Feature

Her er lesernes favorittspill i 2012

Over 900 stemmesedler er talt opp. Her er deres beste spillopplevelser i fjor.

1: Side 1
2: Side 2
3: Side 3
4: Side 4

I romjulen presenterte vi de beste spillopplevelsene i 2012 over to store saker: Den ene fokuserte på skribentenes personlige favoritter fra året som gikk, mens den andre var en omfattende felleskåring som et resultat av en intern avstemning i ni forskjellige kategorier. Senere åpnet vi for at leserne kunne gjennomføre den samme avstemningen i de samme kategoriene som oss.

Nå er 970 leserstemmer talt opp, og vi er klare til å presentere resultatet. Vi starter med kategoriene «beste enspilleropplevelse» og «beste originale idé», og fortsetter med to nye kategorier på hver side.

Her er snarveier til alle kategoriene i kåringen:

Noen av spillene har begrunnelser skrevet av lesere. Disse er tydelig merket som sitater og vi har også oppgitt fullt navn eller brukernavn fra forumet dersom vedkommende ønsket det slik. Alle bidragsytere får tilsendt t-skjorter fra oss. Resten av teksten er skrevet av redaksjonsmedlemmer i Gamer.no som stemte tilsvarende i vår kåring.

Beste enspilleropplevelse

  1. 1. Far Cry 3

    Utgitt til Windows, Xbox 360 og PlayStation 3.

    «Far Cry 3 er nøyaktig hva jeg elsker med spill. Det gir meg friheten til å gjøre nesten hva jeg vil. Man blir alltid oppfordret til å utforske nye måter å takle oppdukkende situasjoner på, men blir aldri straffet om man heller ønsker å gjøre ting enkelt. Far Cry 3 er ikke det første spillet satt i en åpen verden, men der hvor mange andre spill i samme kategori feiler - nemlig i det å få spilleren til å føle at man faktisk står i protagonistens sko - gjør Far Cry 3 det ekstra sterkt.

    Jeg husker fortsatt magesuget jeg fikk i det jeg første gang tumlet utfor en skrent i en rusten liten kompaktbil, så ei ryggfinne stikke opp av havoverflata under en svømmetur, og første gjensyn med kjeltringen Vaas. Spillet leverer slike sterke inntrykk gang på gang. Når man i tillegg finner knallgod grafikk, en sterk historie og årets mest fryktinngytende antagonist på menyen, er det for meg liten tvil om at Far Cry 3 står for den beste enspillmoroa jeg har hatt i år.»

    Runar Jenssen, leser av Gamer.no.

  2. 2. Dishonored

    Utgitt til Windows, Xbox 360 og PlayStation 3.

    Dishonored er et mesterlig eventyr i en fremmed, dystopisk verden. Spilleren får friheten til selv å velge hvordan han ville angripe situasjoner mens man jaktet på aristokratene som var en del av konspirasjonen.

    På mange måter er Dishonored et friskt gufs fra fortiden, og minner mye om snikespillserien Thief. Alle de varierte oppdragene lar oss bruke kløkt, og lar oss planlegge ned til minste detalj hvordan vi vil komme oss til målet. Med en glimrende verktøykasse gjør Dishonored det mulig å egle seg ut av enhver kinkig situasjon. Halv-magiske ferdigheter sørger for en mengde måter å spille på – enten man ønsker å være av det stille slaget, eller en mer brautende voldsyter.

    Den grimme, gotiske byen Dunwall byr på en stemning uten sidestykke, der du nyter å spille en fantastisk enspilleropplevelse akkurat slik man selv ønsker.

  3. 3. Mass Effect 3

    Utgitt til Windows, Xbox 360, PlayStation 3 og Wii U.

    Mye kritikk til tross, Bioware leverte en glimrende enspilleropplevelse i Mass Effect 3. De mange spennende personlighetene, den gode dialogen og de skreddersydde kampsekvensene overskygget skuffelsen over brutte lovnader fra utviklerne. Mass Effect 3 avsluttet trilogien om Shepards kamp for å redde universet, og det på en måte som er det storslåtte romeposet verdig.

    Selv om du for det meste bare kontrollerer Shepard er dine krigskamerater aldri langt unna. Systemet for å kommandere dine allierte er lettvint og fungerer fint, samtidig som du kan klare deg gjennom det meste av spillet ved å la dem styre seg selv. Utviklerne tvinger deg aldri til å spille på en bestemt måte, og det er nettopp følelsen av valgfrihet som gjør spillet så engasjerende. Dette spillet kronet en helt fantastisk rollespillserie.

  1. 4. The Walking Dead: Season One

    Utgitt til Windows, Xbox 360, PlayStation 3, iPhone og iPad.

    Den første The Walking Dead-sesongen fra Telltale tok spillbransjen med storm. Historien om Lee og Clementine var sterk, spilleren fikk emosjonelle bånd til figurene og måtte ta mange vanskelige valg underveis. Et vendepunkt for eventyrsjangeren.

Beste originale idé

  1. 1. Journey

    Utgitt til PlayStation 3.

    «Journey har en sjelden kvalitet som spiller på følelsene til deltakeren. Dette er spesielt imponerende når du innser hvor enkelt spillet er. Spillet har bare én knapp, hopping. Det er ingen opplæringsdel eller brukergrensesnitt her, likevel forstår du umiddelbart hva du skal gjøre.

    Når du begynner ser du et lys i horisonten. Det er ingenting som forteller deg at du skal gå dit, men på en magisk måte blir du likevel dratt i retning av lyset. På din vei kan du møte andre spillere, men du har ingen måte å kommunisere med dem foruten å lage en lyd. Likevel føler man at spillerne hjelper hverandre. Etter at dere har spilt sammen en stund vil du kanskje miste denne personen, og han kommer aldri tilbake. Du fikk en tett kontakt med ham og dere delte en reiseopplevelse sammen. Når han så forsvinner vil du føle et hint av tristhet og tap, men gleden av å møte dem i utgangspunktet overgår dette tapet.

    Dette er Journey. Enkelt og følelsesladd. Ren kunst.»

    Alexander Wiberg, leser av Gamer.no.

  2. 2. Dishonored

    Utgitt til Windows, Xbox 360 og PlayStation 3.

    2012 er et spillår med mange oppfølgere. Veldig mange av de store spillene hadde et tall bak seg. Da er det ekstra herlig å se Dishonored stige fram som en av de aller beste enspilleropplevelsene vi fikk foregående år. Til tross for en tydelig inspirasjon fra nittitallet og Thief-serien er dette et spill som gjør ting på sin egen måte. Gjennom protagonisten Corvo kan du selv bestemme hvordan du til enhver tid skal løse utfordringen som står foran deg. Ved hjelp av noen steampunk-inspirerte magiske gjenstander kan du være ekstremt brutal, eller du kan snike deg usett forbi alle vakter og fiender.

    Byen Dunwall er mørk, trist og setter et nydelig bakteppe til stemningen i spillet. Dishonored har en særpreget visuell, ingen bygninger er like, hvert område har sitt særpreg og alt er gjennomført til fingerspissene. Som om ikke det skulle være nok, er det en utrolig spennende historie vi tas med med på, der Corvo er på jakt etter rettferdighet og hevn.

  3. 3. FTL: Faster Than Light

    Utgitt til Windows og Mac.

    Ved første øyekast virker FTL: Faster Than Light som en smal og uviktig utgivelse fra 2012. Men ved nærmere gjennomgang avsløres et stort univers med mange muligheter bak tittelen som ble delvis finansiert på Kickstarter. Der andre titler forsøker å lokke med fet grafikk, imponerende stemmeskuespill og avanserte valgmuligheter er FTL genial i all sin enkelhet.

    Mye av handlingen foregår gjennom tekstbaserte fortellinger, og valg basert på denne informasjonen. I de mer actionfylte delene av romspillet må du som kaptein beordre mannskapet til å reparere skader, avfyre våpen og bekjempe inntrengere på romskipet. I tillegg kommer de strategiske valgene med hva slags våpen, romskip og mannskap man ønsker å spille med. Tidvis er FTL fryktelig vanskelig og straffer spilleren med permanent død. Likevel ønsker man å forsøke seg igjen og igjen, mye grunnet at innholdet og hendelsene er tilfeldig generert, slik at ingen spill blir like.

  1. 4. The Walking Dead: Season One

    Utgitt til Windows, Xbox 360, PlayStation 3, iPhone og iPad.

    The Walking Dead ble et vendepunkt i eventyrsjangeren. Her fikk vi en svært engasjerende opplevelse, som fungerte like godt på PC, som på konsoll og nettbrett. Telltale har satt en ny standard som andre nå vil forsøke å hoppe etter.

På neste side ser vi på resultatene i kategoriene «beste samarbeidsopplevelse» og «beste konkurranseopplevelse».

1: Side 1
2: Side 2
3: Side 3
4: Side 4

Siste fra forsiden