn beste pris for Injustice: Gods Among Us - Ultimate Edition på Prisguide.no »

Super Smash Bros. for Wii U eller 3DS

Som våre gode venner i Level Up så godt demonstrerte i dette videoklippet er det alltid tid til en kamp Super Smash Bros. Smash. Da Nintendo 3DS-utgaven kom ut litt tidligere i høst var det flust av muligheter for den slags spilling. Nå som Wii U-utgaven også har blitt sluppet kan man ta det hele til helt nye høyder.

Nintendos noe uortodokse slåssespill slenger Mario, Zelda, Link, Star Fox, Kirby, Pickachu, Samus – ja, egentlig alt som kan krype og gå av Nintendo figurer inn i en pakke, og lar de denge ut innestengt aggresjon på hverandre. De intense kampene spillene i serien byr på har gjennom flere årrekker vært en favoritt blant flere i redaksjonen, og det er ingen grunn til å tvile på at også det nye Wii U-innslaget kan skape party-stemning rundt TV-en.

Frem til nå har det vært en maksgrense på fire spillere i spillet, noe som egentlig er kaotisk nok, men med dette nyeste innslaget kan faktisk opp til åtte spillere spille samtidig. Alt man trenger er kontrollere til alle, men det burde være lett å oppdrive ettersom spillet støtter alt fra Wii-motes til 3DS-er som alternative kontrollermuligheter.

Les anmeldelsen av Super Smash Bors. for Wii U her »
Finn beste pris for Super Smash Bros. for Wii U og 3DS på Prisguide.no »

Den beste sofaspillingskonsollen

Selv om alle plattformene har mye snadder å by på mellom seg er det særlig én konsoll som har utmerket seg når det kommer til sofaspilling de siste årene. Slik det ofte er når det kommer til lokal spilling er det faktisk Nintendo som trekker det lengste strået, og som kan by på flest varierte flerspilleropplevelser i sofaen akkurat nå.

Wii U gjør seg best for sofaspilling.

Med plattformspill som Rayman Legends, New Super Mario Bros U, Donkey Kong Country: Tropical Freeze, Super Mario 3D World og Trine 2: Directors Cut, er det kjempelett å få mellom to og fire spillere til å bli med på enkel moro. Skal man konkurrere har man gigantsuksesser som Super Smash Bors. for Wii U og Mario Kart 8. Selv Nintendo Land kan by på en gøy kveld med noen av spillmodiene, noe man ikke skulle tro om spillet som ligger midt mellom en tech-demo og et fullverdig spill.

Slenger du inn Virtual Console-spill fra fordums konsoller – Super Nintendo og Nintendo – inn i miksen gjør også konsollen det lett å gjenoppleve tiden da du og søstra di kranglet om hvem som skulle være Mario og Luigi i Super Mario Bros. 3, eller denge skurker sammen i Double Dragon II: The Revenge.

De nyeste kraftpluggene – Xbox One og PlayStation 4 – har et betydelig skralere utvalg for de nettløse. Det skal sies at det kommer noen her og der, slik som The LEGO Movie Videogame og LittleBigPlanet 3, samt en del av det vi har listet opp her. Men per dags dato er det ikke mange spill som lar deg denge motstanderen, og ikke så mye å velge i for de som vil samarbeide heller. Kan hende dette endrer seg med årene, men flere og flere ser mot samarbeids- og konkurransespilling over nett nå om dagen.

Siste fra forsiden